0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB宜家2個月大,人奶b一直飲開S26 ultima。由上星期開始,每餐奶量由3安飲到4安。但便便每日5-6次變左1次,仲要每晚差不多都7點開始喊到10點,每次如果放屁時更加喊得大聲。晚晚個cycle不斷循環,睇埋醫生都解決唔到,只係話佢谷便便,要等佢自己屙。到底要唔要轉奶粉,驚奶粉太熱氣,令佢屙得好辛苦。

大宅

jojopooh33 發表於 20-3-23 11:47
BB宜家2個月大,人奶b一直飲開S26 ultima。由上星期開始,每餐奶量由3安飲到4安。但便便每日5-6次變左1次, ...

我BB依家飲緊美素金裝,便便1日可以屙到2,3次,最近佢岀左新配方,入面加入左益生纖維同 HMO,可以改善到BB 腸道免疫力,令到BB有靚便便,屙個陣吾會太辛苦,可以考慮一下

別墅

我BB飲緊美素金裝幾好,準時有靚便便,可以試下啊。
同埋我個B個半月開始就不停定時定候喊,一喊就唔停,醫生有話可能係腸痛有肚風,我之後用天然乳香精油加初榨橄欖油幫佢按摩肚仔,一星期左右已經無再係咁情況改善晒,可以考慮下。

大宅

回覆 jojopooh33 的帖子

我大女早產,飲S26重得快,但勁熱氣,有眼屎,大便都正常!之後轉美素,一日好多屎⋯⋯⋯又轉A+, 之後一直A+!又試過illuma (登記送試用裝)冇乜特別,但勁貴冇買!另又試過能恩,但唔太啱!

禁止訪問

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果本身飲既奶粉熱氣,可以轉去試下美素佳兒, 我個仔都飲緊 ,冇咁熱氣!佢係天然奶源,我仔飲完便便都好正常!

別墅

回覆樓主:

轉奶粉可能會好D喎, BB肚仔唔舒服會好炆憎架, 可以試下美素隻新版奶粉, 佢加左益生纖維同HMO可以幫助腸道腸蠕動BB冇咁易便秘, 我B次次都飲得好開心同埋見佢都痾得好順。你BB唔使谷得咁辛苦都會易湊D!

別墅

我bb以前又係便秘同放屁好勁,喊到發晒脾氣,之後轉左新版美素金裝就好好多,我覺得無咁熱氣好重要,bb連皮膚都好左

大宅

應該係奶粉熱氣唔岩你bb飲。我仔一出世飲美素佳兒金裝1號,日日有便便,唔使谷屎。依家佢仲轉左速配方,無甘甜味道天然。仲加左hmo同益生纖維,對腸道健康有幫助,你可以考慮下

大宅

你bb可能有肚風,可以試下加啲吳德物次落奶俾佢飲,同按摩下肚仔。我仔飲開美素佳兒金裝,日日都有便便去,唔使谷屎,佢依家加左益生纖維,令腸道更健康,同味道淡左無甘甜。

首頁

尾頁

跳至