自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200319/mobile/bkn-20200319104427254-0319_00822_001.html

新冠肺炎疫情隨着近日有大批港人回流,導致輸入性個案大增。衞生防護中心傳染病處主任張竹君表示,今日(19日)新增16宗確診個案,包括9男7女,年齡介乎19至51歲,大部分患者與外遊有關,如曾到過英國、加拿大、西班牙、瑞士、德國、美國等。患者部分是到海外公幹,也有留學生,並包括一名孕婦染疫,而且至少有4名「中招」患者曾到過中環蘭桂坊。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

醫院管理局總行政經理(醫療成效及科技管理)庾慧玲表示,確診的孕婦是一名32歲女士,懷孕16周,去過意大利及杜拜,有發燒及流鼻水。她現時情況穩定,暫未見有數據顯示會增加小產風險,但可能會增加早產風險,現時處方的抗病毒藥物是可給予孕婦服用。惟「利巴韋林」可能會對胎兒有影響,因此會再視乎情況處方藥物。
張竹君表示,今日新增的確診個案有部分患者有去過蘭桂坊,包括一名29歲男士,他在2月15日至23日去過北海道,於周二(17日)開始發病,並曾到過蘭桂坊的Pure Fitness健身。

瑪瑙宮

回覆樓主:

另外有一名29歲男士,去過新加坡,於周一(16日)發病,他亦去過蘭桂坊的Pure Fitness。張指要追查蘭桂坊的情況,又指追查昨日確診的個案,發現第182宗個案與192宗個案都有去過蘭桂坊。
此外,香港今日亦有一宗初步確診個案,是第191宗的同事,於火炭上班,同事之間有一起進餐及飲酒,其中一位同事今日初步確診。
針對香港的新冠肺炎輸入個案激增,政府今日凌晨零時起對全球入境人士實施強制家居檢疫,食物及衞生局副局長徐德義表示,過去兩周的病例中高達92%個案屬輸入或相關個案,可見本港正面對海外輸入個案帶來的高風險,並預期確診個案仍會上升。

瑪瑙宮

回覆樓主:

他再次呼籲港人不要外遊,如在海外已出現病徵,建議應留在當地求醫,勿帶病回港求醫。
庾慧玲表示,過去24小時262宗懷疑個案,377人仍隔離治療,今日有3人出院,包括76、84及103宗個案出院,91人仍留醫,第119宗個案患者情況危殆;另有3人早前日本確診後入院治療,情況穩定。
此外,昨日(18日)45人機場申報不適,25人其他地方檢疫時不適,他們隨後分別被送往14間公立醫院治療。在考慮到公院的承載力,正與政府探討可否在亞洲國際博覽館及北大嶼山醫院設分流站。

侯爵府

mickeyeva 發表於 20-3-19 17:46
醫院管理局總行政經理(醫療成效及科技管理)庾慧玲表示,確診的孕婦是一名32歲女士,懷孕16周,去過意大利及 ...

明知而家咁嘅時勢,大住個肚仲要去意大利同杜拜

wcpcelia    發表於 20-3-20 11:06
hksarhksar    發表於 20-3-19 18:50

大宅

tsewong 發表於 20-3-19 17:48

如果要公幹就無得講 如果係去玩 吾抵可憐

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

lkf……慘啦,呢單算社區爆發……追查難度高。

大宅

蘭桂坊

侯爵府

Kammui916 發表於 20-3-19 17:50
如果要公幹就無得講 如果係去玩 吾抵可憐

我剛大肚時公司要我出差,我都推咗。而且呢排我公司差唔多cancel哂出trip啦

希望個BB冇事啦

水晶宮

回覆樓主:

大肚出事真係後悔莫及
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

tsewong 發表於 20-3-19 17:48

Baby moon 丫嘛,依家好興架

琥珀宮

kayikayi293 發表於 20-3-19 17:52
蘭桂坊

喺網上見到落老蘭啲人都唔會戴口罩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Sumyeema1 發表於 20-3-19 17:51
lkf……慘啦,呢單算社區爆發……追查難度高。

一班鬼鬼。。。理得你死
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我前幾日睇到蘭桂坊張相就嚇親,人密密麻麻,仲大部分唔戴口罩,依家真係出事。香港人幾時先生性,雖然屈屋企喺抑鬱啲,但關乎健康甚至生命,點可以有僥幸心理,醫護人員真係辛苦晒。

wcpcelia    發表於 20-3-20 11:07

珍珠宮

好媽媽勳章

其實點解香港唔學其他國家禁止外國人入境?今日出街發覺條街多左外國人,仲要有好多唔戴口罩嘅

子爵府

親子王國15週年勳章

978212 發表於 20-3-19 17:58
我前幾日睇到蘭桂坊張相就嚇親,人密密麻麻,仲大部分唔戴口罩,依家真係出事。香港人幾時先生性 ...

啲鬼傻下傻下都識驚,香港人反而仲鬆懈

琥珀宮

cattz288 發表於 20-3-19 17:56
一班鬼鬼。。。理得你死

點止鬼,香港人都一樣

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

留學生真係冇得怪!因為係外國嘅處理方式問題!但班去旅行、去蒲嘅人真係自私!明知搭飛機及外國已經高危!仲有政府已呼籲唔好去人多地方!呢啲瀨嘢真係自己申請!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sunnygirl 發表於 20-3-19 18:00
其實點解香港唔學其他國家禁止外國人入境?今日出街發覺條街多左外國人,仲要有好多唔戴口罩嘅 ...

果班應該係有work visa! 應該無咩遊客喇嘛
放下自在

象牙宮

vivibabyvivi 發表於 20-3-19 18:01
點止鬼,香港人都一樣

一個大炸彈
放下自在

首頁

尾頁

跳至