自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

雪糕車 發表於 20-3-19 09:23
結婚後 同99住 都算 唔緊要 大家將就下
重點係 老公個阿哥同阿嫂 日日
係日日! 將兩個仔9am - 9pm 送黎99 ...

成件事都好似唔關你事你奶奶ok咪得囉
再講你唔返去食晚飯,唔搬返去奶奶屋企,自己請工人咪得囉
如果你話能力唔容許,咁應該計劃好先啦⋯⋯
我睇唔到你同大伯大嫂分別

水晶宮

回覆樓主:

8點幾食飯好早喎

我9點幾食

你大肚放工食小小野先番去囉

無奶由成家就你一個,你邊位

水晶宮

畀面勳章

人哋2仔乸習慣咁,你一早知唔知?

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我明白你心情!但其實老公阿哥唔比家用,奶奶亦願意幫佢凑小朋友,你系管唔到!亦唔關你事!你老公系仔,阿哥亦都系仔!你自己有樓,如果真系頂唔順,可以自住!唔使見到D令自己唔舒服嘅野!唔好認為自己大肚,乜都做唔到,就要屈就!其實大肚亦可以自己照顧自己同家庭嘅!如果你仲屈居奶奶度,咁即糸代表你仲可以忍受,未到你底綫!不過,如果你日後都想奶奶幫輕你凑BB,真糸要諗清楚你依家個狀況!因為第日你更加頂唔順,尤其你BB同阿哥D小朋友有衝突時!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

五十步笑百步

fatpanda    發表於 20-3-19 11:18
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

笑話黎架?

去99度住 唔緊要 互相遷就
呢個係你台詞咩?

珍珠宮

回覆樓主:

似乎你都同佢地一樣,
你慳左既租/收左既租俾晒99?
我勸你都係請工人湊,
99本身湊兩個再湊初生,
好難對三個都公平到時你仲眼火爆。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

等食飯都叫做辛苦,真係鄧你奶奶慘,你仲諗住生完比你奶奶湊,等你生埋,你奶奶要湊3個,佢真係辛苦,仲話要煮成棚人嘅飯,真係人間慘劇,跟本無可能做到。你哋真係好自私,不如掉轉你做奶奶做嘅嘢,相信做一日都唔得

珍珠宮

同婆媳版有個post 99%相似

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23100975

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有樓都搬去99到住,你叫我地答你咩?
你同大伯一家有咩分別?
結論:99 最慘!

伯爵府

你自己有樓,但同99住緊,即係有租金收入,點解又話無能力請工人?

侯爵府

坦白講,最好自己搞掂,完全不用靠99...
咁樣先名正言順話人地...

水晶宮

回覆樓主:

自己有樓點解唔出去住?!
99一個點湊3個(包括你個初生)?

伯爵府

回覆樓主:

你仲要痴奶奶住,而自己又有租收,咪仲自私

水晶宮

cy101 發表於 20-3-19 09:53
有樓都搬去99到住,你叫我地答你咩?
你同大伯一家有咩分別?
結論:99 最慘! ...

大伯好d,有人自己有樓仲打埋99層樓主意
賺到盡

伯爵府

回覆樓主:

你嘅好辛苦好辛苦…就係要等9點開飯? 你要等人餵嗎?

男爵府

你咁諗會好小小:最辛苦果個係你99。 並唔係你地班小輩。一個仔,結左婚。有樓唔自住,大肚就搬去佢度。冇錢請工人,which means 奶奶要幫手。有冇家用?仲要千般不願,委曲左你地咁。另一個仔,又係冇俾家用之於,奶奶免費揍仔,仲要免費供三餐。奶奶前世做錯乜事?Well, 你奶奶可能心甘情願,好樂意效勞。但世人眼中,你哋明明俾咗好多重擔佢,仲要覺得自己委屈。

水晶宮

yurijm 發表於 20-3-19 09:53

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mo ...

我都記得有個類似的post... 我以為同一個人但acc 又唔同

珍珠宮

yurijm 發表於 20-3-19 09:53

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mo ...

兩個都好cheap,唔知係咪同一個

珍珠宮

Nbs 發表於 20-3-19 10:00
我都記得有個類似的post... 我以為同一個人但acc 又唔同

我睇完之後有啲呆
樓主應該可以同果個婆媳版樓主做朋友
用字、思路都幾乎一模一樣
都係控訴哥哥一家自私

首頁
12345...7

尾頁

跳至