6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔而家11個月,唔知點解9個幾月開始由食6安突然厭奶,而家一日兩固三奶,固體都食得ok,食到一碗滿,又會食下生果,但每次奶就只食到3、4安,會唔會關唔鐘意食2號奶粉事呢?轉返1號會唔會好啲呢?
好迷惘,想問下有無BB有咁情況呀?唔該曬

大宅

2020勳章

michelelaw 發表於 20-3-23 00:00
我仔而家11個月,唔知點解9個幾月開始由食6安突然厭奶,而家一日兩固三奶,固體都食得ok,食到一碗滿,又會 ...

等一歲直接轉飲全脂奶算啦,仲轉乜鬼返1號奶粉(同埋應該唔關事)。我B 9個幾月都仲厭緊,我每日都期待1歲同佢直接轉飲鮮奶唔使再餵奶。

複式洋房

michelelaw 發表於 20-3-23 00:00
我仔而家11個月,唔知點解9個幾月開始由食6安突然厭奶,而家一日兩固三奶,固體都食得ok,食到一碗滿,又會 ...
肯食固體又肯食生果都算好

別墅

honeybid2 發表於 20-3-23 10:21
等一歲直接轉飲全脂奶算啦,仲轉乜鬼返1號奶粉(同埋應該唔關事)。我B 9個幾月都仲厭緊,我每日都期待1歲 ...

好,希望一歲好啲啦

複式洋房

2020勳章

幾多號奶粉唔可以隨便轉, 因為佢係不同時期可以提供返啱嘅營養俾bb....bb開始加固厭奶都正常, 不過都要睇本身餵緊咩奶, 我餵有機個隻bexxamy’s唔會好甜, 阿女揀奶飲/揀野食嘅情況好少

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-23 10:21
等一歲直接轉飲全脂奶算啦,仲轉乜鬼返1號奶粉(同埋應該唔關事)。我B 9個幾月都仲厭緊,我每日都期待1歲 ...

我大女個陣唔肯飲全脂奶,我都係俾番A+佢, 同埋鮮奶我自己都麻麻地

大宅

2020勳章

厭奶其實個個b都有機會有,我個囡都有段時間厭奶,但係好快就正常返
食illuma個時可以keep到生長線,而家餐餐奶都肯飲晒

大宅

2020勳章

都唔一定關奶粉事,我自己餵個b食illuma organic2號仔,佢餐餐都飲晒既

大宅

我都係等緊一歲,無啦啦半歲突然厭奶,可能因為濕疹同佢轉咗低敏,而家轉六個月大嘅深度水解,佢本身四奶,見佢咁厭改做三奶加返兩固俾佢手,飲幾多都由佢,
等一歲轉米奶或者其他植物奶,因為佢蛋奶麥敏感

別墅

qqapplepie 發表於 20-3-28 10:55
我都係等緊一歲,無啦啦半歲突然厭奶,可能因為濕疹同佢轉咗低敏,而家轉六個月大嘅深度水解,佢本身四奶, ...

我都想佢快啲1歲轉奶粉試下,佢係突然咁樣,而家每日最後個餐奶直情淨係食得一安之後點都唔肯再食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊