自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果阿媽有份遺產。各兄弟姊妹各分到一份。但條件係老豆走埋先有得平均分。咁多年各兄弟姊妹都相安無事。
有一日。其中一個話。而家住呢度太偏僻。想搬。要動用阿媽遺產買樓。自己個份都要比佢買樓。你哋會唔會答應?

大宅

41009022009 發表於 20-3-14 03:28
如果阿媽有份遺產。各兄弟姊妹各分到一份。但條件係老豆走埋先有得平均分。咁多年各兄弟姊妹都相安無事。
...

「自己個份都要比佢買樓」自己果份即係咩?
即係佢除左拎自己果份之外連你果份都要拎埋!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

媽媽遺囑兩樣野都fulfill唔到! 點解要咁?係借住先會還定點??一場兄弟姊妹,你應該更熟悉佢嘅性格 ...

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 41009022009 的帖子

老豆走埋先有得平均分,即係亞媽想比啲錢老豆旁身,所以呢啲錢暫時都未係兄弟姊妹

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

唔會
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

唔係答唔答應的問題,老豆一日喺度一日都唔可以郁份遺產

wcpcelia    發表於 20-3-15 15:44

子爵府

...
唔會

伯爵府

vdici 發表於 20-3-14 04:12
「自己個份都要比佢買樓」自己果份即係咩?
即係佢除左拎自己果份之外連你果份都要拎埋!?
...

我都唔明

公爵府

回覆樓主:

實在唔明點解有呢D條款…… 。分分鐘自己走咗老豆都未走……。

邊個急用咪分咗佢應得果份俾佢先囉,唔通明明有舊錢可以用,都要俾息問銀行借咩……。又唔通有病等錢醫,都唔分得錢攞黎救命?

可能你屋企有某原因先會有呢個件款,但我做法就會分咗俾有須要用錢嘅兄弟先。

珍珠宮

回覆樓主:

同我屋企人一樣,未死就想分,分完各不相肝

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

...

唔會,因係媽媽意願,留錢俾爸爸用,宜家通脹咁勁,或者筆錢爸爸有生之年都唔夠用,咁幾兄弟姊妹就一毫子都無得分喇!

琥珀宮

回覆樓主:

遺囑係根據死者生前意願而立,跟返死者意願,唔係立嚟做咩?擺明想照顧老伴,唔通仔女想阿爸死咩?

住屋偏僻啫又唔係無得住,搞唔掂就唔好搬啦

男爵府

tansyneko 發表於 20-3-14 13:14
遺囑係根據死者生前意願而立,跟返死者意願,唔係立嚟做咩?擺明想照顧老伴,唔通仔女想阿爸死咩?

住屋偏 ...

兄弟姊妹多又係煩

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 20-3-14 09:15
唔會

一定唔會!

珍珠宮

...

唔會啦,遺囑都話留俾阿爸,阿爸都未走。系都問阿爸肯唔肯啦

水晶宮

...

跟遺囑做

珍珠宮

BGCOME08 發表於 20-3-14 09:31
實在唔明點解有呢D條款…… 。分分鐘自己走咗老豆都未走……。

邊個急用咪分咗佢應得果份俾佢先囉 ...

咁如果老豆有大病,要用好多$,咁你估取走了$的人會否願意夾返出黎?

子爵府

同我屋企好似,但我阿媽仲喺度,而我已經借左阿媽錢買樓,每月都有還款。
我之前諗嘅係,如果有日阿媽去左,而老豆仲喺度,我應否攞自己獲分配嘅錢去比小朋友去外國讀書.......答案係我做唔出,費事老豆有咩事,我要承擔責任。

珍珠宮

回覆樓主:

自己果份都要比埋佢買樓?傻的嗎?除非我地感情好好,我又好有錢咁就會幫兄弟姐妹上車。

首頁

尾頁

跳至