自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

伯爵府

樓主識分輕重
過好,每一天!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cccbaby 發表於 20-3-17 22:54
冇講過小朋友,防疫衞生意識相對低。只係話要有適當措施減低風險,這是復課必須有的。其實可由家長選擇返 ...

其實這病毒無咩措施可行,最主要懂高度衛生,例如摸過什麼東西都唔好掂口鼻摔眼,淨係呢樣,係學校嘅學生已叫人擔心
有幾多小朋友會自動自覺,勁alert識洗手先摔眼吖

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cccbaby 發表於 20-3-17 22:54
冇講過小朋友,防疫衞生意識相對低。只係話要有適當措施減低風險,這是復課必須有的。其實可由家長選擇返 ...

家長自選?即係返嘅就老師上堂,唔返就繼續係屋企zoom,咁樣?
學校有咁多人手資源上堂又搞上網就當然好,你有無睇過節目,講老師搞上網俾學生學習,係仲花多幾倍心力時間資源

瑪瑙宮

theblue 發表於 20-3-17 23:24
其實有人成日話復課,佢地有無諗過初小同幼稚園嘅小朋友點搞?佢地唔會識得保護自己,但大前提係政府要有好 ...

到時又怪人揾全港小童嚟較飛

侯爵府

2023年兔年勳章

休息(停課)只係為咗走更遠(人生)的路!
大家睇長遠一點!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

cccbaby 發表於 20-3-17 22:29
教局不可能無限期停課,長時間停課對小朋友影響很大。

4月20無可能全面復課啫,可能中學會復課先呢....
逐步逐步復課啫!
唔會無限期嘅!

大宅

momonicnic1107 發表於 20-3-17 22:32
咁如果中左,健康影響唔係仲大咩?
學業同健康比,邊樣影響深遠啲?
作為父母應該高瞻遠矚,學習路好長,無 ...

講得冇錯

男爵府

回覆樓主:

學少幾個月有乜問題?小朋友抵抗力差,特別小學幼稚園學生。中左不一定死,但後遺症呢?
再講,現在日日用zoom上緊堂。

男爵府

cindy618 發表於 20-3-17 23:33
到時又怪人揾全港小童嚟較飛

可能到時會話,最衰都係政府,點解唔繼續停課,點解要分批復課

子爵府

babywoman 發表於 20-3-17 23:37
學少幾個月有乜問題?小朋友抵抗力差,特別小學幼稚園學生。中左不一定死,但後遺症呢?
再講,現在日日用zo ...

我女學校冇online learning. 得YouTube 同工作紙. 又只係教左好少新野. 都唔知下學期課程點算.. 又諗住靠家長自己教咩

珍珠宮

玩具勳章

cccbaby 發表於 20-3-17 22:37
回覆 yiupigpig 的帖子

點解返學一定會中毒,唔明?社會很多人已正常生活上班出街,只要有適當措施,可以 ...

只要有一個小朋友中招,最起碼個班同學仔,家人已經係接觸者,邊度隔離?小朋友點看得實?有咩高見可以分享下?

伯爵府

一班約35人,班房又細又迫,熱啲都冇可能唔開冷氣,到時真的傳到一發不可收拾,小學生咁驚追唔上進度咪自己教囉,中學生就自己攪掂,又有網上授課,唔讀個啲就算番學都唔會讀。

子爵府

讀少幾個月書唔會死架,書可以讀十幾年,命就得一條,做父母竟然認為學業重要過健康,無言

水晶宮

cccbaby 發表於 20-3-17 22:37
回覆 yiupigpig 的帖子

點解返學一定會中毒,唔明?社會很多人已正常生活上班出街,只要有適當措施,可以 ...

點同呢,因為行山,郊遊,都很安全唔需要戴罩,一路跑一路大力在人身邊呼出清新健康的空氣,延年益壽。教育局叫開學,萬一有一位實貴的學生中招,點担當得起呢?自己出去玩中左,就無問題了

子爵府

回覆樓主:

其實政府做過d乜嘢呢?
政府唔識保護市民
做家長點都會保護自己小朋友
大家都唔希望因為要趕回課程
而令小朋友出事
每個小朋友都係父母嘅寶貝
其實呢段時間小朋友學懂自理
關心社會丶與親人互相電聯
問候一番,關心別人
比學書本上的知識更重要
書本成績100分
做人態度0分
又有何用?

珍珠宮

cathy-tse 發表於 20-3-17 23:00
聽話啦

你咁行返學咪帶你啲小朋友去返學囉

真係大開眼界,估唔到有家長想小朋友返學緊要到不理疫情嚴重。

男爵府

回覆樓主:

今次個病毒算死亡率不大,但感染力更強,如果真係有學生感染,請問邊個會承擔任何責任?
日日仲有確診個案都支持復課,老實講,我個人認為同支持聚會分別不大,只係目的有別。
一班人一齊響同一課室幾小時....
全校700-800 人,1 個學生出事就齊齊再停課

男爵府

其實我想話
學校有老師仲會返學,如果真係咁想返,咪帶小朋友返去,當溫習,當補課囉。我仔班主任久唔久打黎問候功課做成點,而我都有問老師仲有冇返學,學校一直都有老師返去做文件,做online study 嘅野。而且學校都會打開大門,為一啲真係家長冇時間照顧學生嘅學生返去。
不如樓主試下聯絡學校,睇下有冇一啲方案可以俾你小朋友返學。
或者出去補習,我身邊不少家長而家都會帶小朋友出去補習。
既然唔想自己小朋友荒廢學業,虛度光陰,自己都要諗諗辦法,當然風險要自己承擔返啦!而唔係一路都係怪責政府政策唔好,做人咁大怨氣,傷身呀!

男爵府

遲開學,學少幾個月問題不大。有否想過如果老師中哪怎麼㸤?一對30..一對20...條數自己計...學海無涯。中了入醫院,增加醫護負擔何必呢..口罩呢..have you calculated ?

首頁
23456...15

尾頁

跳至