0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

candydoll 發表於 20-3-24 19:18
我媽有幫我手,因為我老公係外國華人,我生完佢嚟咗半個月,之後返咗去。香港得我同我媽兩個湊b囉。
因為我 ...

BB養成左抱訓嘅習慣 要幫佢戒 首先你要有決心 同嘗試新方法 了解點解抱訓佢地會訓唔耐

別墅

Tung_tung2 發表於 20-3-21 15:55
由BB出世起夜晚10點後飲奶都係飲完掃風就放佢落床,但唔知點解次次都扭到3-4點先熟睡,12–3個時放佢落床就 ...

首先 要解決問題 要知道原理 了解嬰兒不哄睡嘅重要性
理論大概係 嬰兒訓覺係大概45分鐘一個cycle 而完左個cycle 佢就會醒一醒 望一望身邊環境同訓之前一唔一樣 如果一樣 佢地會有安全感 如果唔一樣 佢地就會喊 所以你哄睡衍生嘅問題就係 佢一醒 佢要同訓前一樣 如果唔引導佢自行入睡 對佢 對你都唔係好事
至於點引導 簡單黎講 要定時飲食 了解你嘅BB作息時間 佢可以醒幾耐 幾耐就會想訓
個陣我個半月開始引導佢 食玩訓 然後放佢上床 佢喊夠 攰就自然學識訓覺 我用左幾日時間 已經可以引導到佢自行入睡
唔好以為佢大d會好 大d問題只會嚴重 因為你已經養成左佢習慣

別墅

candydoll 發表於 20-3-23 16:28
一模一樣,最慘係抱住都狂喊,仲要佢已經係超眼瞓,都唔肯瞓,晚晚行幾個鐘,我腳都抽筋,日頭好d,起碼每 ...

BB好眼訓 唔識自己入睡 因為佢慣性要抱住 呢個signal先訓得著 佢唔識自行入睡

大宅

回覆樓主:

我仔都係,已經3個半月啦,瞓得好少,要抱住先瞓到,佢厭奶,食奶又少,我埋身仲要抱住佢邊行邊埋身,人都癲。晚晚瞓之前係咁扭同喊,喊到攰瞓啦,但成日不斷擰頭,擰唔停咁,成晚要抱住先得,拍住佢都唔得……睇住阿仔愈來愈瘦,好難受

別墅

priscilla_yiu 發表於 20-3-25 09:54
首先 要解決問題 要知道原理 了解嬰兒不哄睡嘅重要性
理論大概係 嬰兒訓覺係大概45分鐘一個cycle 而完左 ...

你好,想請教下你食玩訓既安排,我都有食玩訓,但佢最近一食完就訓,點叫都係閉眼,之後兩雙手仔不斷撥開我最少訓十至二十分鐘先肯醒,之後我再同佢玩,咁樣會唔會造成意外教養同奶睡?

別墅

Archung106 發表於 20-3-25 11:42
我仔都係,已經3個半月啦,瞓得好少,要抱住先瞓到,佢厭奶,食奶又少,我埋身仲要抱住佢邊行邊埋身,人都 ...

如果佢仲係生長線範圍既唔使太擔心,會唔會考慮提早加固?

大宅

Tung_tung2 發表於 20-4-1 10:26
如果佢仲係生長線範圍既唔使太擔心,會唔會考慮提早加固?

前日去睇多次兒科,醫生話佢好健康 話唔駛太理條生長線,佢精神健康就ok 醫生叫我4個月左右可以加固呀,食米糊,我都未搵資料呀 冇諗過咁快要加固啦

大宅

回覆 candydoll 的帖子

我果b 又係線甩左 之後點左一次藥水就甩左 過程簡單又快 健康院d 姑娘都好有經驗呀其實佢肉牙果度無精經線ge bb 唔會有咩感覺
可以試下呢d 簡單方法 最緊要起初勤力d 幫佢清潔同索乾d 血水

別墅

Tung_tung2 發表於 20-4-1 10:24
你好,想請教下你食玩訓既安排,我都有食玩訓,但佢最近一食完就訓,點叫都係閉眼,之後兩雙手仔不斷撥開 ...

佢養成左奶訓喎 叫極都唔醒?有無試下換片整醒佢?

首頁

尾頁

跳至