婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

kcwss 發表於 20-3-29 19:24
唔理你同唔同意,事實就係事實。
你都唔會畀男家理你娘家家事,新抱點解可以理姑仔住邊,婚姻生活,雙重標 ...

你其實明唔明我講乜?
不能同意更多嘅意思係完全同意你講嘅說話
Can’t agree more
我同你嘅諗法一樣,樓主真係好離譜

大宅

kcwss 發表於 20-3-29 19:24
唔理你同唔同意,事實就係事實。
你都唔會畀男家理你娘家家事,新抱點解可以理姑仔住邊,婚姻生活,雙重標 ...

睇唔到都可以Google

禁止訪問

男爵府

香蕉煎餅 發表於 20-3-28 10:11
我係99既話,我寧願個囡有本事正正常常一家人搬出去住,嫁左仲痴娘家,其實好唔光采,只係佢係我囡無辦法
...

你自己都已說出重點了
你只需顧好自己頭家就得,唔好理人哋頭家咁多,凡事平常心,人都會靚d、開心d

男爵府

Astra00 發表於 20-3-29 08:19
仔女都一樣啦,我都同自己仔女說明,你哋決定得結婚(或同居)就不好帶人回家。自己搬出。結婚就係一家一主。
我姑仔嫁左見樓市賺到七位數,即賣,佢同仔搬去她媽度住。(佢老公一星期回去1-2晚團聚、佢老公住自已父母家)當時我仔比奶奶湊,我仔用品奶粉,她照不客氣用,用完我都照買,費事吵。佢有能力搬出去不搬,改為輪公屋,又要省租,所以同阿媽住。對呢種人,我都費事理咁多,話之她痴一世住啦。佢阿爸日日咁打罵個外孫,鄧個細路慘。以為好著數?我慶幸我們一家一主不是同住。如果將來我個女咁,都好羞家。不是沒能力外面供樓,係算到盡要回娘家拿盡晒著數。個女婿咁,我都會怪責。

我好直接,仔女想結婚或同居,請在外面自立。

有好多家嫂、大嫂etc...就係諗唔通,所以終日家嘈屋閉、生活不如意。

男爵府

marronc 發表於 20-3-30 12:00
你自己都已說出重點了
你只需顧好自己頭家就得,唔好理人哋頭家咁多,凡事平常心,人都會靚d、開心d: ...

好,我會嘗試下

男爵府

香蕉煎餅 發表於 20-3-30 13:54
好,我會嘗試下

其實除非老公都出聲討論自己屋企人啦!如果唔係扮睇唔到聽唔見會好啲。
佢又唔係你邊個,佢幸唔幸福都唔太關你事。
至於小朋友個度,除非老公都話唔來往,其實你都冇咩權阻止,因為個小朋友你老公都有份既

如果調返轉你個老公嫌棄你屋企人唔俾小朋友返嚟屋企你會點諗?有時將心比己諗一諗就知道有啲嘢冇可能,咁不如輕鬆啲啦!

marronc    發表於 20-3-30 14:53

男爵府

香蕉煎餅 發表於 20-3-23 17:24
咁都係既,係我睇唔過睇

我都會睇唔過眼. 我姑仔仲西利, 帶埋老公同阿B一家三口個個星期無論飲茶定晚飯總有幾餐返外家食兩老. 好多時仲飲完茶再食埋晚飯先走. 6299包佢全家成日.

男爵府

myki 發表於 20-3-30 17:00
我都會睇唔過眼. 我姑仔仲西利, 帶埋老公同阿B一家三口個個星期無論飲茶定晚飯總有幾餐返外家食兩老. 好多 ...

邊個埋單先?但你姑仔都叫正正常常一家三口。

男爵府

香蕉煎餅 發表於 20-3-30 17:45
邊個埋單先?但你姑仔都叫正正常常一家三口。

老馮99去埋單. 就算係食快餐店都係99俾錢買.

男爵府

myki 發表於 20-3-30 18:05
老馮99去埋單. 就算係食快餐店都係99俾錢買.

大宅

香蕉煎餅 發表於 20-3-23 08:42
30幾歲人,個老公長期係大陸,幾年無返個黎睇佢同個囡。但姑仔覺得無問題,只要痴住阿爸阿媽就得

淨係識痴 ...

你就體諒下姑仔啦,姑仔老公唔係身邊,我諗佢都唔想,可能有難言之隱呢,老公長期唔喺身邊,姑仔就好似單親媽媽咁

試問阿爸阿媽見到個女咁樣,唔會忍心啦,如果有能力,都會叫自己個女回家幫佢手湊女,雖然唔知你姑仔洗唔洗番工

因為我都係一個姑仔,自己一個人孤零零係間屋度,好慘

男爵府

Feiangyen 發表於 20-3-31 20:42
你就體諒下姑仔啦,姑仔老公唔係身邊,我諗佢都唔想,可能有難言之隱呢,老公長期唔喺身邊,姑仔就好似單 ...

好,我學習下。
佢由畢業到依家無返過一份工,全部父母養。
你姑仔單親媽媽?做咩唔返娘家呀

大宅

香蕉煎餅 發表於 20-3-31 22:19
好,我學習下。
佢由畢業到依家無返過一份工,全部父母養。
你姑仔單親媽媽?做咩唔返娘家呀
唔係呀,我意思我個角色就好似你姑仔咁,haha
我同你個姑仔有少少似,不同之處係我未有小朋友同有番工
老公唔係香港,我就番娘家住
不過好好奇,你姑仔老公幾年唔係身邊,會唔會已經喺大陸包二奶呢?如果係就慘囉

男爵府

Feiangyen 發表於 20-3-31 22:49
唔係呀,我意思我個角色就好似你姑仔咁,haha
我同你個姑仔有少少似,不同之處係我未有小朋友同有番工
老公 ...

哦,咁你好好多,有份工,未有小朋友爭好遠。

我同我老公從來唔會問佢老公啲野,只係6299轉達比我地聽。其實咁耐唔返黎,唔明點解會忍到,仲要有小朋友,我覺得佢老公有少少不付責任囉

水晶宮

珍惜眼前 發表於 20-3-29 10:54

我同佢講完佢 唔會繼續做,各有各結婚一頭家,佢妹做醫療 ...
你那姑仔同我那件毒姑不相伯仲。

水晶宮

kcwss 發表於 20-3-29 19:41
明白,係我太火睇錯咗,sorry 。
因為婆媳版太多唔講道理雙重標準嘅jm,有位jm憎男家,憎到當全世界所有男 ...
我知你話緊我,是但啦。你沒經歷過我所經歷的野,係會少點同理心的啦!
都係個句,老爺奶奶沒養大我,我沒野欠他們。佢哋亦不需要特別對我好,大家平行時空就算了。

再者,你人生咁有經驗,不妨分享下你對奶奶、男家的人又有幾好,比各位網友學野。

至於有沒咒人父母,得你知啦。咁多例子可以用,偏拿人地父母生死做例子,論呢方面口才,我邊及得上你?再次謝謝你的寶貴意見,令呢個討論區可以見識下咩係野蠻奶奶。(如果你是,希望你不是,做你心抱一慘好慘。)

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

marronc 發表於 20-3-23 17:23
你6299都唔介意咁你又介意d乜? 除非你姑仔有問你攞$

agree

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至