6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女已經10個月都唔肯爬,只種意有人扶住佢行,末識自己扶住嘢行(emoji)(emoji)(emoji)
點算呀!有咩方法可以令佢爬呢?求教(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

FangS 發表於 20-3-19 02:41
阿女已經10個月都唔肯爬,只種意有人扶住佢行,末識自己扶住嘢行(emoji)(emoji)(emoji)
點算呀!有咩方法可 ...

識行就唔會返轉頭識爬

禁止訪問

別墅

sumhoiw 發表於 20-3-19 11:05
唔係個個bb都會經歷爬嘅階段架 有好多唔爬直接行

咁會唔會影響佢以後的平衡力?

大宅

我仔宜家7個月, 當佢識坐, 佢就唔中意扒係度..
次次扒30秒佢就要轉返身瞓底, 要求坐係度玩.
所以佢都係唔識, 亦無興趣爬

複式洋房

FangS 發表於 20-3-19 14:31
咁會唔會影響佢以後的平衡力?

有同事既小朋友都係唔肯爬既。
另外有同事就話最好要爬,原因:
https://www.mababy.com/knowledge-detail?id=3863

大宅

你要係同佢一齊爬爬 日日爬比佢睇唔係扶來行……一步一步學!我仔就八爬九企十行,而家十一個半月,可以自己玩幾粒鐘到攰同下一餐了。攰就拉我訓覺,母乳餵養

別墅

如果佢吾肯爬,又未識扶嘢行,咁佢平時要玩具點算?有冇試下放佢多啲係軟墊, 趴下等佢自由發揮下,再放啲玩具係離佢遠啲啲嘅地方,迫佢要自己淋方法拎黎挽, 好快就識爬或者識扶住嘢行。不過有啲bb真係吾爬就直接學行,想bb學行就放多啲bb係bb床先,佢就會學識扶嘅動作
,到佢可以係bb床度扶住床欄由床頭行去床尾,就可以放出個廳度俾佢扶住牆行,好快就扶住通屋走,到一歲左右就可以吾洗扶,但行下跌下咁,一歲過後行到好定吾會跌,但行得都遍快,就要慢慢再教。

複式洋房

回覆 yuukbbi 的帖子

我B 由7個月識企..之後一直都無爬過....
到到依加就11個月..已經日日係屋企行...上網好多人識無爬對平行可能有影響,
但BB唔肯爬真係冇辦法
佢識行之後...更加唔會爬..(有時的波波 佢隻手唔夠長拎唔到..都係企係第行一步去拎..係唔爬...ORZ)

唯有佢企行之後同佢玩多的手腳一齊用既活動,
我相信就算有真係影響,都總有方法可以幫助返

大宅

ARYAT 發表於 20-3-25 09:38
回覆 yuukbbi 的帖子

我B 由7個月識企..之後一直都無爬過....

可以同佢玩多啲一定要爬既遊戲
例如有啲玩具隧道
大左就算到2-5歲都唔好放棄俾佢地爬既機會
因為對手腳協調、運動神經有一定影響

複式洋房

我個囡8個月左右學識爬
我日日放佢係地下玩
又放玩具引誘佢慢慢就學識爬

洋房

Cindy曾 發表於 20-3-20 00:13
你要係同佢一齊爬爬 日日爬比佢睇唔係扶來行……一步一步學!我仔就八爬九企十行,而家十一個半月,可以自 ...

好叻 (emoji)(emoji) 我嗰個10個幾月仲係要扶住企喺度

複式洋房

幫推

複式洋房

發表於 昨天 18:45 |顯示全部帖子
我個仔七個半月學識爬、扶住行和企

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊