自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓上嘈音這個話題相信大家都看過聽過很多,這個問題有發生在你身上嗎?
除了選擇上門當面講,投訴管理處或報警外,還有別的方法可以解決提供嗎?

諗住買左樓有個安樂窩,點知個結果係咁,真係好唔開心
我睇過以前網上的人講,放左工都唔想番屋企,現在我都有同感
唉,,,,,真係唔知自己做錯什麽

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

身同感受,樓上日日拉嘢嘅聲音,不分晝夜。滴滴答答,加上小朋友 (中學生)係屋企咆哮,對嘈音我好敏感,聽得多頭好痛。

wcpcelia    發表於 20-3-19 16:07

子爵府

rabbitbee 發表於 20-3-17 22:15
身同感受,樓上日日拉嘢嘅聲音,不分晝夜。滴滴答答,加上小朋友 (中學生)係屋企咆哮,對嘈音我好敏感,聽 ...

我都係! 上面起碼係2個小朋友! 由朝跳、叫、到夜晚11點幾都係咁! 頭都痛

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

可能因為疫情問題,啲小朋友唔使返學,呢排樓上(其實我唔知邊層邊個,聽聲音似樓上,不過我知道未必一定係樓上個單位)好多跑同跳嘅聲音,真係幾滋擾 ,當然仲有啲媽媽咆哮聲

別墅

我嘅情況同樓主不相伯仲,以前我都喺網上講過放工唔想返屋企,因為一入門口就會聽到樓上不停來回跑跳聲、大力dum地、不停拉枱拉櫈聲,個兩歲幾嘅細路女由6點幾嘈到去11、12點(唔明點解咁夜唔訓)到咗11、12點,佢嘅父母放工,又係唔洗訓嘅,半夜三更拉櫈、重物落地,有時到清晨5、6點都仲有聲,跟住個工人姐姐7點開始又嚟料,每日如是.....所以我非常明白樓主嘅感受

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

住附近的小朋友全部未瞓,嘻哈聲,吵鬧聲,媽媽的咆哮聲,聲聲入耳,我暫時都覺得還可以!
高峰時期,我樓上超過6個小朋友跑跑跳跳

子爵府

虎到金來勳章

victorwong818 發表於 20-3-17 21:05
樓上嘈音這個話題相信大家都看過聽過很多,這個問題有發生在你身上嗎?
除了選擇上門當面講,投訴管理處或報警 ...

我唸起個d band房 / 琴行係未鋪隔音海棉黎吸聲既, 樓主屋企鋪會唔會減到聲

買左樓好難話搬便搬

水晶宮

我隔離屋個女日日不停在家尖叫大嗌,一出門就在走廊跑跳大叫,在走廊踩單車,㩒其他住戶門鐘,拍門,投訴過n次都冇用,唯有開門就鬧

最近疫情,出街玩過單車,滑板車,鞋放出走廊,話擔心有菌唔拎入屋,有種出街玩冇種擺入屋,邊有咁自私嘅人!

大宅

我反而喺樓下, 一星期有兩晚凌晨12點揼牆揼櫃,有時就開party,玩魚蝦蟹。
已經同管理處講,管理處出通告,樓下就靜左一星期後又黎過。 試過將佢地揼櫃d 聲錄低俾管理處聽,其實佢地都幫我好多次同樓下講,但佢地只可以出通告。 夜晚晚d 揼櫃聲就嘈醒d 小朋友

大宅

回覆 叮妹 的帖子

係呀,講出來會開解d。
如果你有睇我send比你條片,就係把自己變成海綿。聲入,聲出,不在意,不放大。我覺得自己最近做好左啦,起碼無放大d聲,下一步就係要不在意,但好難呢。
我未做到,只好講出來輕鬆下。

大宅

回覆 kinlmy 的帖子

我記得我睇過你既post。所以我學你上來找人講下野,當發現好多同路人,心情會好過一点。 (唔好誤會,我聽見你地个case,我都好鄧你哋唔抵)

已刪除用户

大宅

回覆 叮妹 的帖子

都好,但依道好似唔比 發 tg link ?

大宅

回覆 rabbitbee 的帖子

咆哮

我之前有個 post,我話聽到人 "講野",仲比人話我sensitive, 原來真係聽到既。

大宅

回覆 nainaitze 的帖子

咆哮

我之前有個 post,我話聽到人 "講野",仲比人話我sensitive, 原來真係聽到既。

大宅

回覆 lilybaby8282 的帖子

我真係要同你學習一下,6個小朋友

你真係大師來。

大宅

回覆 princessgw 的帖子

我問過人,好似話,只可以吸自己發出D聲音,樓上跑既震動聲,係原全無用。

唉。。。。。

男爵府

唉!我樓上果個晚晚11點就黎拉凳,或者同小朋友嗌交,佢囡把聲尖到想衝上去敲佢地門,投訴無用,一個星期要發作幾晚

大宅

回覆 123chan123 的帖子

我之前都有個 post 講我聽到 揼櫃聲,但比D人話我太sensitive 同間屋應聲,原來仲有人都聽到既。

首頁

尾頁

跳至