自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

天佑我們 發表於 20-3-18 23:18
我身邊好多小朋友都無變過生活
在家上課做功課,補習日數又比平時多,如果要全港陪重讀尼班家長真係 ...

我都想我女可以補, 但老師無覆過, 不過佢就有繼續補普通話 ,私補。其實真喺要溫書,如果唔喺放咁耐假真喺會懶散。
人生就是要去面對各種遺憾

男爵府

天佑我們 發表於 20-3-18 23:18
我身邊好多小朋友都無變過生活
在家上課做功課,補習日數又比平時多,如果要全港陪重讀尼班家長真係 ...

叻個批真喺好勁架,人地日日操卷溫書,編排時間好好,我女學校有個小朋友考試4科100分。

wcpcelia    發表於 20-3-19 12:18

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持

珍珠宮

畀面勳章

月光夢魔兔 發表於 20-3-18 23:22
我都想我女可以補, 但老師無覆過, 不過佢就有繼續補普通話 ,私補。其實真喺要溫書,如果唔喺放咁耐假真 ...

我女無補開,係諗住今年暑假比佢補下等上P1
點知而家咁,好多都唔上門補我又驚,大家都未合作過都驚有咩事

我女都算ok叫佢做佢真係會做同做得好快
因為做得快準就可以自由活動
我之前都有諗過比佢重讀K3因為驚佢唔適應K轉P既學校生活社交方面,而家同佢傾過都諗通左

不過我無諗過有人會想全港重讀咁大理念

珍珠宮

畀面勳章

月光夢魔兔 發表於 20-3-18 23:23
叻個批真喺好勁架,人地日日操卷溫書,編排時間好好,我女學校有個小朋友考試4科100分。
...

真係好好呀谷得起
我都想自已可以谷下個女
但我讀書好差,所以唯有自已備科再教阿女

男爵府

天佑我們 發表於 20-3-18 23:29
我女無補開,係諗住今年暑假比佢補下等上P1
點知而家咁,好多都唔上門補我又驚,大家都未 ...

唔洗驚架,小朋友好快適應,只不過真喺要預佢地會抄漏手冊呀帶漏嘢咁。我女開學就喺拎漏通告返嚟,搞到老師打嚟同我講,。

公爵府

我覺得根本唔會成事,想留班可以自己申請

翡翠宮

牛年勳章

綠茶新地 發表於 20-3-18 22:35
謝謝作為老師的JM 回應我們,在疫情期間,我真的感受到選對既學校既重要性,同時感謝老師們既付出和親自打 ...

珍珠宮

畀面勳章

月光夢魔兔 發表於 20-3-18 23:34
唔洗驚架,小朋友好快適應,只不過真喺要預佢地會抄漏手冊呀帶漏嘢咁。我女開學就喺拎漏通告返嚟,搞到老 ...

聽你咁講我都放心
我好驚佢K2直接跳P1有好多野唔適應
佢仲要坐校車我好驚佢比人哈
仲有去popo佢都仲未識自已清乾淨
佢好鬼靜唔出聲我先擔心

子爵府

9月讀K1的小孩子點算?

間間學校不同,有d學校已經教到7788啦

Year 4嗰啲唔通無得gra咩?

今年咪全港都無graduation?

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

支持樓主, 反對重讀。
我侄女叫我覆的, 她話網上教學定時上堂, 又要電郵交功課, 為咩要重讀。 浪費她的時間。

別墅

Toni22 發表於 20-3-18 19:40
提出重讀嗰的人都無諗清楚,跟本唔可行。反對!反對重讀一年。

支持重讀根本就失智,升中,升小冇佢咁好氣!

男爵府

天佑我們 發表於 20-3-18 23:39
聽你咁講我都放心
我好驚佢K2直接跳P1有好多野唔適應
佢仲要坐校車我 ...

初時我都擔心去廁所問題 ,相信好多家長都擔心,但我見佢又ok,所以都無咩,我仲經常問佢有無去廁所個,搭校車有校車姨姨喺到,所以放心,我女由n搭到而家小學無問題,如果擔心,唔知你地學校有無家長義工,我地學校有,家長義工可以食飯時間去幫派飯,如果學校有你可以參加。

珍珠宮

畀面勳章

月光夢魔兔 發表於 20-3-18 23:44
初時我都擔心去廁所問題 ,相信好多家長都擔心,但我見佢又ok,所以都無咩,我仲經常問佢有無去廁所個,搭 ...

多謝你解答我咁多
可能學我屋企人講
我真係過份緊張
成日驚佢如果返學返得唔開心好易學壞

珍珠宮

支持樓主
反對重讀

男爵府

yurijm 發表於 20-3-18 23:56
支持樓主
反對重讀

大部份呢度JM 都反對重讀,真心唔明點解隔幾日就有自稱家長既人post 贊成全港學童需要重讀一年,居心叵測還是係失智言論

複式洋房

回覆樓主:

我建議開多一兩間學校, 想重讀嗰啲, 自己申請入學, 唔好阻住地球轉, 要所有人陪佢嘅子女。仔女遲一年出薪 ,對將來佢地自己和佢地父母都有深遠影響, 要三思。例如想買樓,層樓一年差價五十萬。時間就是金錢。依家啲政客,最鍾意搵啲不可能完成嘅任務去拖挎其他正常人,大家一定要想清楚!!!

侯爵府

綠茶新地 發表於 20-3-18 19:02
支持者請進來

呢件事根本唔會發生。
正常學校都有上網教學,無教既就自補自學啦。
我身邊班小學朋友基本上無一個會係咩都唔理,除左學校基本野,個個都有加補習。
我仔宜家上網學校教既野,佢補習已經教左佢先,有時個衰仔未睇晒網上課堂已經做緊功課,如果有得揀,我諗佢睇都唔睇,凈做功課就算。

大宅

唔重讀,同埋想有暑假

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

反對

首頁

尾頁

跳至