自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

陰天2020 發表於 20-3-20 18:56
我係一家四口…我一個人返工…我真係好大壓力… 又差銀行錢…戶口又 所淨無幾… 之後其他雜費又未交… 就嚟 ...

唔好放棄,同太太坐低好好商量吓啦,加油

男爵府

回覆樓主:

辦法總比困難多!唔好放棄,加油!
你都想看下子女長大左既樣㗎,個家無左你唔得㗎。

大宅

我係一家四口…我一個人返工…我真係好大壓力… 又差銀行錢…戶口又 所淨無幾… 之後其他雜費又未交… 就嚟 ...
如果目前面對的問題已是你人生中最大的難題,你應該慶幸和感恩。再難的關卡,也會闖過,只要你珍惜的人和健康仍在你身邊。加油,不要放棄愛你的人

子爵府

爭銀行幾多?係喺專業人士?如果真係爭好多,可否破產?人生總有好艱難的日子,捱過了,一定會看到出路。

加油,家人好需要你的,唔好轉牛角尖,冷靜落嚟,諗d 實際既方法,例如節省開支,不必要既野唔買,少d 出外用膳,如有比家用四大長老,情況許可下可以同佢地傾傾減d d , 另外,可否做part time? Foodpandx , 揸ubex 個d 得唔得?

水晶宮

加油呀!捱過呢關可能有好多好日子過架。

水晶宮

其實你唔係真係想走,只係暫時未有辦法解決啫,呢個時刻唔係得你一個人受梗苦,香港甚至全球都有人叫梗救命,如果真係唔掂,有資格咪申請綜緩先囉,又唔係呃政府錢,冇問題嘅!人,好多時諗嘢諗得太投入,就會越諗越辛苦,暫時分吓心做吓第二啲嘢先,之後再想想辦法啦

大宅

回覆 陰天2020 的帖子

生活困難,加上疫情嚴重!
好多人都經濟壓力大!
希望你同太太商量下,上網搵下有咩資援!或者上黎呻下!
唔好自尋短見!如果冇左丈夫同爸爸、太太同仔女會好傷心架!絕對唔係一個解決方法!困難同痛苦只會轉移到家人身上!
加油!希望在明天!

今朝我聽到首歌....

強人是你,能飛天遁地!其實你了不起,假使你永不說不能做到!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

一定要加油!唔好放棄!生命好可貴,同太太傾吓一齊解決問題⋯⋯

珍珠宮

樓主,留得青山在那怕冇柴燒

你老婆會陪你東山再起

呢度咁多姐妹都支持你

難關難過關關過

男爵府

同老婆商量下,唔洗自己一個頂晒,總有出路,唔好放棄自己

子爵府

樓主加油呀!一定有求助的方法,千祈唔好諗埋一邊!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

搵社工,同老婆一齊見社工問意見

男爵府

畀面勳章

遲d 就好,你走左去仲對唔住老婆仔女,為左屋企要堅持落去,加油

男爵府

同你講,冇野解決唔到睇你行唔行出第 1 步, 如果喺冇錢就易了,數字遊戲,解決方法太多,轉行咩都做,馬死落地行,等錢洗就轉勞動多勞多得,疫症期間冇人堂食轉左食外賣,你揸車送外賣又得, 淨行路送外賣亦得。仲有地盤天天都有工開,睇你做唔做。借銀行錢過日子唔喺辦法,大屋搬細甚至返父母暫住都要, 最後喺同家人坦白,你諗唔到既事會有人幫你諗下。

子爵府

加油,揾社工傾吓,睇吓有咩辦法。放假抖吓輕鬆吓

水晶宮

回覆樓主:

樓主有咩困難可以在bk大家商量下,一人計短2人計長!就咁就走左更加對太太仔女唔住,人生就是要學習克服困難,你不是孤獨一個!

男爵府

與其逃避壓力 不如積極面對
天無絕人之路
逆境是對你的考驗
相信自己
撐過去
明天會更好!

水晶宮

幸福花 發表於 20-3-20 19:06
我都唔好得幾多!再加上疫情。。但希望還是要活下去!

好多人經歷中

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

冷靜,望下對仔女,父親如果唔喺度,佢地會點???缺乏父/母,心靈上既缺失,難以彌補。如果你選擇自尋短見,小孩日後有機會一遇不如意,就會走你舊路。三思!做了爸爸,生命已經唔只屬你一人,你帶得佢地黎,你就要撐下去,照顧佢地。辦法總比困難多,試下開心見誠同太太/其他家人傾吓,人死了 ,你,解決了自己的煩惱,但爛攤子就留下了給你最愛的人,無論心靈上生活上,佢地都會好難捱過,愛他們的話,加油,難頂都要頂下去。谷底好快就會反彈 ;黑夜捱過了就是天明;狂風驟雨後就是晴朗的天空。唔好放棄家人,唔好放棄自己。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

其實好多人都捱得好辛苦,大不了破產!最緊要留住條命東山再起

首頁
12345...8

尾頁

跳至