自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

做完SMILE 個半月,頭果個星期好辛苦...無人地講到可以正常上班睇電話,而係睇唔到電話D 字,開電腦稔住check個email都無能為力,睇野好朦,入到室內仲辛苦,對眼望D野好似加左層雪花layer咁,
眼乾眩光咩到有。
返去覆診醫生話我眼乾所以睇野朦,仲話稔住放兩個膠塞封住我眼頭位既淚管...我就點都唔信係眼乾所致

而家過左一個月半,一直放病假中返唔到工,眼睛視力有起有跌,最奇怪係度數check出來是低過50度,
而家左眼仲差左,近同遠野都睇唔清楚....盡量靠右眼補救,但會好快好攰...
醫生講到好返會好返,但時期無人知,又話人人既康復程度不同,因人而異....要等
其實我對眼可以同其他一星期內好返曬既人有咩分別先? 康復程度差別可以咁大不同?
我懷疑係醫生手術抽角膜組織手勢唔好甚至出錯,
或者術前檢查入數據有誤,請問做過SMILE既大家有無類似既經歷?

身邊的朋友做過好快睇得清,而我術後一個月仲係:
怕光﹑眩光
視象霧化
重影,睇野加左層雪花layer
左眼睇唔清楚近同遠野
眼睛好容易攰

而家真係好苦惱&好嬲! 求分享~~~

子爵府

眼科真係有風險,雖然成日聽d網紅講好好,好易,但又唔係100%保證成功,
我朋友以前做Laser成功,但後遺症係長期乾眼。。
希望你快d好返啦!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

大宅

樓主你喺邊度做手術架?

我上年尾喺養x做咗smile, 第二日都已經睇到好清無問題,同埋都無眼乾問題喎(醫生建議要滴眼藥水嘅時間我有照跟)

複式洋房

回覆 alice0606 的帖子

眼乾我都預左,不過過左個半月都仲未睇清楚野同用唔到電腦呢下最接受唔到....

複式洋房

回覆 123cheers 的帖子

我係係 果間賣廣告賣到好衡既希X微笑矯視中心度做.... 係位姓張既女醫生做
第二日睇清楚曬D 野係正常....也是我expect之內

但估都估唔到而家好似失敗左咁,又怕光又朦醫生淨係識開藥水比你,話你知康復程度有異..

我仲要準備動左眼手術時掃一掃我眼FEEL到痛,要中途叫停><"

大宅

回覆 ramen888 的帖子

好多人話要半年先睇到好好,你等等啦,仲有,唔係要去覆診?醫生點講?

男爵府

ramen888 發表於 20-3-15 23:55
做完SMILE 個半月,頭果個星期好辛苦...無人地講到可以正常上班睇電話,而係睇唔到電話D 字,開電腦稔住che ...

你揾第2個眼科醫生睇吓乜事, 可能你矯視醫生有d野冇同你講, 我10幾年前做矯視, 第2日已睇得好清楚
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

去睇第二個醫生問下,我十幾年前矯視,第二日已經睇到嘢,冇眼矇

wcpcelia    發表於 20-3-16 10:00

伯爵府

回覆樓主:

我11月在養禾度做smile
第2日已有7-80%視力,第3日返工,睇電腦會辛苦,細字看唔到,睇mon會攰,但一星期已回復正常,有眼乾,但可以接受

複式洋房

ChristyMum 發表於 20-3-16 07:15
你揾第2個眼科醫生睇吓乜事, 可能你矯視醫生有d野冇同你講, 我10幾年前做矯視, 第2日已睇得好清楚
...

我都覺得佢有所隱瞞,不過我做呢間唔係指定醫生,每一次覆診都未必係幫我做手術果個....
而家睇野好似仲越嚟越差,佢就話我度數ok, 好似口同鼻拗,我真係好想知發生咩事
之前第二個星期已經搵另一眼科醫生睇過,佢話角膜有少少水腫,話好慢慢好返...但而家已經個半月,係咪應該再搵佢check多次?

珍珠宮

搵第二個眼科check下。

男爵府

好驚呀....我星期三去清X做.....

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我十幾年前喺聖德肋撒醫院嗰度做lasik, 早晨九點鐘做手術,我夜晚出街食飯已經冇難度,完全清晰,小小光咁啦, 樓主不如搵多個醫生check一check,其實喺你嚟講究竟發生咗咩問題,希望你早日康復。。

複式洋房

alice0606 發表於 20-3-16 00:08
眼科真係有風險,雖然成日聽d網紅講好好,好易,但又唔係100%保證成功,
我朋友以前做Laser成功,但後遺症 ...

做左幾耐開始後有遺症乾眼?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女都做左,完全無問題呀。第二日已好清喇。我女嗰間可以自己揀醫生架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

ramen888 發表於 20-3-15 23:55
做完SMILE 個半月,頭果個星期好辛苦...無人地講到可以正常上班睇電話,而係睇唔到電話D 字,開電腦稔住che ...

就算有近視你都唔見有眼科醫生願意去搵其他人幫自己做,你就知有一定風險了!

子爵府

patekp 發表於 20-3-16 18:15
就算有近視你都唔見有眼科醫生願意去搵其他人幫自己做,你就知有一定風險了!
...

同意呀,好多醫生,視光師都係戴眼鏡,
糾視技術無20年吧,後遺症可能老左先出現,
第一批都未成為長者,有所保留!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

大宅

想知本身係幾多度
我上次check 過做左都會淨番300度
放棄。冇做了。

珍珠宮

回覆樓主:

我十幾年前去養和做,第二天已經睇野好清,到宜家都冇近視

首頁
12345...7

尾頁

跳至