自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

rosalaw 發表於 20-3-20 10:45
Exactly...如果早知要俾租..佢會唔要.....6299又可以照收人地既二萬幾蚊租,佢地又可以買到自己心水樓~
...

同意,朋友蠢咗啦!
D 6299/父母好鍾意叫自己仔女租/投資落自己層樓度,仲要講到好似益佢哋咁,但明明無論仔女是否有俾$,最後層樓都係佢哋㗎啦,啲父母不如直接問D錢仔女攞錢洗....反正佢哋都覺得係應份嘅

大宅

我也有同樣經歷,12年前我和老公想上車買樓,奶奶又係話將自己住緊間私人樓俾我哋住,只係象徵性收小小租金,她們搬去另一間住,但我太了解我奶奶份人,咁緊張錢個一個人邊有咁好,所以就算借九成都買左樓,奶奶仲打電話來鬧我地,話信唔過她。但是事實勝於雄辯,我們是對的。她之後仲用其他方式問我們拿錢,少一蚊都家嘈屋閉。你朋友太天真啦!

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-3-20 10:36
收租唔過份,難道白住嗎?

收租唔過份,問題係樓主可以租其他或買其他

禁止訪問

琥珀宮

rosalaw 發表於 20-3-20 10:23
有點長篇....是我的朋友...
她老公搵二萬八,自己搵三萬尾;62退左休,99開舖,有兩層供完既樓;一層自住, ...

$18K,當家用5K,咁租金只是13K,之前市價2xK,其實平咗好多,同價錢供樓唔會可以相同質素。既然放咗錢去裝修,就住番幾年,儲多d錢先買層靚樓。

看文,老公似是獨子,更加無需擔心,6299既資產,始終留比個仔。

不如開開心心住落去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

luckybaby2011 發表於 20-3-20 12:10
回覆 littlefunpig 的帖子

99收開二萬幾租你朋友兩公婆好意思白住架?

好唔好意思一件事

至少個6299 講到好似俾佢2公婆住,
個新袍先會受騙落搭花10幾萬,
裝修間唔係屬於自己既屋
仲要個個月交租
如果個朋友知道結果係要咁, 佢一定唔會落搭
實在太蠢

呢D不過小小既騙子手法

珍珠宮

rosalaw 發表於 20-3-20 10:34
六百幾呎,五十年洋樓...

奶奶有無作大?
港島區都信租值2萬幾
KT區50年一劏四就收2萬幾
這間實695呎不用2萬

https://m.28hse.com/tc/buy/965978

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

木土土 發表於 20-3-20 13:36
$18K,當家用5K,咁租金只是13K,之前市價2xK,其實平咗好多,同價錢供樓唔會可以相同質素。既然放咗錢去 ...
唯有咁諗囉
不過我就會唔開心, 我自己中意屬於自己名下既野
俾錢落6299 名下物業變相受制於人,
好似受人恩惠, 實際係被人過左一棟, 仲要睇人面色, 日日俾6299 痴埋黎

珍珠宮

kcwss 發表於 20-3-20 13:35
新抱唔貪心,當初就會極力反對啦。
我係女人都唔會偏幫女人, 女人結咗婚大多都係自私,尤其是對男家一有 ...

你都講得岩
只係我觀點係老爺奶奶有心誤導
不能只話新抱
個仔對住老爺奶奶幾十年都摸唔通性格咩?
最貪心同有古惑一定係個老公

子爵府

虎到金來勳章

她老公搵二萬八,自己搵三萬尾;62退左休,99開舖,有兩層供完既樓;一層自住, ...

無可能收順d.

當初大家低估2萬蚊租對老人家既重要性, 收既租, 可能係62零用錢, 固定收入。依家無收入, 安全感低, 出聲都可理解。

未當簽左份長死約, 唔駛2年搬一次屋。繼續住, 儲錢買另一層樓

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果佢老公係獨子,第時2層樓都係比佢,我覺得都好合理。
唔通真係等佢地百年歸老,層樓就咁到手?

其實1萬8連家用,真係唔多。
我宜家租緊3百呎都無新界樓+比自己父母家用,都成1萬5千。

到時真係唔岩住,住幾年,借9成咁上車,買過間,咁高收入,完全無問題啦。

伯爵府

奶奶新抱都係計緊自己盤數(並無不妥)
俾咗幾多錢裝修呢?
當冚呢段時間嘅平租,適當時候就搬返出去比奶奶繼續收租啦

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

rosalaw 發表於 20-3-20 12:03
我朋友好大洗...問題係C6老豆老母攞左佢18000,自己C6剩返一萬....

正確想法,應該係老公負責咗租樓及父母家用支出,淨番一萬,老婆仲有三萬尾負責其他屋企支出及自己父母家用,已經好不錯。

若唔開心,就只可以怪自己無本事揾個高收入老公係養得起老婆及成頭家!

男爵府

Exactly...如果早知要俾租..佢會唔要.....6299又可以照收人地既二萬幾蚊租,佢地又可以買到自己心水樓~
...

認同。
俾我會照買樓,當投資,香港地買磚頭好少蝕,99唔知,當"租" 佢層樓住,買嗰層可以出租

伯爵府

yurijm 發表於 20-3-20 13:41
你都講得岩
只係我觀點係老爺奶奶有心誤導
不能只話新抱

唔評論老爺奶奶係咪一定夾埋
做仔嘅一定諗住將來層樓反正都一定係留俾自己
宜家裝修完,早啲搬入去住有何不可?
其他嘅嘢老婆同阿媽係自尋煩惱

珍珠宮

但係就算朋友公婆唔住99層樓,本來都係要俾6299家用㗎!除非自己買咗樓就唔會俾家用,否則只是加多咗家用咋噃。

珍珠宮

forgive?forget? 發表於 20-3-20 13:49
唔評論老爺奶奶係咪一定夾埋
做仔嘅一定諗住將來層樓反正都一定係留俾自己
宜家裝修完,早啲搬入去住有何 ...

個老公唔係獨子
真係好難講

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

人地收開20000
朋友連家用先18000咋喎
搵甘多68000 先比18000 包住
仲有50000一早就自己買樓啦
從來唔要老人家恩惠

侯爵府

2024年龍年勳章

...

下, 一早諗住唔比租
白住架

首頁
45678...11

尾頁

跳至