自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

我覺得之前迫切d,因香港近大陸,又多大陸人來,相反英美佢地唔會怕到來港避難咯,禁遠,而家返來都係港人多。

男爵府

kk1979 發表於 20-3-19 17:35
宜家係最驚香港守唔住
係大陸有隔離令既人係全家都唔會出來.. 有居委會既人送野上去.
但香港係唔會.. 只係 ...
所以咪話香港既家居隔離無用囉,同住既人可以日日出去,萬一被隔離者染病,佢D屋企人咪成個活動傳導體,將D病毒帶入社區囉

伯爵府

SHIRELYYW 發表於 20-3-20 13:36
這個疫情,只要國家政府慢半拍,結果也不同,唉! 我只覺現時香港只能靠罰則監控,太多人不自律。
...
香港人權嘛,自由嘛,罰錢? 老豆老母大把,你罰果一千幾百對呢d少爺公主不痛不癢。

所以人民素質真係好重要,唔係識叫口號,高學歷,有錢,就一定有內在素質。

伯爵府

SHIRELYYW 發表於 20-3-20 13:39
因這標題是「政府快封關」,再提醫護就不用直接寫封關,巳自己對號入坐。
...
入post 提醫護都可有不同意見,咁都叫對號入座?

珍珠宮

玩具勳章

Sumyeema1 發表於 20-3-19 17:29
見到,我覺得唔係香港人,要落閘。

我怕英國人湧嚟。

之前個啲原來唔係封架,嘩甘大獲,快啲封,真心覺得個啲去仲旅行嘅都唔俾佢番,叫佢地訓機場,甘鬼自私,我地牛到發毛就係希望快啲搞掂件事,等佢地感受下咩叫自私,佢地無辦法唔旅行就旅包佢啦

子爵府

回覆樓主:

睇有些言論以為外國不會來港,因不信香港醫療,但請明白現在役情是全球,外國不只有英美,還有多多中東及歐洲國家,只要他们役情及醫療 不受控,便會往 疫情較受控 及醫療體系較好,而又未封関地方走,香港還不封,必成役港!

子爵府

回覆樓主:

封關都冇用,而家在外地回港的大都是香港人,唔通唔畀佢哋返嚟咩,最重要係佢哋肯自律,肯自我隔離十四天

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

一罐可樂 發表於 20-3-19 19:49
我讚成封城, 所有人都唔可以離境 / 入境香港一個月, 宜家病發案情全都係香港人去完外遊, 返左香港仲要周圍 ...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

yk2 發表於 20-3-19 17:10
多位傳染病專家已促請政府快封關
除香港市民入境,政府應盡快禁入境內,
外國醫療 體系 不足應付,好多人治 ...

香港人在外感染到,佢返到唻都一樣會傳開....

珍珠宮

宜家係最驚香港守唔住
係大陸有隔離令既人係全家都唔會出來.. 有居委會既人送野上去.

靠自律,對香港人唔多work

珍珠宮

she007 發表於 20-3-20 13:39
我覺得之前迫切d,因香港近大陸,又多大陸人來,相反英美佢地唔會怕到來港避難咯,禁遠,而家返來都係港人 ...

外國...你覺得只有歐美才是外國嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

贊成只准香港居民入境

男爵府

支持封關,
遲做好過不做,
只準HK居民入境,
不理係邊度返來都要隔離14日.
長痛不如短痛!

男爵府

支持封關~

除咗香港居民外,任何國籍都唔俾入境!

香港居民入境唔可以家居隔離,要自費住指定酒店隔離或入隔離營14日(或者28日,因最長潛伏期可以有24日)。斷估咁嘅政策無人夠膽再去外遊呱。

男爵府

宜家係最驚香港守唔住

認同。
我鄰居個囡都係加拿大讀書,暫時仲未知佢返唔返港。佢如果返,我諗我都要陪佢一齊家居隔離。就正如你所講,佢隔離但佢父母仍會返工同出入,而同層既(emoji)口走廊都係公共空間。

侯爵府

回覆 prswinki 的帖子

係, 加重刑罰先有阻嚇作用

珍珠宮

暫時睇覺得要封關真係要封香港人先得。香港人出出入入都已經夠死。仲咁多人旅行。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

olkan 發表於 20-3-20 08:18
應該趁早學台灣澳洲等地,盡快封關。果啲人太唔自律。同出罰則。
人地無話封自己國民,你有無睇中招係香港留學生,有香港身份証。。封咩關呢??

男爵府

回覆 prswinki 的帖子

贊成!最好違者一律檢控,加強刑罰!

大宅

siulili 發表於 20-3-20 13:43
香港人權嘛,自由嘛,罰錢? 老豆老母大把,你罰果一千幾百對呢d少爺公主不痛不癢。

所以人民素質真係好重 ...

公主,公子,要求出街,香港父母不敢反對主子

首頁

尾頁

跳至