1-3歲

跳至

首頁

尾頁

民房

bb濕疹煩惱⋯試過好多大牌子baby lotion都無咩效果,求推薦有效lotion/oil⋯本地品牌或者小眾品牌都ok,請make sure無類固醇。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

Janice8688 發表於 20-3-13 00:33
bb濕疹煩惱⋯試過好多大牌子baby lotion都無咩效果,求推薦有效lotion/oil⋯本地品牌或者小眾品牌都ok,請m ...

可以下睇楊志強,會開lotion bath oil 類固醇,我bb 一歲陣頭皮都有,依家兩歲,都無會點發。而且我有做血液測試,戒左致敏食物。先會有效果

別墅

回覆樓主:

如果bb太嚴重都建議要用用
我女細個果時又係堅持死唔用,結果搲到出哂血水,睇返啲相都心痛死
後尾焗住都要搽,感恩地1歲後就好好多,而家18個月touch wood都無乜點返發
搽面就用Physiogel AI cream,身就用舒特膚濕疹果種

大宅

Janice8688 發表於 20-3-13 00:33
bb濕疹煩惱⋯試過好多大牌子baby lotion都無咩效果,求推薦有效lotion/oil⋯本地品牌或者小眾品牌都ok,請m ...

我好明白你唔想用類嘅諗法,因為我有一次同佢睇醫生用咗類,但一星期都唔好,要停,一停就大爆發,我諗無理由要咁細個嘅類一級一級上就用自己方法幫佢穩定。
而家穩定咗,但天氣一轉就變,我用過啲本地品牌例如平凡媽x, AmofiX都好好,我自己係先保濕水加按摩油加cream / lotion,如果大爆發就保濕水加嚮iherb買嘅raw Shea butter,浸死海鹽
我B5m

民房

Greenwawa 發表於 20-3-13 00:44
可以下睇楊志強,會開lotion bath oil 類固醇,我bb 一歲陣頭皮都有,依家兩歲,都無會點發。而且我有做血 ...

請問用咗類固醇幾耐好番啊?

民房

sandylly 發表於 20-3-13 01:53
如果bb太嚴重都建議要用用
我女細個果時又係堅持死唔用,結果搲到出哂血水,睇返啲相都心痛死
後尾焗住都要 ...

我怕類固醇會有副作用
嗯如果再唔得都唯有用

別墅

Janice8688 發表於 20-3-13 21:59
我怕類固醇會有副作用
嗯如果再唔得都唯有用

完全明白啊!果時都因為用唔用同老公鬧咗好多次交!
或者你可以試試以下呢個方案,係我睇醫生佢開嘅沖涼藥水,沖完要過水㗎
皮得露同QV bath oil 1:3咁開俾bb浸,之後過水就得,記得搽body lotion

民房

qqapplepie 發表於 20-3-13 12:52
我好明白你唔想用類嘅諗法,因為我有一次同佢睇醫生用咗類,但一星期都唔好,要停,一停就大爆發,我諗無 ...

呢兩個品牌都有聽過,有醫生frd推薦我ms chu,我唸住全部都買來試試 海鹽都得?唔會「la」皮膚咩?

大宅

Janice8688 發表於 20-3-13 22:14
呢兩個品牌都有聽過,有醫生frd推薦我ms chu,我唸住全部都買來試試 海鹽都得?唔會「l ...

佢又唔拿wor,我會加幾滴荷荷巴油嚮入面,一定要死海鹽,主要係要入面啲礦物,洗完佢又真係會收水唔紅穩定返,洗完都滑滑地,其實我仔太大範圍先唔搽類,咁大範圍要搽好怕佢上癮
其實佢只要穩定同好轉我都乜都試,暫時最夾真係Amofix同嚮iherb 買嘅raw Shea butter,我試cream試到窮咁濟,而家等再穩定啲轉去iherb買

複式洋房

Janice8688 發表於 20-3-13 21:57
請問用咗類固醇幾耐好番啊?

類固醇係令到濕疹控制,起碼唔會嚴重先,之後都要靠保濕。因為一般cream都冇話去濕疹嘅作用

禁止訪問

複式洋房

qqapplepie 發表於 20-3-14 09:34
佢又唔拿wor,我會加幾滴荷荷巴油嚮入面,一定要死海鹽,主要係要入面啲礦物,洗完佢又真係會收水唔紅穩定 ...

Bb 幾大啊?

大宅

Greenwawa 發表於 20-3-14 21:27
Bb 幾大啊?

五個月

複式洋房

qqapplepie 發表於 20-3-14 22:07
五個月

同我個女個時一樣開始發到好勁,佢都係五個月開始發,好多朋友同我講唔好用類固醇,拖到去到10個月大,有朋友同我講帶佢去睇醫生啦,因為嗰五個月入邊試咗好多偏方,係冇用既。我睇咗第二個醫生搽咗第一次一個禮拜好返,之後就返發,嗰陣真係崩潰呀,最後我係帶咗佢去做血液測試,原來係對牛奶同對米敏感,之後睇埋楊志強,依家仲有濕疹,不過係好輕微。

可能你個BB對奶有敏感

大宅

Greenwawa 發表於 20-3-14 22:20
同我個女個時一樣開始發到好勁,佢都係五個月開始發,好多朋友同我講唔好用類固醇,拖到去到10個月大,有 ...

我已經轉咗低敏,亦有試過羊奶,情況無改變,有諗過做致敏源test,但唔同嘅朋友都話致敏源會轉變,呢一排致敏之後又未必係佢。
我都有睇醫生,不過幾個都係開類固醇,我見唔用我用自己嘅方法都會退到紅穩定到,我就無用。
謝謝你的推介

別墅

好明白愈用類固醇會愈依賴,我細仔都係濕疹仔,10個月,我每日都狂幫佢保濕,一日三至五次全身擦cream
有時一兩日無擦cream就起晒紅,又乾又鞋,cream我用過mustella, avenno , ceptaphil,calendula cream,oliatum, 全部話for 濕疹bb,但都唔得,真係試cream都試到窮...

暫時睇過一次醫生,我堅持無擦類固醇,keep住加精油落cream
都算退到

我有時用甜橙精油同乳香一齊用,有時都轉薰衣草油,對皮膚幾好,同埋感覺訓得好左
你睇吓你bb岩用咩方法

大宅

回覆樓主:

我個仔又係4個月開始, 真係咩方法都試過, 我分享下目前最有效方法, 莞茜水加海鹽fu 面, 因為我個仔係面出, 但唔好fu咁耐, 每日兩次, 早晚各一次, 鹽份量唔好多, 太多會干脫皮, 之後濕濕地就搽cream, 出粒粒紅點地方搽Atopiclair, 見到BB 係咁拗, 又唔可以拗, 又痕又紅晒, 的確好心痛

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

如果太嚴重真係要搽 bb好辛苦架 聽醫生講
等bb退左紅先再諗其他方法
我之前都係咁樣

複式洋房

2020勳章

我仔六個月大開始出濕疹,一停類固醇就翻發,之後group媽咪介紹我用咗隻cream 同埋我每日用好濃既甘銀花煲水幫呀b沖涼,早晚再用死海鹽水噴係濕疹位再搽cream,好快就見效,到依家15個月大都無再發了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊