0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個bb依傢仲有一星期就3個月大,2星期前唔肯食奶,一放入口就扭,一係就飲咗一半就瞓咗,叫醒佢都唔肯飲,平時4個鐘喂一次,每次150ml, 但依傢每次只飲得一半,全日總共都只係飲咗500ml,請問係未厭奶期吖,依傢飲開能恩,轉s26好唔好?因bb2-3日先有便便,而且便便時仲會好似大人痛肚痾水咁既聲,但佢又唔係點扭計,我依傢又驚bb肚仔唔舒服,又驚佢唔飲奶會越嚟越瘦,點算好呀

複式洋房

回覆樓主:

我個囡2個大,剛剛都有開post講,佢瞓着我先餵到,醒左唔肯食,唔知點算

洋房

2014_kitkit 發表於 20-3-17 23:39
我個囡2個大,剛剛都有開post講,佢瞓着我先餵到,醒左唔肯食,唔知點算

我都爬咗好多文話如果bb體重正常就唔使咁擔心,要瞓就俾佢瞓,唔好迫佢飲,如果唔係怕bb會越嚟越唔肯飲,我個b全日都只係飲到400ml左右,唯有希望佢唔好瘦落去啦

複式洋房

水水地既便便似係唔岩BB
我BB食ENFINITAS, 通常都係軟身便便

大宅

2020勳章

似係夾唔到,我個囡食illuma 便便而家KEEP到一日有一次

複式洋房

Magmoncha 發表於 20-3-17 23:54
我都爬咗好多文話如果bb體重正常就唔使咁擔心,要瞓就俾佢瞓,唔好迫佢飲,如果唔係怕bb會越嚟越唔肯飲, ...

我試過唔逼佢,佢真係啜一安填肚就算,最後都係要半推半哄食,大半餐瞓着先餵到。我希望mininum keep到600ml一日

大宅

2020勳章

咁都要睇佢夾成點,我自己就餵illuma organic比個b都夾得唔錯

複式洋房

ookaren 發表於 20-3-18 15:54
似係夾唔到,我個囡食illuma 便便而家KEEP到一日有一次

我BB 都係食illuma 1號, 但轉左新裝之後D 便便比之前稀左D , 正常嗎?

別墅

2020勳章

Magmoncha 發表於 20-3-16 16:53
我個bb依傢仲有一星期就3個月大,2星期前唔肯食奶,一放入口就扭,一係就飲咗一半就瞓咗,叫醒佢都唔肯飲, ...

其實都飲左咁耐,bb應該都適應左啲奶粉,轉黎轉去對bb未必係好事,加上2-3日先有便便都係正常,便便靚唔靚唔係聽聲,係睇便便質地同顏色去判斷。會唔會個試下換奶嘴先?因為3m本身就要換奶嘴,bb有精神其實就唔使驚。可以觀察下先。

複式洋房

回覆 Magmoncha 的帖子

試下沖希啲奶試下先,唔飲就唔好逼啦。我仔飲緊美素佳兒金裝新配方,佢加入HMO母乳低聚糖及PureGOS純淨益生纖維有改善BB腸道健康,我仔飲左日日都有便便,又唔使谷屎。所以想轉奶粉可以諗下美素佳兒金裝。同埋無加蔗糖無甘甜。

洋房

manmanko 發表於 20-3-19 15:55
回覆 Magmoncha 的帖子

試下沖希啲奶試下先,唔飲就唔好逼啦。我仔飲緊美素佳兒金裝新配方,佢加入HMO母乳 ...

等我仲買咗s26 因為佢有波菜嘛…

複式洋房

Magmoncha 發表於 20-3-16 16:53
我個bb依傢仲有一星期就3個月大,2星期前唔肯食奶,一放入口就扭,一係就飲咗一半就瞓咗,叫醒佢都唔肯飲, ...

我個女2個幾月都係咁,一放奶樽就喊到癲左,而家4個半月啦,每次都好睇彩數,如果哄佢睡左餵,就會輕鬆啲!一日食4餐,每次130-180ml左右,有時唔肯食,可以只係食60ml就唔食,希望可以快啲加固,諗住5個月就比米糊佢試!

洋房

Wingwing0811 發表於 20-3-19 19:51
我個女2個幾月都係咁,一放奶樽就喊到癲左,而家4個半月啦,每次都好睇彩數,如果哄佢睡左餵,就會輕鬆啲 ...

就係怕bb唔肯食奶奶,追不上體重,我bb臨果餐試過只食30ml 第二朝瞓醒都只係飯得100ml
咁你bb體重如果呀?我睇其它bb都一節節,成舊節瓜,你bb呢

別墅

2020勳章

回覆 Wingwing0811 的帖子

有無鼻塞,呼吸困難問題?之前我個仔兩個幾月到飲奶都係咁。。后尾先發覺因為鼻塞,要用口呼吸又要食奶先喊。。。

複式洋房

係咪經常性2-3日先有便便? 痾水咁既聲可能BB消化得唔好, 可能要試下轉奶粉。我BB飲皇家美素通常一日兩次便便, 黃金色靚仔, 見佢都幾肯飲尼隻奶粉, 成日都好似唔夠仲想飲咁

複式洋房

Magmoncha 發表於 20-3-19 21:52
就係怕bb唔肯食奶奶,追不上體重,我bb臨果餐試過只食30ml 第二朝瞓醒都只係飯得100ml
咁你bb體重如果呀? ...

4個月打針時check,佢體重又keep到生長線喎!
姑娘仲話好好,條線無跌到,6.8kg,咁我先無咁擔心,手腳雖然無一節節,但都有肉嘅!

大宅

Wingwing0811 發表於 20-3-19 19:51
我個女2個幾月都係咁,一放奶樽就喊到癲左,而家4個半月啦,每次都好睇彩數,如果哄佢睡左餵,就會輕鬆啲 ...

同我女一樣,我女4個月+1星期就開始試米糊,食得好happy

複式洋房

我女三個半月,早兩個星期食奶都成日扭計四、五安奶成半個鐘先食完(之前十分鐘就食完),同佢換奶樽奶嘴好似又食返好咗。奶粉由能恩轉s26ultimate , 未轉之前試過四日冇便便,轉咗至少隔日有,有時日日有。屁同poo都冇咁臭,未轉之前成日比佢d屁臭到暈。

複式洋房

Cyborgzr 發表於 20-3-21 04:33
同我女一樣,我女4個月+1星期就開始試米糊,食得好happy

想問下你點開始試米糊架,轉其中一餐?噤bb有冇好鍾意食米糊,更加抗拒其他奶餐?bb而家2個月唔肯食奶,想問多啲做好加固準備

大宅

Yu1990211 發表於 20-3-19 23:52
回覆 Wingwing0811 的帖子

有無鼻塞,呼吸困難問題?之前我個仔兩個幾月到飲奶都係咁。。后尾先發覺因為鼻 ...

發現鼻塞可以點做?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊