自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

第三人稱 發表於 20-3-18 05:37
請問一個家庭,除左住宅供款、水電媒、差餉、管理費之後,仲有咩開支?

另外,如果每月預三千蚊係俾家母每 ...

上網費, 手提電話費, 買日用品

複式洋房

回覆樓主:

家庭開支(每月):
家用:暫定三千至五千
差餉:每3個月交1次(每年4次)
水費:每4個月交1次(每年3次)
電費:每2個月交1次(每年2次)
電話費:每月$100
日用品:每月$100

我仲有無數漏?
第三人稱

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

咁照比住3千先啦, 你自己都要洗要儲要還loan, 仲有係長期要比比足幾十年

複式洋房

Robinrobinrobin 發表於 20-3-18 08:22
如果由好忙突然間好得閒個人真係會病
好多剛退休既人都係咁

咁驚 ? 咁我勸下佢搵兼職

第三人稱

珍珠宮

第三人稱 發表於 20-3-18 08:20

約略睇過,生果金要70歲先申請得。強積金亦要65歲先拎得。 ...

強積金可以60歲囉,只要申報不再工作。

複式洋房

bik1229 發表於 20-3-18 08:32
強積金可以60歲囉,只要申報不再工作。

咁要睇佢意欲了

wcpcelia    發表於 20-3-18 17:44
第三人稱

侯爵府

請問一個家庭,除左住宅供款、水電媒、差餉、管理費之後,仲有咩開支?

你自己搵幾多先 問心 你自己夠洗 家母咪搵囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

第三人稱 發表於 20-3-18 08:06
60歲好似夠資格申請長者卡之類嘅野,搭車$2?

好似係

stagea    發表於 20-3-18 08:36

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

第三人稱 發表於 20-3-18 08:15
會。我係一個好慳家嘅人,同我媽係相反。我有搵朋友傾過,佢地覺得阿媽大洗,唔應該由我去埋單。當然我唔 ...

你朋友講得啱架...難聽D講, 而家經濟唔好, 你都唔可以擔保自己份工可以安安穩穩, 所以你付出只可付出的金額, 夠應付正常生活就夠(自己煮食), 母親要去afternoon tea未必得了

男爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 08:25
家庭開支(每月):
家用:暫定三千至五千
差餉:每3個月交1次(每年4次)

日用品:每月$100、唔夠喎、廁紙都$3x/條、你指什麼日用品?還有洗頭水、冼潔精等等呢。

男爵府

第三人稱 發表於 20-3-18 08:06
60歲好似夠資格申請長者卡之類嘅野,搭車$2?

$65 才有搭車$2

琥珀宮

第三人稱 發表於 20-3-18 07:48
Supplements就非必要嘅,我見佢成日亂買都唔想理佢(呢樣野我已講明唔包)。

佢好少煮野食,成日出街食。 ...

你自己一日三餐都係出街食,返工搭車都係$100左右,你收入不多負擔大,咁預阿媽差唔多就可以了。

你媽真係覺得自己唔夠洗,可以選擇少出街搭車唔出街食,而且60 仲後生,有心搵下part time幫補唔太難。若你媽自己無積蓄,退休生活唔可以要求高

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 第三人稱 的帖子

你好乖諗埋媽媽,如果佢好大洗,你就諗下自己可以比幾多佢,再同佢講你嘅難處,一個人做嘢又冇乜積蓄,就要一齊慳,既然佢退咗休大把時間,比啲嘢佢做下,叫佢兩餐或三餐都响屋企煮食,你又可以帶飯,慳返小小

瑪瑙宮

大廚勳章

第三人稱 發表於 20-3-18 07:52
唉,都好擔心萬一大件事,都唔知喺邊到搵錢黎應付添呀。我人就得一個,收入就我一份
...

大件事都係去政府㗎啦如果冇保險。。。講真嘅就算有保險大件事都要返政府啦 。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

回覆 第三人稱 的帖子

要視乎幾個因素:(1)有沒兄弟姊妹?
(2)住屋開支仲有冇?(供完樓?住公屋)
(3)你母親平日消費模式點樣?買野是否等格價特價,已經差好遠!佢是否賭錢?購物狂?已經很大不同。

如果係我,供完自住樓,我二個仔女一人比3-4000元我同老公,我們應該夠用。(大前提有樓收租及有定期收息,仔女比得少都不大影響)希望到時候仲有生果金,二老夾埋希望有二千元幫補下。

複式洋房

seaheart88 發表於 20-3-18 08:52
大件事都係去政府㗎啦如果冇保險。。。講真嘅就算有保險大件事都要返政府啦 。。
...

想問下「就算有保險,大件事都要返政府」嘅意思係?私家比政府差?
第三人稱

瑪瑙宮

大廚勳章

第三人稱 發表於 20-3-18 08:20

約略睇過,生果金要70歲先申請得。強積金亦要65歲先拎得。 ...

其實佢如果真係退休唔打算做嘢可以香積金局宣誓唔做嘢就可以拎返啲強積金嚟。。 當然佢願唔願係一回事。。想洗盡你啲錢又係另一回事。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

母親如果申請政府長生津 加埋3000家用都有接近6000,唔洗交租應該夠洗。

象牙宮

回覆樓主:

少就少在DD!你地一齊住?獨女? 但係如果能力有限都冇辦法

瑪瑙宮

大廚勳章

第三人稱 發表於 20-3-18 08:54
想問下「就算有保險,大件事都要返政府」嘅意思係?私家比政府差?

例如一啲大件事好似cancer咁就算你保險包漫長嘅數保險未必夠。。。又好似好多明星就住肥肥羅文最後都係瑪麗不過睇瑪麗嘅私家姐。。唔係私家俾政府差。。。大件事好多化療或者手術後要用嘅錢長遠真係未必夠。。所以好多人有呢啲病都要返政府醫
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...11

尾頁

跳至