1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

duck@mama 發表於 20-3-29 08:49
我地屋企無工人,兩公婆都用廣東話溝通,最多係同佢睇英文故事書時先照書讀,不過始終不是外國口音,所以 ...

可否pm老師資料和收費?謝謝

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-3-19 12:22
得嗰兩歲半。。。 我自己唔會 expect 佢識認字住。

不如享受下同佢唱歌、講故事先。可以睇圖書, ...

其實我都係一路玩一路教,已經每次提1至2個,但第二日又會唔記得哂,所以有d擔心

大宅

Nbs 發表於 20-3-19 12:23
你去youtube search "alphabet activities for preschoolers" or 就咁"alphabet activities" 已經有好多。
...

唔該你

大宅

FilifalaW 發表於 20-3-19 12:50
佢N班有教咋⋯同埋有玩呢d~~其實K1都會教,唔急嘅⋯咁細唔識都好正常

咁唯有睇下遲d學校教會唔會好d

大宅

CCHINGC 發表於 20-3-19 14:04
2歲半唔識好正常,唔需要刻意教,寧願教d同佢生活有關嘅,例如唔需要教數字,但可以同佢數有幾多件餅,有幾 ...

佢數到,但就硬係認唔到,好奇怪

大宅

蚊豬仔 發表於 20-3-25 03:47
距每放一個你都要誇張語調讀返被距聽,叫距望住你個口跟住你讀一次。或者距自己放岩,讀岩左你要表揚距, ...

有聽abc song,佢唱到但指住d字問下佢,佢就唔識lu

大宅

mabelbeauty 發表於 20-3-27 01:39
我女係用電腦開英文兒歌比佢聽,未夠2歲已識讀26個字母,而且認到,我完全冇教過,One-Ten都一樣,調轉由Te ...

好叻呀

子爵府

回覆 holly0519 的帖子

唔奇怪,係幼兒發展正常過程,3歲前佢地係發展身體機能,由轉身、坐、爬、企、行、跑、跳,藉住身體機能發展去鍛鍊意志、引發好奇心,培養生活自理能力,呢幾樣做得好,對日後學習好有幫助,其實7歲前佢地都唔應該學揸筆寫字,因為手肌未發展好,只係因為〝嬴在起跑線〞呢句說話,令香港教育硬將所有學術提前左,反而生活技能、社交能力、控制情緒能力嚴重落後

水晶宮

holly0519 發表於 20-3-30 03:43
其實我都係一路玩一路教,已經每次提1至2個,但第二日又會唔記得哂,所以有d擔心
...

唔需要擔心,呢個年紀未認到字其實好正常。

大宅

duck@mama 發表於 20-3-29 08:49
我地屋企無工人,兩公婆都用廣東話溝通,最多係同佢睇英文故事書時先照書讀,不過始終不是外國口音,所以 ...

謝謝

大宅

蚊豬仔 發表於 20-3-25 03:47
距每放一個你都要誇張語調讀返被距聽,叫距望住你個口跟住你讀一次。或者距自己放岩,讀岩左你要表揚距, ...

咁細唔識都唔係大問題⋯學好品行自理,手肌肉更重要

複式洋房

holly0519 發表於 20-3-18 23:24
呢排停課教囡囡認下英文字同數字,點知教黎教去都認唔到,但佢係識唱abc歌的,已經每日只教一個字母,但教 ...

試用併字板同埋猩猩個隻點讀筆,我個女二歲左右自學識晒26個字母同好多謝生字

別墅

呢排停課教囡囡認下英文字同數字,點知教黎教去都認唔到,但佢係識唱abc歌的,已經每日只教一個字母,但教 ...

認唔到係正常。不用咁心急迫佢。個個小朋友唔同

大宅

onetea 發表於 20-4-5 18:38
試用併字板同埋猩猩個隻點讀筆,我個女二歲左右自學識晒26個字母同好多謝生字
...

已經有用呢d方法,都係認唔到

大宅

pingmama 發表於 20-4-5 20:38
認唔到係正常。不用咁心急迫佢。個個小朋友唔同

所以我而家已經停左先,費事令佢反感

珍珠宮

CCHINGC 發表於 20-3-30 09:55
回覆 holly0519 的帖子

唔奇怪,係幼兒發展正常過程,3歲前佢地係發展身體機能,由轉身、坐、爬、企、行、 ...

講得好!
Soft skills緊要過認字、學abc同數目字
過早催谷學術知識,反而令幼兒對學習失去興趣

大宅

mabelbeauty 發表於 20-3-27 01:39
我女係用電腦開英文兒歌比佢聽,未夠2歲已識讀26個字母,而且認到,我完全冇教過,One-Ten都一樣,調轉由Te ...

你囡囡有語言天份,
但其實當樓主擔心緊自己個囡學習進度時候, 你仲講自己個小朋友幾叻,咁有咩意思

大宅

唔洗急住逼佢學, 或者可以從日常生活見到既字同佢講多d就得架啦。
N班都未洗學認字, 到k1 先會教少少, 所以樓主唔洗太膽心。

別墅

EstrellaDamm 發表於 20-3-19 12:22
得嗰兩歲半。。。 我自己唔會 expect 佢識認字住。

不如享受下同佢唱歌、講故事先。可以睇圖書, ...

同意
呢啲我會等返學或者pg教
自己同佢學日常生活接觸到嘅野多

首頁

尾頁

跳至