3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

想問下點培養小朋友自動自覺睇下書, 除左我講圖書 時, 其他時間佢完全唔會去拎下圖書睇。 我叫佢拎下圖書睇佢就“吓” 之後又話眼訓 急尿。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

你講圖書時,佢想唔想睇?

伯爵府

2020勳章 BK Milk勳章

2012929 發表於 20-3-15 14:40
想問下點培養小朋友自動自覺睇下書, 除左我講圖書 時, 其他時間佢完全唔會去拎下圖書睇。 我叫佢拎下圖書 ...
2歲開始用點讀筆,幫助佢培養睇書習慣。

我買易讀宝,有聲有書有歌曲,有中英數常識的故事和生活小百科,多元化好多,唔會齋睇咁悶。

別墅

想問下點培養小朋友自動自覺睇下書, 除左我講圖書 時, 其他時間佢完全唔會去拎下圖書睇。 我叫佢拎下圖書 ...

可以買佢鐘意既卡通故事書,我仔好鐘意睇書, 由佢bb時開始比佢睇布書,之後買peppa pig, Thomas, 成套咁買, 每晚訓前都會同佢講一本。自自然然佢就鐘意睇書,咩書都鐘意睇,玩玩下玩具就會去睇下書,一睇會睇好耐,睇完又玩下玩具。

大宅

2020勳章

買佢鍾意既卡通書
好多圖片果種
有動物 有小朋友 得意

男爵府

nndub 發表於 20-3-17 08:45
可以買佢鐘意既卡通故事書,我仔好鐘意睇書, 由佢bb時開始比佢睇布書,之後買peppa pig, Thomas, 成套咁 ...
我女慣左我同佢伴讀, 要佢自己睇佢就想我一齊同佢睇講比佢聽~~ 咁應該點做?

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

我女本身唔係好睇書,停學呢段時間多咗同佢講故事,佢而家變咗成日都要我同佢講故事,會自己拎啲書出嚟畀我講。有時我話唔得閒等一等,佢可以坐喺度揭住先揭五分鐘。 但佢未識睇字,所以都係睇下公仔。我覺得咁樣都ok,慢慢再培養佢同埋再鼓勵。
我屋企有幾個位都放咗啲書出嚟,係佢可以自己拎得到嘅。

別墅

靚靚太 發表於 20-3-17 11:57
我女慣左我同佢伴讀, 要佢自己睇佢就想我一齊同佢睇講比佢聽~~ 咁應該點做?
...

我仔有時都要我讀比佢聽,我通常讀一陣就不想再讀,我會叫佢自己睇,叫佢讀返我聽,佢有時會亂讀比我聽。你要比佢習慣自己睇,你同佢講訓覺前先讀佢聽。

複式洋房

小朋友鍾意有樣學樣,家長要身教,家長成日都睇書,小朋友自自然然會跟住做

複式洋房

屋企唔好開電視,唔好俾佢玩電子產品,再投其所好,例如佢鍾意小動物,就買同動物有關嘅圖書,同埋多啲伴讀,佢自然會久唔久拎上手睇,但當然唔好期望佢會變小書蟲,但點都有幫助

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

睇下鍾意咩書,帶佢去自己選。屋企四圍放書,亦唔好執到好整齊,太整齊就唔會拎黎睇,我床邊比佢放想訓前陪睇既書,有時會拎書去廁所。佢有小書架,小朋友既書架要睇到封面,睇書脊佢地唔會選書。我小朋友就4歲,電視其實都任睇,自己識開,但有時都會睇睇下自己走去睇書。有d書佢好鍾意會睇到爛都仲睇緊,當然陪讀係走唔甩。中英文書都有放,但要每2星期換書,可以放下節日有關既書,等佢知唔睇就無,要等我再放出黎,每次換書又會去搵,唔會強求佢每次換都睇晒,隨佢選自己喜歡的。
我小朋友比較喜歡繪本,動物相關,同埋ORT,公主。。。你都可以研究下佢喜歡什麼。

大宅

經常去圖書館借大量圖書,平時唔開電視,無嘢做就自動去攞書睇。

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

我小朋友都唔鍾意睇書,而家上英文故仔創作既online class,有老師同佢讀英文,佢又可以講英文句子作故,對睇英文書冇之前咁抗拒

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
cherryyuu 發表於 20-3-27 15:42
我小朋友都唔鍾意睇書,而家上英文故仔創作既online class,有老師同佢讀英文,佢又可以講英文句子作故, ...

報邊個網呀?我都想幫大女搵下,見佢無所事事咁

禁止訪問

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

禁止訪問

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
sugarmama123 發表於 20-3-27 16:54
報邊個網呀?我都想幫大女搵下,見佢無所事事咁

Hellokiddo,上過堂仲會印返本書寄返俾你,我有時間都會拎出黎同佢讀下書咁

複式洋房

cherryyuu 發表於 20-3-30 11:30
Hellokiddo,上過堂仲會印返本書寄返俾你,我有時間都會拎出黎同佢讀下書咁
...

點收費?

大宅

sugarmama123 發表於 20-3-30 13:07
點收費?

佢有2個package,分別係1600同1900 ,都係10堂,1900果個會送書

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊