跳至

首頁

尾頁

別墅

老公啱啱先告知己申請左年幾,一嚟香港環境麻麻地,本身亞女中文又麻麻地,是為了安排亞女就要去讀書!內心深處是掙扎的,我英文一啲都唔好,一個朋友都冇,去到成個文盲咁都唔知點算好!老公呢邊有公司應該會兩邊走,得我一個同個女又冇工人一諗到呢一點⋯⋯即刻覺得唔知想點!但係老公話阿女就一定要過去㗎啦,我就一定要做跟得媽媽!

別墅

回覆 redchow1111 的帖子

我都申請左移民墨爾本幾個月,都會做跟得媽媽。
我英文都普普通通,去過果面旅行,叫做買到野食囉😝

聽朋友講,住近華人區會易適應d,基本購物生活也可用中文溝通。

過到去大家可以互相照應一下!

男爵府

redchow1111 發表於 20-3-12 18:05
老公啱啱先告知己申請左年幾,一嚟香港環境麻麻地,本身亞女中文又麻麻地,是為了安排亞女就要去讀書!內心 ...

首先唔好自己嚇自己,怕咩啫?申請到要過去正諗啦!

大宅

唔好擔心咁多啦,船到橋頭自然直!我都係自己一個起呢邊湊兩個小朋友,又冇乜朋友,全部家務要自己做,係辛苦少少,但好快會習慣,日子其實好快過!加油!

別墅

Activehealth 發表於 20-3-12 19:36
我阿媽當年都係英文唔識多個(佢小學都未畢業),阿爸喺香港,當年都未到97,佢帶住我細佬妹過嚟移民(我 ...

我都希望好似你媽咪咁叻女

別墅

hellohello2015 發表於 20-3-12 18:57

我都申請左移民墨爾本幾個月,都會做跟得媽媽。

小朋友將會喺嗰邊繼續升小學還是中學?依家都需要搵吓啲升學資料唔知有咩方法可唔可以俾啲意見! 

別墅

你果個預幾時開學?
我而家移民批刻仲要等,未駛咁快要揾學校。

如揾公立學校,要有當地住址,要租或買樓至有證明;但D人又話好學校要早一年申請才有位,我都唔明,人未到當地,申請學校又點有住址證明呢!?

如揾私立學校,就冇限住邊區,我諗住如果有心儀私校收,才决定住邊區,住學校附近。

我有時上Better Education個網睇定D學校資料。

複式洋房

大家好!我都準備申請移民墨爾本。由於申請時間都長,要起碼約24個月,為左仔女讀書,我會先同佢地過去讀書,邊讀邊等。我已經想埋最壞打算,到時如果申請失敗,仔女都會繼續讀,直至上大學我就返港。

別墅

matthew413 發表於 20-3-16 00:13
大家好!我都準備申請移民墨爾本。由於申請時間都長,要起碼約24個月,為左仔女讀書,我會先同佢地過去讀書 ...

你會幾時過去?去到小朋友讀小學定中學?你嘅諗法同我老公有少少相似,佢都係話小朋友就一定要過去讀書嫁啦,咁我都一定要過去陪讀架喇,我小朋友三年級,又要睇定啲學校,我女本身係香港都係讀英文小學我就唔太擔心加上佢仲細,我自己英文又唔好唔可以稱得上麻麻哋,係唔好!所以都有少少擔心嘅

別墅

BunBB 發表於 20-3-12 19:55

唔好擔心咁多啦,船到橋頭自然直!我都係自己一個起呢邊湊兩個小朋友,又冇乜朋 ...

謝謝你,希望好似你咁講呀,會好快適應

複式洋房

一個讀緊三年班一個F2
因為個大的,希望佢有時間適應中學課程,銜接VCE,所以要加快腳步,早啲過去

男爵府

matthew413 發表於 20-3-16 00:13
大家好!我都準備申請移民墨爾本。由於申請時間都長,要起碼約24個月,為左仔女讀書,我會先同佢地過去讀書 ...

是陪讀簽證嗎? 去到再申請移民簽證? 可以分享多啲嗎? 我想了解吓,請問係搵agent代辦嗎?

大宅

回覆 hellohello2015 的帖子

請問你係申請邊隻移民呀?搵agent 定DIY?

民房

搵一間信得過又價錢合理的 agent 真係好難. 請問大家有冇邊間移民 agent 介紹呀? 可否PM我...謝謝

複式洋房

回覆 ericawong213816 的帖子

我將會申請陪讀簽證, 陪小朋友過去讀書, 簽證我是找agency代辦的而移民申請就繼續在香港找移民公司處理

別墅

redchow1111 發表於 20-3-12 18:05
老公啱啱先告知己申請左年幾,一嚟香港環境麻麻地,本身亞女中文又麻麻地,是為了安排亞女就要去讀書!內心 ...

我都係自己一個湊兩個係melb
由零開始唔係容易
慢慢適應.
我一開頭都好似你咁
乜都驚.無朋友無老公係身邊
但為左兩個小朋友就捱落去

大宅

回覆 12369mm 的帖子

請問你住墨爾本邊區呢?我最近都在做資料搜集, 打算同小朋友過去讀書. 熱門華人區租金同房價都好貴.

別墅

absomomo 發表於 20-8-24 13:25

請問你住墨爾本邊區呢?我最近都在做資料搜集, 打算同小朋友過去讀書. 熱門華人區租金 ...

我住Doncaster 阿
為左小朋友讀書幾貴都要
我貪佢夠方便上面係商場

大宅

聽講Doncaster 真係好好, 周圍學校都唔錯, 但真係太貴啦. 我可能會考慮Ringwood....

複式洋房

回覆樓主:

其實墨爾本都多華人,如果住華人區去餐廳肉檔都可以講中文。同埋嚟到一路住一路學英文,講得多自然有信心。

華人區公校成績通常都中上,唔多唔少都因為華人家長們比較本地人「緊張」成績。除咗樓上講嘅網站,都可以參考吓我自己寫嘅呢個網頁,比較吓唔同區嘅學校同埋人口、罪案率等資料:

aussieschooldata.com

首頁

尾頁

跳至