自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

油麥麥 發表於 20-3-15 11:30
會唔會係似妳
阿仔的智慧跟媽咪
sorry, 唔好圍毆我
我生女可以賴老公50 50基因,但生仔真係100%呀媽基因。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

sukihazuki 發表於 20-3-15 13:03
我生女可以賴老公50 50基因,但生仔真係100%呀媽基因。

可以講點解?

就咁講讀書天份,佢暫時不如我

大宅

foggyao 發表於 20-3-15 11:41
我女細時都係咁,唔講得呢啲說話!
例如:因為你唔執玩具,我掉晒你全部玩具!
拎住垃圾袋,佢真係喊住執 ...

好得意

公爵府

IloveJJ 發表於 20-3-15 12:57
我仔都可以坐定定睇書,佢係ADD,專注力不足,A有幾種的。你嗰個咩醫生?
...

普通科醫生,係養和的。

年半前本身係睇傷風感冒,但睇醫生時又係房內走黎走去,我順便問醫生的

公爵府

katherine.k 發表於 20-3-15 13:00
點解姪女升中interview又關你事?

我阿哥唔識,唯有我緊,因為我好錫侄女ga

仲要學校老師冇料到,我幫侄女draft self introduction, 阿哥再比學校老師睇,但老師改得好唔專业,重要的野刪左,唔重要的野就加落去!

我之後有揾過第三者的專業意見(我冇提邊個作的),佢都話學校改得奇奇怪怪,又錄得差(interview clip)。 所以我漏夜幫侄女再改過份稿,又專上網學剪片,你話我懶叻我都要講,無論內容和剪接效果,錄得比學校好好多囉! (我阿哥都同意)

公爵府

piv 發表於 20-3-15 12:59
會唔會囝囝係聰明先真?借你一句說話,就唔駛温書

佢講媽媽你叫我唔駛温書,因為我聰明呢句說話時,眼神好誠懇,唔覺佢講大話

海之風    發表於 20-3-15 15:12

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

sunnymama2 發表於 20-3-15 11:34
可能比豬隊友溝蠢左

唔知你個小朋友有幾大,有時我地大人諗得好簡單嘅野對小朋友來說並唔簡單,我比會d耐性去溝通睇下佢係咪真係唔明定扮野。

再者,你既然想佢溫習,又何必講反話? 子女唔係自己另一半,佢地又點會明原來媽咪想人哄,口不對心先得架。

對小朋友,我一定直話直說。

伯爵府

你女好正!

男爵府

sunnymama2 發表於 20-3-15 12:46
同醫生講的唔同的!

我一直覺得佢係ga, 坐定定對佢黎講係一件痛苦的事,佢樂團要坐定定3個鐘,佢喊 ...

小學生食飯唔可以坐係度食?點食?好似2-3 歲個d 走來走去食?
不如你打電話去協康問下吧、要比教育心理學家評估的。我仔細個時都有專注力不足問題、上過協康一些專注力課程、咁大大下又無事喎、而家做功課、習作等自己搞得掂。

水晶宮

回覆樓主:

我仔都成日講

唔係人人都要溫書先有好成績架

我就串佢:考個全級第一黎睇下先好講啦

侯爵府

好可愛

我會忍唔住錫返佢

公爵府

miffyumiffy 發表於 20-3-15 15:31
我仔都成日講

唔係人人都要溫書先有好成績架

呢句真

子爵府

親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 20-3-15 12:46
同醫生講的唔同的!

我一直覺得佢係ga, 坐定定對佢黎講係一件痛苦的事,佢樂團要坐定定3個鐘,佢喊 ...

根據我教 A 仔嘅經驗:

佢地可以坐得定,但視乎性質,如果係睇電視、玩遊戲可能坐到,但會見到啲 ticks,例如隻腳會放係梳發、會撩腳趾,總之都唔能夠完全靜止。如果係溫書呢啲唔吸引嘅活動,無論你點鬧,佢地個 pat pat 都係會離開張凳/要企係度做

好多說話衝口而出

強迫自己專心嘅話,10 分鐘之後會辛苦好累

A 仔有機會專注力失調,佢地會非一般嘅大頭蝦 (例如每日都會唔見/漏野、手冊抄唔齊)、唔識整理野、講 N 次都唔入腦等。

呢啲輕則行為治療,重則食藥

之前去醫院檢查都順便問過醫生,醫生問 “咁成績如何?” 阿媽答 “考班頭10名”,醫生話 “咁應該唔係” 醫生有時候都亂黎

公爵府

chanti 發表於 20-3-15 15:26
小學生食飯唔可以坐係度食?點食?好似2-3 歲個d 走來走去食?
不如你打電話去協康問下吧、要比教育心理學 ...

喺學校可以坐定定上堂,食飯就郁黎郁去,喺屋企更加走黎走去。

都好,等疫情過後,可以試吓揾吓EP睇吓先,我要重新認識咩叫A仔

大宅

油麥麥 發表於 20-3-15 11:43
阿仔的智慧睇佢媽媽有幾聰明,
阿女的智慧就無定向!

真架?奶奶成日話我仔好聰明同爸爸一樣

公爵府

1998Ruby1998 發表於 20-3-15 15:48

根據我教 A 仔嘅經驗:

冇錯,我個仔係可以坐定定聽書(有冇遊魂就唔知),坐定定睇書,坐定定考試。

醫生就係話佢可以坐定定做一 樣野就 冇問題。

我小朋友成日唔記得野,甩漏多。,總之有時帶阿仔出街會有奇異的目光 因為佢會無端端自high, 跳跳紮。。。我諗我要重新認識吓咩叫過度活躍症

男爵府

sunnymama2 發表於 20-3-15 15:48
喺學校可以坐定定上堂,食飯就郁黎郁去,喺屋企更加走黎走去。

都好,等疫情過後,可以試吓揾吓EP睇吓先 ...

你仔讀到本地學校、相信不是嚴重個類A仔、嚴重個類係自己世界入面, 返學無朋友, 係要讀特殊咩I 位S 位個d , 我有朋友個仔就係咁、係屋企直情反轉個冼手間, 將所有液體粉狀野全部倒來倒去。同佢出街食飯, 會大叫瞓地發牌氣,控制不了自己, 但2 歲未夠已識將A-z 以次序排哂出來。

公爵府

chanti 發表於 20-3-15 16:08
你仔讀到本地學校、相信不是嚴重個類A仔、嚴重個類係自己世界入面, 返學無朋友, 係要讀特殊咩I 位S 位個d ...

真係幾聰明都冇意思,正如阿仔的品學兼優的同學遇到少少挫折就接受唔到。

所以平凡是福

首頁
12345...6

尾頁

跳至