自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

無話可說 發表於 20-3-19 12:54
但醫返好出院既全世界都多喎!我贊成復課,但只會有限度返半日,唔可以返全日,幼稚園唔建議返!
...

重複了

別墅

但醫返好出院既全世界都多喎!我贊成復課,但只會有限度返半日,唔可以返全日,幼稚園唔建議返!
...

都有細路死或危殆㗎,為返學可以搏到幾盡而且細路中左會傳染㗎,其他人老弱傷殘多得你唔少

別墅

...

重複了

公爵府

Sarah-Wish 發表於 20-3-19 08:23
https://topick.hket.com/article/2569492/?lcc=at

支持要二十八日無確疹先復課!!

除非政府已經預備咗大爆發/準備,
如果唔係,真係唔建議復課住,

因為萬一大爆發時,
最怕係好似內地咁,
醫院爆滿哂,受感染病人又入唔到醫院就麻煩。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

象牙宮

Sarah-Wish 發表於 20-3-19 13:45
都有細路死或危殆㗎,為返學可以搏到幾盡:igiveu ...

咁真係要搵資料!我上網睇新聞,重症係長者多,全世界都大約係! 所以我後面亦有講幼稚園都唔好返

伯爵府

https://topick.hket.com/article/2569492/?lcc=at

唔係話血清有用咩?

子爵府

呢度啲人話d老師白逗人工呀嘛

珍珠宮

小平媽媽 發表於 20-3-19 12:42
幻想下
佢小朋友因為返學野到武肺,睇住佢 俾痰卡住好似唞唔到氣,連救命都叫唔到,但係咁死係辛苦好耐先死 ...

如果家長們真係咁緊張,就唔會帶佢地去飲茶/行山/行街。。。

最徹底的方法要好似武漢咁,全部人唔準出街,否則返學會中招,唔通返工唔會?

高中/大學生已接近成年,衛生防疫意識等同成人,局部復課我相信係可行的。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔返學,但成日周街去, 約埋野餐/行山/游水

公爵府

so sad
純看文字都想像得到那種痛苦。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

最憎d人淨係識話有家長帶小朋友行山,聚會,BBQ,飲茶.......,有d吖嘛,唔怕死嗰d,唔係個個會咁,我識絕大部份朋友都唔會!一係叫停工,大人會唔會周圍hi, 周圍摸完掂眼掂面,囗水向住人塊面噴,如果正常人答會要去check下個腦,咁鍾意返學依家都返得㗎,學校要開俾有需要嘅學生!!!

Sarah-Wish    發表於 20-3-19 15:12

瑪瑙宮

回覆 Nancy20090615 的帖子

以前 2003 沙士後, 百業衰退, 就業機會困難, 當時政府資助 NGO 聘請一 d 叫青年大使的職位, 月薪只 4000.- 我公司當時有幾個尼 d 青年大使職位, 都全部請到人.

大宅

KATRINE 發表於 20-3-19 09:06
我不讚同早復课,但请家長吾係返学先高危,出街玩、BBQ,、去郊外踏单車或xx農場呀都一樣人多,吾想自己及囝 ...

同意!我見facebook好多人假日去郊外玩,以為好安全,又帶小朋友去餐廳食嘢,真係

大宅

無話可說 發表於 20-3-19 14:19
咁真係要搵資料!我上網睇新聞,重症係長者多,全世界都大約係! 所以我後面亦有講幼稚園都唔好返
...

啱啱韓國先有個17歲少年因肺炎去世,邊個敢肯定一定係長者先有事呀⋯⋯

水晶宮

回覆 wcpcelia 的帖子

係!我將X澳呢度好多一家大細唔戴口罩。踩單車啊。成個墟市噉樣。

wcpcelia    發表於 20-3-20 10:09

大宅

happyeveryday 發表於 20-3-19 15:00
最憎d人淨係識話有家長帶小朋友行山,聚會,BBQ,飲茶.......,有d吖嘛,唔怕死嗰d,唔係個個會咁,我識絕大 ...

珍珠宮

我都覺得無必要為復課而復課,最多咪遲d開學,但一旦感染,唔知之後會唔會有後遺癥,學生雖然系年輕,感染佐未必會死,但如果唔死但一身疝,無人想。班學生好慘,好無奈架。在家自學就可以了,讀唔上就自動下年再讀,最大損失都系遲一年畢業。健康系無價的

珍珠宮

laukiki 發表於 20-3-19 19:35
果D不停無限ioop 話因為D父母帶小朋友周街去而要復課果D真係好自私。
父母帶個小朋友去街去行山去旅行去踩 ...

系啦,小朋友危機意識唔高,就算好乖戴口罩,正反面唔會理,焗一焗就除囉,洗手系咁二刷下就算,有d仲唔洗,只要一個感染,一定好容易傳染俾同班乖乖照辦既同學仔

珍珠宮

畀面勳章

iamcute_lala 發表於 20-3-19 14:25
呢度啲人話d老師白逗人工呀嘛

下?咁又唔可以咁講人呀
佢地有其他野要做但唔代表我地會知

子爵府

laukiki 發表於 20-3-19 19:35
果D不停無限ioop 話因為D父母帶小朋友周街去而要復課果D真係好自私。
父母帶個小朋友去街去行山去旅行去踩 ...

我都最憎d家長一边话返学班上多人易染病但一边又帶去餐廳、BBQ,乜食野吾駛除口罩咩?
成日有報導呢d郊外地方人數似旺角。但總有千个理由要一家大细去。吾明咩心態!
ps.一直不讚同早復課。

首頁

尾頁

跳至