夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

呢度啲人,如果係自己個仔對女朋友慳儉,唔知會有咩反應?會讚個仔定駡爆佢⋯⋯

樓主從來冇分享到個男仔點樣慳儉令到佢個女委屈,大部份人都一面倒話個男仔。相反樓主講到自己個女好似好大使,唔理樓主係唔係大富人家,係唔係應該正視亞女嘅問題多啲⋯⋯如果自己新抱係咁樣,唔知道大家有咩反應?

男爵府

tansyneko 發表於 20-3-22 22:49
同意,如果換轉女窮男富,大家又實覺得無問題

追求男女平等其實係假架

子爵府

Qq555666 發表於 20-3-23 08:34
追求男女平等其實係假架

最神奇就係如果換轉係自己個仔,追個條件比較好嘅女仔,一定會支持自己個仔,並同人講我個仔好上進,並無高攀個女仔⋯⋯

如果真係愛錫自己個囡,已見到個男仔都可靠及錫自己個囡,應該有需要時適當地幫自己個女解決住嘅問題⋯⋯等佢哋容易行啲,而唔係上網搵人幫手諗下點樣整散佢哋

子爵府

女仔最重要搵個愛錫自己同有承擔嘅男人,簡單2個字即係人品,回顧過去,我都慶幸無同d家庭環境好優越但唔知自己想要咩嘅人,因為同佢地一齊生活我會仲憂慮。

女人嘅青春係寶貴,但慎選對象都好重要,唔可以因為年紀咁上下,就要搵個啱timing但品本身有問題嘅人,我都係踏入高齡先遇上我老公,之前屋企係咁俾壓力我,叫我要求唔好咁高,但我堅持唔會草率結婚,宜家佢地讚我識揀,幸福係遲到,但總會遇見,前提係係自己都要提升自己同識把握機會

公爵府

牛年勳章

一定會辛苦, 因為大家的大不同, 簡單說開冷氣, 男的慣哂, 無冷氣的生活, 女既, 一回家就開燈一樣, 男的打開張電費單 , 除非女仔, 真係唔介意, 家用大部分什至出哂, 電器壞自己一手一腳, 俾錢換, 淨係為牌子, 相差一千已經可以黑面了 , 回男家食飯, 更見真章 , 什麼都順唔到眼, 但唔好以為, 個男仔去女家好受喎, 好自卑好無自由的空氣的, 最後, 外父外母梗担心個女, 個女又唔敢講太多, 又變委屈, 忍耐, 有苦自己知

男爵府

男仔婚後要照顧媽媽是必然, 人好慳, 女仔未必會靠到個老公, 要靠自己, 如果我有囡不是一定要搵一個好有錢的, 婚後仍然有工作, 但希望搵一個有咩事可以頂得住既男人, 我相信現今世界男人一樣會咁諗。

男爵府

Rilakkuma312 發表於 20-3-23 08:41
最神奇就係如果換轉係自己個仔,追個條件比較好嘅女仔,一定會支持自己個仔,並同人講我個仔好上進,並無 ...

正面d既思想應該係,
讓距地可以搵到自己中意既人,而不需要為經濟去煩惱。

別墅

aquamarine1030 發表於 20-3-22 13:34
先考慮兩個問題:
1. 大家有幾愛對方?
2. 如有機會結婚,婚後會住邊?

現實D, 婚姻中只有愛係
aquamarine1030 發表於 20-3-22 13:34 
先考慮兩個問題:
1. 大家有幾愛對方?
2. 如有機會結婚,婚後會住邊?

婚姻中只有愛係無用

侯爵府

October. 發表於 20-3-22 12:59
男:住公屋,唔係八大畢業,有正當職業,阿媽家庭主婦,家庭經濟非常草根,男仔本身好慳,有時慳到唔得大體 ...

愛才是重點 不過 我女 會提佢 自己選擇 自己承担 選個有錢的 會無咁苦

珍珠宮

理財觀念唔同好難走落去
女方想去日本,男方想去日本城
女方想去牛角,男方想去牛頭角茶記

不過咁....
每個人理財觀念都唔同,物質需求都唔同,雙方都無問題
我認為揀另一半人品先最重要,唔會覺得慳家係罪

男方慳到唔得大體,但一個事例都無,可見係樓主好主觀嘅睇法

子爵府

秋天與楓葉 發表於 20-3-23 15:00
理財觀念唔同好難走落去
女方想去日本,男方想去日本城
女方想去牛角,男方想去牛頭角茶記

個個都想自己兒女嘅另一半搵到錢,講出嚟都可以威d,又唔使擔心自己仔女生活問題⋯⋯呢個係正常嘅心態

不過樓主小心適得其反,到時你個女對你反感重大問題,好聽啲你就為個女着想,唔好聽就係驚個女婿影衰你⋯⋯

男爵府

2024年龍年勳章

cl017 發表於 20-3-23 10:17
現實D, 婚姻中只有愛係

婚姻中只有愛係無用

唔係話婚姻只有愛! 係如果夠愛的話:1. 好愛的話父母點反對都冇用。2. 夠愛的話先值得排除萬難去行呢條唔易行嘅路。但3.底線係婚後唔可以住入6299的公屋。
所以一定要攪清楚呢兩點,先可以諗下一步對策。

大宅

October. 發表於 20-3-22 20:23
估唔夠1年。
2人都二十幾,收入前途應該未見頂,可能佢知冇咩其它條件,成日TUN個女仔話會努力拼搏。

女兒選愛情,家長選麵包。家長咁多意見,如果無企係個囡的立場想,一定唔會聽!

當然,如果男仔好明顯有不好的地方,可以提點。不過我見到主要係家長對男方的背景不滿。

可是若個囡洗腳唔抹腳,對任何男仔都會造成壓力,呢個壞習慣,是否係獨女被家人緃壞了呢?

另外,剛剛才拍拖1年,不用說到選定終身伴侶咁,言之過早呢!

如果我是家長,最多提個囡花多些時間去了解個男仔係咪好人品,有冇上進心和係咪對自己好好和好脾氣!當然要個囡自己考慮清楚大家能否能和睦相處因為大家的習慣。

其他個男仔點樣對個囡,只有個囡自己先知。除非個囡同父母好好傾,否則,說多錯多!

珍珠宮

Rilakkuma312 發表於 20-3-23 15:14
個個都想自己兒女嘅另一半搵到錢,講出嚟都可以威d,又唔使擔心自己仔女生活問題⋯⋯呢個係正常嘅心態

不 ...

係嘅...往往見人講老公有錢=嫁得好

不過我認為人與人之間相處唔係錢行頭,凡事唔可以用錢衡量
況且香港地兩公婆踏踏實實打份工,生活不成問題
夾到就走落去,唔夾自然會分開
呢個年代戀愛大過天,父母仲想棒打鴛鴦,恐怕會同仔女反目成恨

子爵府

秋天與楓葉 發表於 20-3-24 13:11

不過我認為人與人之間相處唔係錢行頭,凡事唔可以用錢衡量 ...

錢永遠是一個考慮因素,呢樣野係冇錯,最慘呢度啲人一見到人住公屋同埋媽媽係全職主婦,就好似充滿歧視⋯⋯,可能呢度啲人大部份人嘅老公都係住私樓出身,加上三大畢業或者外國返來⋯⋯

我都會教自己個囡,無論住私樓或者住公屋都好,一定或者盡量唔好同未來奶奶一齊住,咁樣關係先可以容易保持健康⋯⋯

我會私底下為個女準備一個居所,有需要時協助佢哋解決住屋嘅問題,佢哋只要畀返雜費就可以,其他生活問題就由佢哋自己。

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 20-3-24 13:11

不過我認為人與人之間相處唔係錢行頭,凡事唔可以用錢衡量 ...

要父母各自一軟一硬去引導㗎喇~

老公可能要幫手 得閒兩父女約出街食下tea傾心事....

個女都會好奇想知道男人對愛情諗咩…

同爸爸關係好 會易處理

大宅

真case
男: 公屋出生 讀公校 三大畢業 非神科 爸爸有小本生意 雖出身平凡 但上進勤力乖乖仔
女: 家住三千尺私樓 讀私校 中學已出國讀書 神科畢業 父母做生意 有幾個本地海外物業 絶對係富家女
一開始女方父母唔睇好 並覺得男方有機會係貪女方錢 但相處落發現男方好錫女方 今年拍拖第五年 男方剛剛求婚
女方有幾次因為接受唔到雙方家庭差距而想分手 但最後接受左
作為女方朋友 我有問過佢點解最尾都接受 佢答我 因為未必可以再搵到個咁錫佢既人
女方角度 啱既人比錢重要 佢地兩個都獨立 靠自己收入 準備買樓結婚 女方父母亦欣賞男方為自己女兒努力
其實好多時孩子自有打算 父母唔使咁擔心

伯爵府

回覆 October. 的帖子

佢哋既價值觀,應好唔同。唔太夾。所以唔覺適合結婚。

水晶宮

愛情建基於愛而不是條件
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

mickeywinnie3 發表於 20-3-31 11:19
愛情建基於愛而不是條件

假如有人喺度呻奶奶嫌自己收入低,襯唔係佢個仔⋯⋯大家的反應會一樣嗎?

首頁
23456...8

尾頁

跳至