1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在職媽, 妹妹歲半多, 依家朝早一起身成日喊住叫媽咪食奶, 夜晚訓前食奶又係咁, 持續痴身就算去個洗手間離開一步都喊!
岩岩請左工人都就快一個月, 佢好似搞唔惦佢咁, 唔痴佢太痴我, 有冇方法令佢肯痴工人食奶, 反而食粥丫沖涼都冇問題, 請教大家
因為成日朝早5:00起,妹11:00至肯訓,媽媽真係好攰

別墅

kawaii218 發表於 20-3-18 08:34
在職媽, 妹妹歲半多, 依家朝早一起身成日喊住叫媽咪食奶, 夜晚訓前食奶又係咁, 持續痴身就算去個洗手間離開 ...

你係在職媽,個女長時間係屋企對住工人姐姐。
難得你早晚係屋企,想痴你多啲都正常吧!
我係全職媽,個女兩歲半。極度痴身。
也沒辦法,有些小朋友需要安全感。
長時間對住邊個,就自然會依賴邊個。
我都係等緊,希望返學後會好啲。。

大宅

2020勳章

小朋友係會痴父母,尤其1歲至3歲,我都係在職媽媽,一路有請工人姐姐幫手,不過我同老公返到屋企就會自己湊返佢,回到家囡囡都係會痴住我,但佢宜家28個半月,完全聽得明我地講野,如果我要去洗手間,沖涼,同佢講聲佢OK,你可以嘗試同囡囡講,或者最初2個人一齊陪佢,慢慢可以分散注意力,而且佢已經歲半,可以早上餐奶7:00先食或者改食固體?一來可以瞓耐D,二來你又無咁攰

複式洋房

我都想知

複式洋房

在職媽, 妹妹歲半多, 依家朝早一起身成日喊住叫媽咪食奶, 夜晚訓前食奶又係咁, 持續痴身就算去個洗手間離開 ...

想請教一下點樣可以令小朋友痴自己多d,之前我都係在職媽咪,返工既時候係奶奶睇住,所以小朋友好痴奶奶,而呢兩個月岩岩冇做野,完全陪住小朋友,但都係冇乜進展唔痴我,可以點樣先令小朋友痴自己多d,小朋友有咩事都係即時搵奶奶,我見到小朋友咁其實都幾傷心

別墅

Polly26 發表於 20-3-21 04:51
想請教一下點樣可以令小朋友痴自己多d,之前我都係在職媽咪,返工既時候係奶奶睇住,所以小朋友好痴奶奶, ...

我都係咁 你小朋友幾大啊?

男爵府

2020勳章

想請教一下點樣可以令小朋友痴自己多d,之前我都係在職媽咪,返工既時候係奶奶睇住,所以小朋友好痴奶奶, ...

我ftm自己湊,老公長時間番工,但我會要求每日爸爸同呀仔一齊食晚餐,幫呀仔沖涼,夜晚比奶呀仔飲,刷牙,重點係必須每日至少10分鐘係陪玩或睇書然後執玩具,所以呀仔痴我之餘都好痴爸爸,你只要多d抽時間陪bb玩遊戲玩玩具,同佢一齊食野,一齊睇書,沖涼,BB佢自然會痴你

大宅

2020勳章

kissapplegirl 發表於 20-3-22 03:58
我ftm自己湊,老公長時間番工,但我會要求每日爸爸同呀仔一齊食晚餐,幫呀仔沖涼,夜晚比奶呀仔飲,刷牙, ...

我和老公都在職,反而唔明阿女(1歲)勁痴我但唔痴我老公。老公肯湊阿女的,但佢抱女,女好快就哭。我都想知怎令阿女痴下我老公。

子爵府

2020勳章

呢個階段係依附期,小朋友親照顧者(媽媽)係好正常
家長要了解小朋友需要,足夠嘅安全感有助小朋友身心發展

複式洋房

yayanyan13 發表於 20-3-21 22:30

而家一歲七個月

複式洋房

kissapplegirl 發表於 20-3-22 03:58
我ftm自己湊,老公長時間番工,但我會要求每日爸爸同呀仔一齊食晚餐,幫呀仔沖涼,夜晚比奶呀仔飲,刷牙, ...

我而家冇做野日日都照顧佢,係好d,但有得揀佢唔會痴我,爸爸在職要返工佢好痴爸爸,所以我都唔知點做好

複式洋房

我屋企個肥妹都係咁... 只係痴我同我呀媽,其他人一抱就喊將來返學點算

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

我都係在職媽媽!
平時奶奶湊仔仔,因為唔同住,我都係放假先自己湊返!
我反而想我仔痴下我
諗深一層,同佢地大d,你想佢地痴下你,佢都唔痴架啦!
PS 我仔都歲半啦

男爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

我都想知, FTM 無姐姐,now 14 M 去廁所同入廚房都要抱住佢, 唔能夠分開

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
我都想知

複式洋房

發表於 昨天 13:10 |顯示全部帖子
CCHINGC 發表於 20-3-18 10:01
小朋友係會痴父母,尤其1歲至3歲,我都係在職媽媽,一路有請工人姐姐幫手,不過我同老公返到屋企就會自己湊 ...

我都嘗試一齊同姐姐做!
其實我都想盡量7:00,但佢會自動波5:00前後左右自動彈起身,喊住要媽媽,一見到姐姐喊喊喊(emoji)

複式洋房

發表於 昨天 13:15 |顯示全部帖子

我本身都係99湊,我都係冇做嘢個半月全程湊佢至咁痴我,沖涼食奶陪玩,我又衰既成日抱住佢搞到佢好扭計,或者收工後多啲親子活動或遊戲或聽歌跳舞增加親密度吧個人意見

複式洋房

發表於 昨天 13:18 |顯示全部帖子
ching84 發表於 20-3-27 11:41
我都係在職媽媽!
平時奶奶湊仔仔,因為唔同住,我都係放假先自己湊返!
我反而想我仔痴下我

日日係咁!有時返新工晚晚冇搞好訓又冇精神好攰,不過開始習慣雖然成日申唔夠瞓。咁既時勢岩岩轉行無奈被炒,都想工作保住做返好少少,唉在職媽兩者兼顧唔容易

複式洋房

發表於 昨天 13:20 |顯示全部帖子
yayanyan13 發表於 20-3-21 22:30

快2歲了!

複式洋房

發表於 昨天 13:26 |顯示全部帖子
kawaii218 發表於 20-4-2 13:15
我本身都係99湊,我都係冇做嘢個半月全程湊佢至咁痴我,沖涼食奶陪玩,我又衰既成日抱住佢搞到佢好扭計, ...

我都全程湊住陪玩,陪食沖涼全做哂,不過都係唔痴我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊