0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Ccass 發表於 20-3-23 00:06
加油丫 我一直都係全埋身 出世到依家只係補過兩次奶粉 不過我同你唔同係有陪月 但其實全埋身有無陪月都無 ...

係呀,感覺上而家好似餵完佢掃完風冇耐,做少少野就又loop過⋯完全冇得抖又怕會影響奶量

複式洋房

Ccass 發表於 20-3-23 00:06
加油丫 我一直都係全埋身 出世到依家只係補過兩次奶粉 不過我同你唔同係有陪月 但其實全埋身有無陪月都無 ...

我想問bb 由晚上九點瞓到第二朝,你會唔會中間找時間泵奶?

大宅

nanook 發表於 20-3-23 18:15
我都有同感⋯你自己一個搞掂每日瞓到幾多?

頭一個月個b唔叫我自己一兩個鐘都會自動彈起望下佢,佢都係有黃,日訓夜訓,我日日忙住叫醒佢,應該每日訓得5,6個鐘,而家大左,訓過夜,我一日都訓七八個鐘

大宅

nanook 發表於 20-3-23 18:14
你幾密埋身?我b因爲黃同埋輕所以我唔知幾密叫醒佢好⋯

之前 bb 去健康院度檢查時,有冇特別俾意見叫你幾耐餵一次?
如果冇的話,正路都係 feed on demand 放題式咁餵,見 bb 有想食野的訊號就埋身食到佢放口

半個月 bb, 如果佢平時食得 ok (佢飲完奶你個胸鬆左冇咁漲),我覺得可以由得佢瞓 3-4 個鐘,4 小時先叫醒食奶

我果時都有補奶粉的,如果只係一日只食一、兩次奶樽,相信唔會咁易造成乳頭混淆

洋房

Jojo_mama_0622 發表於 20-3-23 21:18
我想問bb 由晚上九點瞓到第二朝,你會唔會中間找時間泵奶?

唔會丫 早啲休息仲好啦!佢唔夠飽就會自然起身 如果你泵左奶嘅話咁咪要搞到你夜晚多奶左 又辛苦 又要洗泵奶器又要收埋啲奶咁麻煩 第二日要照顧佢又攰到死
喺第二個半月嗰陣 佢突然之間自己唔食夜奶 我試過每晚12:00叫醒佢食但之後發現好多餘 因為咁咪違反左feed for demand個道理
所以之後由得佢 其實如果佢肯訓嘅都一樣會長肉 我自己就覺得冇必要叫醒佢 佢要食就醒㗎啦 咁你如果叫醒去咁咪即係佢戒唔到夜奶

洋房

nanook 發表於 20-3-23 18:28
係呀,感覺上而家好似餵完佢掃完風冇耐,做少少野就又loop過⋯完全冇得抖又怕會影響奶量
...

唔會㗎我之前都有咁諗過 喺度諗佢咁樣咪即係食空氣 但其實就係靠佢啜多奶量先多 或者你試吓一邊為奶嗰陣一邊睇吓佢啲相 我真係會有噴奶反射

洋房

bonnie714 發表於 20-3-23 21:41
頭一個月個b唔叫我自己一兩個鐘都會自動彈起望下佢,佢都係有黃,日訓夜訓,我日日忙住叫醒佢,應該每日訓 ...

.

大宅

nanook 發表於 20-3-21 20:16
尋同路媽媽⋯

bb未夠半個月大,由喺醫院返嚟都係全埋身餵,第三日開始上奶⋯不過啜5-10分鐘就瞓,已經係咁 ...

我b細粒又早產,原本想全埋,但吸力真係無咁好。見佢都肯埋下身,於是我埋下身又泵,大部分時間樽餵,因為樽餵大家都有時間休息。

其實唔駛執著埋身,最緊要係BB都有足夠休息,又食到,咁先會大得快,而媽媽又有時間休息。

複式洋房

回覆樓主:

我都無請陪月 但有親戚幫下手煮飯 有時就外賣
我都係係全埋身 有時就泵完落樽餵 但之後都無再用樽餵 只係全埋身
我除左開頭兩星期好攰 之後精神好好多 下午有時bb訓我就跟住一齊訓 可以休息下 半夜要起身都無咁攰
我見bb喊就換片餵奶 一喊就餵
唔理係未餓 我都照餵 總之換左片檢查左唔係太熱太凍 我就照餵奶 滿月時比出世都重到1kg
家務就襯bb訓左先做
洗衫隔日或者隔兩日做

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至