6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡最近晚晚都喊,喊成半個鐘先肯停,屋企人就話係消化不良,我有諗過訓之前唔比佢飲奶,但唔飲我又怕佢唔夠營養,BB訓得唔好係唔係消化不良所引起??有冇其他方法可以解決…

別墅

如果係喊會唔會係安全感唔夠所以先喊呀??

大宅

2020勳章

tracylam1357 發表於 20-3-20 11:42
囡囡最近晚晚都喊,喊成半個鐘先肯停,屋企人就話係消化不良,我有諗過訓之前唔比佢飲奶,但唔飲我又怕佢唔夠營 ...

佢幾大呀

複式洋房

BB幾大呀?

大宅

2020勳章

有冇試過轉奶粉? 囡囡之外腸胃都麻麻地,之後轉左illuma就消化得好左,便便日日都有,
當時都係見入面有hmo同mos呢d活性成份,
對個腸胃同抵抗力都有幫助,估唔到囡囡同隻奶粉夾得幾好

大宅

消化不良係其中一個原因,又會唔會係街上面既燈又或者車聲嘈到BB??

複式洋房

會唔會係飲完奶未er到啖氣頂住胃唔舒服?

大宅

定係肚餓唔夠飽? 有機會係夜晚果餐唔夠飽所以先喊要奶

大宅

試下掃完風,等佢ER多一陣先放返落床

別墅

我仔前段時間都係咁,固定凌晨點幾就開始喊,而且收唔到聲,安撫訓左,又忽然起身喊。平時臨訓飲220ml奶,呢兩晚我俾170ml奶+20ml水(浪下個口)。就冇再喊。

別墅

2020勳章

我bb以前餵人奶又好似好少半夜喊,有機會係隻奶粉難消化bb先會喊

別墅

太空豬zhu 發表於 20-3-24 20:49
我仔前段時間都係咁,固定凌晨點幾就開始喊,而且收唔到聲,安撫訓左,又忽然起身喊。平時臨訓飲220ml奶, ...

請教一下BB 幾大? 幾點飲220ml? 個仔幾耐飲哂? 我已經試過好多方法但佢仍然唔飲奶, 120ml都好頂盡。。 仲要似乎最近好嚴奶唔食, 我BB岩岩6 個朋, 好灰。成日懷疑係唔舒服定出牙仔定食加固野多肚仔痛, 還是奶樽問題,好sad.......

大宅

2020勳章

bobochoi867 發表於 20-3-25 16:54
請教一下BB 幾大? 幾點飲220ml? 個仔幾耐飲哂? 我已經試過好多方法但佢仍然唔飲奶, 120ml都好頂盡。。 ...

其實個個BB食量都唔一樣,我仔都係6個月,有時都只係飲120ml,夜晚臨瞓就飲180ml,不過佢飲到150ml都開始飲得好慢,平日佢飲120ml唔喊瞓得玩得就ok

複式洋房

2020勳章

消化不良係幾麻煩會嘔奶之外,最怕係夜晚嘔但我地睇唔到BB嘔,搞到BB呼吸唔到先驚

別墅

bobochoi867 發表於 20-3-25 16:54
請教一下BB 幾大? 幾點飲220ml? 個仔幾耐飲哂? 我已經試過好多方法但佢仍然唔飲奶, 120ml都好頂盡。。 ...

我仔已經14個月。我唔記得幾個月開始就飲220ml咯。一直都飲開220ml,呢個月開始食軟飯就出現呢個問題,之前食糊仔、粥仔都冇呢個問題。估計飯比較飽肚,所以夜晚唔使再飲咁多。
我仔飲奶都好乖,而家5分鐘飲曬。夜晚8:15飲。我用開dr browns奶樽,最近轉Y奶嘴。
六個月有可能厭奶。加固食得ok嗎?

別墅

太空豬zhu 發表於 20-3-25 19:06
我仔已經14個月。我唔記得幾個月開始就飲220ml咯。一直都飲開220ml,呢個月開始食軟飯就出現呢個問題,之 ...

我仔時不時飲30,60 就停, 唔想飲, 係最近俾燕麥米糊同果蓉先發現佢可以食好多又唔扭, 因為我仔比較瘦, bottom line 都掂唔到, 所以我好緊張佢食呢方面, 不論放鬆等佢肚痛先食/ 跟schedule 都唔係好鐘意奶。。 唯有再等大個可以食多d 款先。。

別墅

QMbee 發表於 20-3-25 18:16
其實個個BB食量都唔一樣,我仔都係6個月,有時都只係飲120ml,夜晚臨瞓就飲180ml,不過佢飲到150ml都開始飲 ...

係啦。。 而家宗旨係食得訓得玩得就ok....

別墅

bobochoi867 發表於 20-3-25 19:32
我仔時不時飲30,60 就停, 唔想飲, 係最近俾燕麥米糊同果蓉先發現佢可以食好多又唔扭, 因為我仔比較瘦 ...

你仔仔飲邊隻奶粉?會唔會唔鍾意?如果唔想飲,就唔好逼佢。我仔都試過三次厭奶。過幾日就好。加固ok的話,或者試下米糊溝奶?
最緊要媽媽都要學識放鬆,bb會感受到媽媽情緒㗎。

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

BB訓得唔好,原因好多,您如果覺得BB消化不良,可以試下轉奶粉,睇下有無改善。我BB就飲開美素佳兒,幾易消化,便便好正常,訓覺都好正常!

別墅

太空豬zhu 發表於 20-3-25 20:34
你仔仔飲邊隻奶粉?會唔會唔鍾意?如果唔想飲,就唔好逼佢。我仔都試過三次厭奶。過幾日就好。加固ok的話 ...

我仔飲過illuma, hipp, 而家飲enfinitas ,最近連豆奶都俾佢試,但似乎都係enfinitas , 不過佢米糊至少食60ml, 而家變左60ml 奶+ 60 米糊+ 果蓉。 米糊溝奶有時成功, 有時佢食到有溝就唔制。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊