自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

中學生的還好, 可以自行網上學習, 自行交網上功課

小學生的, 又要追進度, 要自行網上看youtube, 做功課, 自行交功課.
幸好我女 (小二) 比較好學, 有功課有溫習, 會自動自覺安排時間先做完再玩, 天天如是. 所以雖然我要上班, 我下班回家也沒有特別跟他討論當天的功課情況.

但認識有部份家長, 要上班, 小朋友不會主動學習, 開電腦也做了些與功課無關的事.. 實在令家長頭痛, 到晚上下班回家, 想跟小朋友趕當天的學習進度也沒有足夠時間. 久而久之, 就累積了做不完的功課.

各位家長在這個停課不停學的時期, 有什麼辛酸史可以分享一下? 大家發洩下互相鼓勵下.

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

寫不完的辛酸。

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

今次因肺炎停課
真係對家長小朋友一個考驗

對好多家長黎講,真係人間地獄咁
身心都攰……

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

回覆樓主:

如果只做一問一答既功課還好,最慘係要定時開電腦一起上課最麻煩,

侯爵府

停課沒問題,,一世人流流長,有心要學實有時間啦
係停課不停學拿命,,,,,日日嘈,破壞親子關係

男爵府

AWma 發表於 20-3-13 14:50

小學生的, 又要追進度, 要自行網上看youtube, 做功課, ...

你女女真乖
我個仔放假放到心散晒. 玩就玩咗幾個鐘都話唔夠, 叫佢做功課做幾分鐘就唔想做

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

AWma 發表於 20-3-13 14:50

小學生的, 又要追進度, 要自行網上看youtube, 做功課, ...

你女女咁乖,你真係好有福。好羨慕 辛酸就唔講了,總之就筋歇力疲,慘無人道啦!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

我反而不是為功課煩,我家大少高中生平時好偏食,以前最多都係諗晚餐食咩,而家早、午、晚餐傷腦筋,煮左又唔食,外賣又話唔好食,叫佢落街又唔肯.....唉!

男爵府

回覆樓主:

我煩三餐多d 平時好少係屋企煮飯

子爵府

無言以對 發表於 20-3-13 16:53
我反而不是為功課煩,我家大少高中生平時好偏食,以前最多都係諗晚餐食咩,而家早、午、晚餐傷腦筋,煮左又 ...

估唔到有呢個偏食煩惱... 佢地一個星期10餐連午餐都要顧埋, 的確買餸著食都多左.

公爵府

最煩惱應該係小五家長
放完長假就考呈一

子爵府

藍尾巴 發表於 20-3-13 16:26
小朋友k1,無地方放電,係度四圍搗亂,已經跌到爆頭入醫院 好彩無咩事。
學習上一向自己跟,反而 ...

係呀, 放電好重要.. 我女之前返學, 可以晚晚9時上床, 10時一定睇左... 現在無得落街, 變左無點放電, 雖然都係9點幾上床, 但就眼光光, 要10點幾先瞓到.

你小朋友出院未呀, 要搞到入院真係心痛.

子爵府

199707100304 發表於 20-3-13 16:45
你女女咁乖,你真係好有福。好羨慕 辛酸就唔講了,總之就筋歇力疲,慘無人道啦!
...

我仲有個仔中學, 佢由原本唔多理功課, 現在都好似好上心做功課, 仲話想返學... 呢個真係意外驚喜.

珍珠宮

王國教室勳章

你女女好乖呀!
我仔都好乖好自律,跟足晒。反而個女好麻煩,一日乖會跟住做,一日就懶,好懶,做乜都慢

已刪除用户

大宅

教又難,學又難

子爵府

日日喺企對住兩個
又唔敢出去
日日上演監獄風雲

象牙宮

回覆樓主:

但係中學生具有自主權!佢會成日打機呢! 所以每個階段都有每個階段嘅煩惱! 總之一字記之曰……煩

首頁

尾頁

跳至