0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔13日大,由有到生波折重重,好唔容易終於返屋企,但返到屋企真係人都癲,食奶唔夠有黃輕磅要一星期返健康院一次mon住,次次餵佢一時肯食一時又唔肯食,一直無諗過請陪月,但眼見阿媽同我都辛苦,又湊得唔好,所以都即時下決心請個陪月黎幫手,同阿媽相量好佢話ok,但又時不時俾說話我聽,又話自己無用唔識湊孫,我就係因為眼見佢太緊張又瞓唔到食唔落,成個人瘦哂,全屋人湊一個人都搞唔惦所以至想搵個陪月返黎幫手,等大家都可以休息同教我地點湊阿仔…陪月黎到同媽咪講要點同我分工,佢又話得,轉頭又當無事發生…陪月做俾我地睇點照顧個仔,佢又走去玩電話…

禁止訪問

複式洋房

PLB 發表於 20-3-19 11:00
阿仔13日大,由有到生波折重重,好唔容易終於返屋企,但返到屋企真係人都癲,食奶唔夠有黃輕磅要一星期返健 ...

我同佢講我請陪月過黎就係要教識我地點湊阿仔,陪月做咩我地就要睇同學唔明就要問,唔係陪月走時又打回原型咁做咩要請陪月!我唔想你辛苦,我見到都會心痛,我都知你緊張,但已經過左火,陪月教我地點做你又係唔跟人地點做,到第時係你會辛苦,手腳腰骨痛…你想我地好,你聽下人地講…呢13日我為左呢件事已經唔知喊左幾多次!我媽係個d表面無野,但背後自己一個屈埋既人,我已經唔知仲可以點!

大宅

回覆 PLB 的帖子

其實湊BB係咁架啦, 佢唔學咪自己學咗先, 遲D再教返佢囉.
可能有時又係自己荷爾蒙搞到緊張都未定. 嗰時頭3個月, 係會少少野都不停喊. 阿B唔識奶喊, 老公幫唔到手又喊, 老公唔理解自己又喊...

過咗就會好D架啦

小菜豆    發表於 20-3-19 15:17

侯爵府

2024年龍年勳章

加油媽媽!
妳仔仔情況好多初生嬰兒都有, 唔好咁擔心。
妳媽咪都似我媽咪, 上一代老人家係咁架喇。
唔好理妳媽咪喇, 主力湊b唔好預佢head count,
最緊要妳自己學識點湊, 唔好浪費請陪月嘅錢。
真係需要休息才搵妳媽咪幫手幾個鐘, 老人家受唔起壓力。

別墅

加油
BB大D就會好湊D

大宅

完全明白,但係最少你阿媽都要日頭幫到手,因為夜晚你通頂,日頭你都要放心同休息
你冇可能日頭同夜晚兩個更頂晒

大宅

阿仔13日大,由有到生波折重重,好唔容易終於返屋企,但返到屋企真係人都癲,食奶唔夠有黃輕磅要一星期返健 ...

同我99一樣,叫佢來睇下陪月點做嘢,佢一係玩電話,一係就好似來捉人錯處咁,陪月放工就同我地講:呢樣唔岩 果樣唔岩!
到佢來做啦,佢話唔識做!仲要煲青紅蘿蔔湯俾我!坐月呀大佬!痴鬼線!
我唔想再見到佢!

複式洋房

lolobae 發表於 20-3-19 17:50

同我99一樣,叫佢來睇下陪月點做嘢,佢一係玩電話,一係就 ...

冷靜唔好比啲負面情緒影響自己心情,加油!我個先二十幾日我絕對明白你嘅辛苦,我同我媽媽都係唔識凑BB二個都係學緊,你BB黃疸你可以用粟米鬚煲水開奶粉比BB飲同冲涼,好快退黃疸噶,我個系醫院照左一晚燈出院去健康院時仲有啲黃,我甘樣開奶奶同冲左二日涼返健康院復診時醫生話退曬喇你可以試試,我表姐個BB好黃都係飲左半個月度就退晒咯,開奶奶一日飲二三次度

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我都係新手媽媽,冇請陪月,當初阿媽話唔使,因為她都湊過我侄仔。但頭一個月我同老公湊bb真係超辛苦,bb好難湊,成日喊,她已經係細碼b, 仲要食好少奶,頭1個月簡直係非洲飢民咁款。我都好後悔冇請陪月,因為她除了照顧媽媽身體之外,會教你點樣照顧bb.

第二個月bb長大些少就好湊好多。但我阿媽之前幫我夜晚起身湊b都搞到生蛇,唉,真係慘慘,擔心阿媽又擔心阿囡會俾她傳染水豆。

加油!bb好快好湊啦。

大宅

加油呀,我bb而家六個月大,生之前我媽同老公兩個都話唔請陪月,我媽話唔好嘥呢啲錢佢都識整嘢俾我食,我老公就話就咁訂啲陪月餐俾我唔洗陪月,咁我收晒皮啦。生完結果係我媽每日只黎我屋企兩個鐘,安排左姐姐啲送點整,睇一陣bb就走,第一日黎到仲無諗過幫埋bb沖涼,即係得我同姐姐,我又未掂得水,嗰刻我個心好徬徨,最後開聲叫佢幫埋我先走。然後我老公,自己工不過我坐月其間佢無放底工作一兩日留喺屋企,有一日我喊因為見佢㩒電話,我只好平靜講左一句可唔可以抱多啲bb佢就發我脾氣,我坐月期間生日仲要嬲我好話我做乜要同屋企人講佢,最後鬧交。我喊左好多次但佢唔會明。

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-3-26 23:51
加油呀,我bb而家六個月大,生之前我媽同老公兩個都話唔請陪月,我媽話唔好嘥呢啲錢佢都識整嘢俾我食,我 ...

而家回想返,有時都仲會覺得有啲委屈,但慢慢地我發現自己變得強大左,EQ高左,由乜都唔識自己一手一腳湊到bb而家肥肥白白,每一個無得瞓嘅夜晚,情緒差無人明嘅日子係會過去的,所以你加油呀。

大宅

加油呀,我而家2個半都仲捱緊日夜顛倒既時間,定時要食奶,夜晚阿女唔肯訓,成日扭抱又喊,但當你見到佢笑同你講bb話,咩攰唔開心都放得底,我係新手媽媽,頭一個月辛苦到喊左無數次,腰骨痛到就斷,手麻痺,皮膚差,但乜都值得
努力呀!加油!

複式洋房

我个女25日,本來已經訂左去深圳月子中心坐月,所以屋企乜都冇準備。因為疫情去唔到,再臨時臨急買呢樣買果樣。再加上我兩公婆大安主義,諗住去月子中心先慢慢學湊bb,所以冇點上過產前課。
生完翻到屋企,頭一個禮拜真系雞手鴨腳,一日到黑照顧bb,又上網學點湊bb,我爸媽又用二十年前的方法來湊,我地又放心唔落……
捱過頭2个禮拜就開始適應呢d生活。老婆主要負責泵奶,陪bb訓。我主要負責剩下的所有野……24小時on call。我爸媽見到我地搞得掂,宜家都冇出聲~

講真,湊bb真系要大家統一一個方案,唔可以你話一佢話二,如果唔系就七國甘亂

大宅

4大長老係長輩,始終D習慣同手勢已經定左,所以好難改變到佢習慣。如果真係想媽媽幫手,唯有隻眼開隻眼閉,只要Bb平平安安身體健康就唔好太著緊佢點樣湊。如果你唔放心或者媽媽實在唔想湊,你同你隊友傾一傾,夾一夾餵奶時間,兩公婆自己湊。又或者遲下請個姐姐,你教佢點湊,等佢按照你的方式來湊。我Bb出世果陣,隊友請了5日假,就隊友加我湊,之後隊友返工主力都係我自己湊,而隊友偶爾餵一兩餐奶,宜家教埋工人姐姐餵奶換片洗白白,我已經多左好多自己時間。初初荷爾蒙轉變同埋角色轉變個人係會多負面情緒,但係你要相信一切都會變好的,你會習慣同找到新的平衡,加油啊!

首頁

尾頁

跳至