6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

複式洋房

2020勳章

ykcheung09 發表於 20-3-15 21:34
如題

幫手推下先,我都想知。
我BB 10個月大但只有兩隻啱啱出嘅下門牙。有時比D大粒少少都見佢吞口唔好,成日作嘔或者真嘔。

大宅

2020勳章

如題

其實呑嚥係練習出來,BLW BB 8,9個月已經食雞鎚。我囡囡(非BLW)8個月食士多啤梨一開二,香蕉一條開四,甜粟米段,原條長通粉,雞翼一開二。
作嘔反應其實係學習既一種,BB 既作嘔反應同大人既唔同,你可以搵詳細資料,我唔多解釋。所以你夠膽俾BB 試就幾時都係開始既時候。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-15 22:44
其實呑嚥係練習出來,BLW BB 8,9個月已經食雞鎚。我囡囡(非BLW)8個月食士多啤梨一開二,香蕉一條開四, ...

我小朋友11個月,自從用鉸剪剪菜後,吞嚥正常,不過一星期內飲奶/食飯嘔左四次,雖然嘔唔多,但食軟飯仔時又經常作嘔咁。菜已盡量剪細,想了解問題係咩。

日常主要工人一個湊,Spoon feed,平時有俾菜心莖佢練習口肌咀嚼,但玩多過咬,請問仲有咩方法練集口肌咀嚼?

大宅

2020勳章

ykcheung09 發表於 20-3-16 08:12
我小朋友11個月,自從用鉸剪剪菜後,吞嚥正常,不過一星期內飲奶/食飯嘔左四次,雖然嘔唔多,但食軟飯仔時 ...

咁聽落同食物變大無關,起碼唔會令到飲奶嘔... 定係食得飽得滯飽到嘔如果哽親BB 首先反應係作嘔,但其實係gag 唔係真係哽(你上網查詳細),通常佢地自己會處理到,跟住再食過,愈gag 得多愈快學識處理大件食物。少數情況咳極都咳唔到舊哽住既食物出黎會變真嘔去吐返舊食物出黎。但真嘔之前一定有無數既gag... 唔會一黎真嘔。

大宅

2020勳章

honeybid2 發表於 20-3-16 10:15
咁聽落同食物變大無關,起碼唔會令到飲奶嘔... 定係食得飽得滯飽到嘔如果哽親BB 首先反應係作嘔 ...

菜心係好好入門食物,佢開頭玩係正常,佢要研究吓舊食物係咩,由佢,你一條佢一條,你示範可以放入口以後咬再呑,再好好味咁既樣令BB 知呢舊係食物可以放入口食。或者試吓其他有甜味既食物例如香蕉或牛油果(要加啲皮容易攞起)都容易吸引BB 食,最緊要你示範佢睇。其實BB 好醒,只要樣食物好味夠吸引,佢地就會搵到方法食 我就係咁愈俾愈大舊,囡自己就會搵方法食同呑。

大宅

我B宜家7個月, 我有時過用較剪剪菜葉俾佢食. 當然唔係大塊, 剪到好細塊. 同大人埋枱食飯會分到幾粒飯. 雖然無牙仔, 但都係梅2下佢就吞.

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-16 10:17
菜心係好好入門食物,佢開頭玩係正常,佢要研究吓舊食物係咩,由佢,你一條佢一條,你示範可以放入口以後 ...

多謝分享,咁我再試俾多啲唔同食物訓練佢咀嚼先。佢吞應該冇問題,我擔心係個胃一時唔適應食物大粒左。

大宅

2020勳章

ykcheung09 發表於 20-3-16 08:12
我小朋友11個月,自從用鉸剪剪菜後,吞嚥正常,不過一星期內飲奶/食飯嘔左四次,雖然嘔唔多,但食軟飯仔時 ...

bb嘔唔係吞嚥有問題
而係個胃消化唔到咁多固體
所以一係減量一係再剪細d

複式洋房

肥虎虎 發表於 20-3-20 21:14
bb嘔唔係吞嚥有問題
而係個胃消化唔到咁多固體
所以一係減量一係再剪細d

係呀,我就係擔心個胃一時唔適應。

但另一方面,我諗我都要俾多啲唔同食物訓練佢咀嚼,希望佢識咬細食物,個胃都易適應啲。

複式洋房

如題

9個月

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊