自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我同情武漢香港人仕,一部分短期旅遊,一部份探親,一部份工作。但你班ABC嘅然選擇出國流學,點解要返來累香港呀?你自己留係房間唔得嗎?香港比你班人類死啦!

侯爵府

MMVV 發表於 20-3-20 20:24
我同情武漢香港人仕,一部分短期旅遊,一部份探親,一部份工作。但你班ABC嘅然選擇出國流學,點解要返來累 ...

在車廂聽到d媽咪互講個女英國番左來
話個女好好唔慣同本地人相處

珍珠宮

回覆樓主:

人,是自私的。

禁止訪問

水晶宮

來來回回仲危險。分分鐘。係搭飛機嘅時候中!

子爵府

我同情武漢香港人仕,一部分短期旅遊,一部份探親,一部份工作。但你班ABC嘅然選擇出國流學,點解要返來累 ...

阿姑,去讀書,唔係移民喎!
留學,唔係流學

YanYan0116    發表於 20-3-21 10:52

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

探親可以理解,但短遊都可以同情?

好多中國學生都返左去中國喎。

學d人話齋,去留學,係去學外國既知識,再回國貢獻祖國,冇衝突既,咁你會唔會易明d?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

因為個個都好似森尾同張堅挺大導咁,
龍門任佢擺,飄移境界

readymama    發表於 20-3-21 13:02

子爵府

好媽媽勳章

人哋讀書喎,正如有人去咗旅行,都係揸特區護照,點解唔比人返香港

男爵府

twsf 發表於 20-3-20 21:03
佢哋去咗外國讀書並唔係去咗移民,佢哋絕對有權可以返香港加上復活節假期本身佢哋都要返香港,你要怪嘅就怪 ...

大宅

回覆樓主:

有啲留學生細到得10,11 咁點樣可以留在房? 停課計boarding house 都無, 亦可能無home stay 收留。 最惨當地醫院唔醫人 (醫都醫當地人先啦,留學生唔知排幾後) 父母在香港咁遠, 由得他們流落異鄉?
去旅行則不可原諒

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你唔知好多學校停課宿舍迫人搬走?未夠18歲,住唔到酒店apartment,叫佢訓街?

珍珠宮

去海外讀書就唔可以返來?妳無野呀?

男爵府

回覆樓主:

我覺得比港民返香港係合情合理,全世界做法一樣,就算鑽石公主號包機回來確診的也有人在,不能拒諸門外,不應只針對留學生。唯有回港做好家居隔離,希望只是短暫的爆發。

uglytwins    發表於 20-3-21 03:03

伯爵府

旅遊、探親丶工作都可以返來,讀書唔可以返來?咩思維呀?去外國讀書每年放假都會返來幾次,而家個邊停課學校要佢哋早啲返來,有咩問題?

伯爵府

畀面勳章

1月果陣已經知道武漢爆左疫情。。。仲去探親都仲同情?香港人唔係比班ABC 累死。。。係比班明知有疫情都仲要返大6...去旅行既人累死。。。

男爵府

你班武漢香港人仕、既然‘選擇’去短期旅遊,’選擇’去探親,’選擇’ 去工作、點解要返來累香港呀?

大家都係香港人、唔係咁講野呀

大宅

twsf 發表於 20-3-20 21:03
佢哋去咗外國讀書並唔係去咗移民,佢哋絕對有權可以返香港加上復活節假期本身佢哋都要返香港,你要怪嘅就怪 ...

說得對

跟本復活節假期留學生尤其是中學生,去年九月開學時大部分一早巳經買哂機票復活節回港,唔該樓主清醒d,d新香港人回武漢探親就得,政府包機接回來又得,我們真香港人個個突然間改捱貴機票,讓孩子回爸爸媽媽身邊就唔啱,唔該講吓道理喇!

利申:我和仔數天英國回來,現在留家自願隔離十四天中

子爵府

回覆樓主:

港大傳染病中心總監何柏良今早在電台節目中透露,最近一個星期確診感染新冠病毒的港人,人數較三星期前上升十倍。隨着更多海外港人從高危地區回港,推算未來兩星期可能會有200名返港人士受感染,計及病毒的傳播速度,香港未來兩星期可能會新增400至600宗確診個案,當中有一至兩成人病情嚴重,以現時公立醫院有理想環境的深切治療部病床只有54張的情況看來,屆時適切床位將不敷應用。若醫護人員要在不理想的環境救治武漢肺炎病患,有可能導致醫護人員受感染、甚至死亡。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

幸福花 發表於 20-3-20 21:04
來來回回仲危險。分分鐘。係搭飛機嘅時候中!

首頁
12345...8

尾頁

跳至