自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

部份港人真係好努力去防疫,但亦有少部份港人仍存僥倖,
唔計昨今2日回流的港人,近2星期,接近60人確診,其中90%係外地感染!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

麟媽媽 發表於 20-3-18 17:54
我剛才喺巴士鼻哥好痕,打咗個乞嗤!當然我有戴口罩,而全車人都有戴口罩,但我發現之後成車人都拎搓手液出 ...

部分香港人係蠢d, 但都係怕死既
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

maynjune 發表於 20-3-18 18:10
呢層就無可能, 因為佢地食慣嘆慣點肯同你困14日? 來緊肯定爆硬!

留學小朋友應該ok, 果班2x-4x外遊返黎果批就係最高危
放下自在

侯爵府

麟媽媽 發表於 20-3-18 18:14
點解你咁諗呢?我識兩個朋友啲仔女都乖乖隔離緊,佢哋冇需要強制家居隔離都自願隔離,呢啲係公民責任,當 ...

我都希望啦!希望唔好爆呀!不過實有唔守規矩的人喎!

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

象牙宮

回覆樓主:

香港人重視所有病症,加上經歷沙士,又多人有錢喎,自然做得比較好!

男爵府

回覆樓主:

一次沙士已有慘痛經歷,所以全港市民都好快有行動

侯爵府

bb560 發表於 20-3-18 18:14
所以我覺得今次,比上次武漢傳落嚟嘅重嚴重
早幾個星期六/日,我都重會去飲下茶,今次真係唔敢博,個班大 ...

與你所見略同, 不過好多人選擇唔去相信呢班人肉炸彈的威力
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

cattz288 發表於 20-3-18 18:17
留學小朋友應該ok, 果班2x-4x外遊返黎果批就係最高危

一定係啦!果班年齡層, 想困都困唔住!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢啲留學生嘅年齡群,大多祖父母仍然健在,所以佢哋嘅父母會零舍緊張,因為惹左比老人家會好大獲㗎!所以呢啲父母一定會看守住呢班細路,呢啲細路都唔蠢㗎,唔聽話容乜易俾人經濟封鎖啊?

別墅

大家都係醒目驚死

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

ANGE_FB 發表於 20-3-18 18:14
部份港人真係好努力去防疫,但亦有少部份港人仍存僥倖,
唔計昨今2日回流的港人,近2星期,接近60人確診, ...

我覺得呢啲時候都死出去旅行,嗰班成年人就最差囉!

侯爵府

raintingbow 發表於 20-3-18 17:56
回覆 麟媽媽 的帖子

因為經歷過沙士, 今次真係要讚所有帶口罩既香港人, 好齊心 ...

我爸爸同我講,沙士期間佢都冇戴口罩,但今次佢唔敢唔戴,因為佢唔戴口罩出街,啲人會啤住佢當正佢係一粒病毒,佢唯有乖乖地帶返

大宅

回覆樓主:

SARS 慘痛經歷太刻骨銘心,唔想再嚟多次死咁多人

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

baby0525 發表於 20-3-18 18:29
SARS 慘痛經歷太刻骨銘心,唔想再嚟多次死咁多人

到今時今日我提起SARS, 我情緒仍然好大起伏,果次真係血的教訓,香港人一定要守住!大家加油!我哋一定可以做到!

禁止訪問

伯爵府

係呀!我鼻敏感要好小心打乞嗤,有時要死忍

珍珠宮

回覆樓主:

住我樓下幾層個退休男人先衰格
有樓收租大把股息
話口罩貴唔買
日日周圍去
其實好多社團有派長者又優先
自從佢咁講我就避佢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

ireleu 發表於 20-3-18 18:33
但香港政府唔覺有做到真係好既事

唔係啩?政府果斷停課,已經可以大大減低學童交叉感染嘅機會,公務員又帶頭work from home, 公共服務暫停減少接觸,呢d都要政府施政先做到喎。另外對於確診者同埋追蹤緊密接觸者強制送佢哋入隔離營,呢啲已經可以防止佢哋係市區裏邊四圍走,呢啲唔係我同你嘅一般市民可以做到,我覺得香港政府已經做得好過外國嘅政府好多囉。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

maynjune 發表於 20-3-18 18:08
答你的標題, 一定不是!

但有很多人心存僥倖,不顧公德, 呢d 人好討厭

無錯 仍有好多人心存僥倖
睇去旅行果班 街上吾帶口罩既人
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

今日確診14宗,好驚會失手

首頁
12345...8

尾頁

跳至