自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因為疫情我對上一次離開自己住區就係大年初一,呢個幾月都只係去街市超市,完全無行過街,好似隔絕左,有點脫節既感覺。

以前對仔返學都會去行商場window shopping, 現在只有online shopping,好想好想好想出去行街呀~~~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 20-3-11 18:23
因為疫情我對上一次離開自己住區就係大年初一,呢個幾月都只係去街市超市,完全無行過街,好似隔絕左,有點 ...

去附近商場睇下、行下都可以

子爵府

crystal媽咪 發表於 20-3-11 18:27

去附近商場睇下、行下都可以

都係藥房,連鎖食市,超市,日本城嗰啲,可能自己住區,行黎行去都係咁,同埋帶住小朋友又唔想係街留得太耐。

好想行city super, ikea, aeon....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 20-3-11 18:30
都係藥房,連鎖食市,超市,日本城嗰啲,可能自己住區,行黎行去都係咁,同埋帶住小朋友又唔想係街留得太耐 ...

我要返工,有返工嘅日子,有時就經過睇下野

冇返工就留喺屋企無約其他人。
去行下睇下野做好保護都ok

不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章

我都係返工放工當行街...
上星期做完facial去街市之後即刻返屋企

大宅

我online 都係得個睇字,錢用左驚搵唔番,留黎旁身

侯爵府

hnh_mami 發表於 20-3-11 18:30
都係藥房,連鎖食市,超市,日本城嗰啲,可能自己住區,行黎行去都係咁,同埋帶住小朋友又唔想係街留得太耐 ...

我昨日有去行aeon
因為唔係特價日,唔多人

昨日我都覺得自己好似放監咁

不過就未敢係街外食野

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

年初四開始,我無離開過自己社區,真心我唔怕悶,唔想真係因為悶,一時任性周圍去,到最後連累屋企人或小朋友。

眼見身邊朋友,日日帶小朋友周圍去食野,飲茶,我唔羨慕,唔想有咩事自己後悔。

子爵府

Moppyhaha 發表於 20-3-11 18:35
我都係返工放工當行街...
上星期做完facial去街市之後即刻返屋企

我都想去做facial但要湊仔,起碼5月先再諗。

水晶宮

畀面勳章

而家話疫情會持續丶變風土病丶甚至一至兩年
生活總要如常

子爵府

happymama0506 發表於 20-3-11 18:50
我online 都係得個睇字,錢用左驚搵唔番,留黎旁身

online shopping都係shop超市, 主要係重野唔使自己拎

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 hnh_mami 的帖子

其實我想去剪頭髮多D.不過真係唔敢.

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-3-11 19:00
年初四開始,我無離開過自己社區,真心我唔怕悶,唔想真係因為悶,一時任性周圍去,到最後連累屋企人或小朋 ...

我都係咁,加上小朋友體弱,出外只補給食物, 基本上兩小時內完成。

大宅

Moppyhaha 發表於 20-3-11 19:05
回覆 hnh_mami 的帖子

其實我想去剪頭髮多D.不過真係唔敢.

我染髮都在家染,唔敢坐係街幾個鐘慢慢整

大宅

hnh_mami 發表於 20-3-11 19:04
online shopping都係shop超市, 主要係重野唔使自己拎

近排真係買左好多

wcpcelia    發表於 20-3-12 10:03

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我除了返工都無離開過自己住嗰區。返工亦只係坐車來回程在街。午餐都係自己帶埋無出過去。平時最多就係去吓超市。但我亦唔覺得脫節喎。我覺得我只係保障屋企人遮,始終有老有嫰。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

happymama0506 發表於 20-3-11 19:07
近排真係買左好多

一日煮足幾餐,樣樣都用得快。

大宅

hnh_mami 發表於 20-3-11 19:47
一日煮足幾餐,樣樣都用得快。

洗手液唔夠一個月用左2枝又要買

子爵府

lovelybaby2015 發表於 20-3-11 19:03
而家話疫情會持續丶變風土病丶甚至一至兩年
生活總要如常

呢個亦係我擔心既,返工返學補給係必須外出,但shopping唔係必須嘛。

子爵府

mcdullyiu 發表於 20-3-11 19:14
我除了返工都無離開過自己住嗰區。返工亦只係坐車來回程在街。午餐都係自己帶埋無出過去。平時最多就係去吓 ...

有返工又唔同,始終會接觸多啲人同事。我係ftm, 每日對住2個小朋友,煮煮洗洗教功課做家務,最多係煲劇調劑下。

如果當日無睇新聞,真係唔知外面發生咩事。

首頁

尾頁

跳至