自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

talktime 發表於 20-3-21 17:44
無需要延期囉!真係做多咗!根本大部分外遊人仕,+一部分參加集體活動人仕,考生根本影響唔大!
...

其實好多野係估唔到,照考又有人鬧,延遲又有人鬧,真係好難滿足所有人。

禁止訪問

大宅

prince'smom 發表於 20-3-21 17:33
反對延期,好心快啲考理佢,啲外國返來啲人累人累物

珍珠宮

bb560 發表於 20-3-21 17:44
我就係想個女去英國讀書
所以我唔想DSE延期/停囉

我女都係,去英國升學,但而家又改期考,又取消口試!情緒低落中....

侯爵府

回覆樓主:

我細仔今屆DSE ,今次因為疫情延後考試、取消口試,佢同佢班friend (所謂study group 啦)是高興的多 ,因為佢地之前太懶太遲開始奮力,未做得哂 D pass paper ,而且佢地個個口試都弱,取消口試對佢地有利。……雖然我唔知我仔會唔會真係因為今次延後考試而著數咗,只可以講,唔一定個個考生都反對延期

公爵府

牛年勳章

cklok 發表於 20-3-21 18:07
學生係去dup低頭考試,又唔係吹水,相對風險比較低吧!

妳說得對, 考埸係咁, 但耍乘車去考埸,而且必須要去洗手間?

公爵府

牛年勳章

bb560 發表於 20-3-21 18:01
沙士嗰時都係咁考啦!

無得咁比較的, 當年沙士, 政府無封關, 政府無home office, 無外地學生趕回港避難, 因為全世界, 也面對疫情, 而且當年專家說, 天氣一暖, 就會無事, 但直到現在, d 專家說, 仍會大爆發, 市民應避免去人多地方, 老師打來問候, 都係叫學生留在家中, 唔好外出, 咁點解要班考生去冒險, 延期我個人認為, 合理, 當然, 我好明白, 考生好辛苦, 已經準備好哂, 又再溫多4 星期, 不過, 生命健康係好珍貴, 全城恐慌, 唔洗要他們成為勇士, 他們17,18 歲, 大把時間向前行

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

考生加油

侯爵府

prince'smom 發表於 20-3-21 17:33
反對延期,好心快啲考埋佢,啲外國返來啲人累人累物

雖然唔想咁講 但本來見到曙光 而家又要再等

伯爵府

+3金熱血

CMMANDY 發表於 20-3-22 09:10
無得咁比較的, 當年沙士, 政府無封關, 政府無home office, 無外地學生趕回港避難, 因為全世界, 也面對疫 ...

男爵府

kellychan1 發表於 20-3-21 22:05
今早我先講完倒數7天,點知下午突然話延遲,最易攞分啲口試都取消埋。
...

係喎,我女話超吾想取消口試囉!

首頁

尾頁

跳至