自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為係親人先咁老實拒絕你朋友,總好過應咗你朋友要求之後,如果今年有咩事,會怨足你朋友一世。

子爵府

Horsestar 發表於 20-3-23 17:00
朋友的老爺當日唔得, 醫院打嚟叫趕去見最後一面, 新工人姐姐又一 舊番飯, 又冇買定餸在家,朋友知當日應 ...

咁你話俾佢聽好多人都係咁,我阿媽都一樣

侯爵府

朋友的老爺當日唔得, 醫院打嚟叫趕去見最後一面, 新工人姐姐又一 舊番飯, 又冇買定餸在家,朋友知當日應 ...

我明白你朋友,唔係講一餐半餐點安排嘅問題,而係有時係呢啲嘢度就會睇到自己係父母心目中嘅份量有幾重。
有啲嘢,冇得改變亦好難放下。 佢要呻你就聽佢呻下啦,當經歷多幾次,佢就知道靠自己好過靠屋企,慢慢佢就會睇開咗㗎啦。
祝福你朋友

珍珠宮

既然托得外婆過黎接小朋友,咁不如外婆過黎之後直接留係佢地屋企好過啦,老一輩真係好迷信有孝在身晤可以去人地屋企架

伯爵府

rose-mag 發表於 20-3-23 20:25
算啦,叫朋友睇開d, 老人家思想根深蒂固,亦無謂自己多心。當年我老爺走,我仔女都係咁上下年紀,冇工人幫 ...

因為你父母有愛。當你愛自己的兒女子孫,所有禁忌都會拋諸腦後。

wcpcelia    發表於 20-3-24 11:07

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

傳統上係咁唔係亞婆唔錫孫。有啲傳統係要守。

叫外賣或者擺低俾老公處理,自己返屋企先

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

算啦,叫朋友睇開d, 老人家思想根深蒂固,亦無謂自己多心。當年我老爺走,我仔女都係咁上下年紀,冇工人幫 ...

你老公嘅弟妹好衰 自己爸爸都唔理

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

各人有各人既選擇, 阿媽唔幫咪靠自己.

侯爵府

咁叫你朋友唔好搵佢亞媽,連電話都唔好聽,佢亞媽打嚟直頭同佢亞媽講連電話都唔好講呀,費時將衰運帶比你呀,當串佢亞媽都好。

男爵府

我朋友都有類似遭遇, 佢老公先人租約期滿, 要起骨. 佢娘家叫佢一個月唔好都返去

子爵府

你應該體諒 伯友
自己事 自己搞掂 小朋友都生埋 又有工人姐姐
就算工人姐姐係 低B 可以叫外賣
伯友 傳統冇問題 重點佢真係幫你 之後有乜衰運 都唔好

男爵府

回覆 小平媽媽 的帖子

個ar 媽都好衰格。我奶奶11月尾走,冬至我媽話佢百無禁忌唔怕,照樣叫我同老公和仔番去食飯。

男爵府

我覺得一半迷信, 一半重男輕女, 唔理外嫁女.

試下個仔為親家事忙, 到內孫有事, 肯定九秒九去幫手湊孫.

翡翠宮

畀面勳章

所以我唔覺得樓主小氣,經歷過呢d情況既人先會明白嗰種徬徨,有人願意扶一把真係好入心,相反如果親人都將自己拒諸門外,嗰種失望同心傷唔係旁人可以了解。
有人話可以叫外賣,掉轉諗,如果老人家需要仔女幫手買餸煮飯,一句得埋去話叫外賣就得,當事人又會有咩感受。
日日是好日

男爵府

老人家好多白事禁忌,過了百日一切如常。

男爵府

michelin888 發表於 20-3-23 18:39
其實你朋友連自己阿媽迷信程度有幾嚴重冇理由今時今日先知吖嘛

係啦。父母耐不耐都會講下呢啲話題,唔多唔少心裡有數

男爵府

Myluckybaby 發表於 20-3-23 21:48
因為你父母有愛。當你愛自己的兒女子孫,所有禁忌都會拋諸腦後。

老一輩人係禁忌為大。禁忌當中也有影響屋企。
佢哋會應為去左有白事的人屋企,全家人都受唔好影響。
外孩一晚無人照顧無好野食,和全家人可能有黑運,點都係選對全家人好的

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

keikei1234 發表於 20-3-23 23:28
老一輩人係禁忌為大。禁忌當中也有影響屋企。
佢哋會應為去左有白事的人屋企,全家人都受唔好影響。
外孩 ...
樓主朋友自己都好自私。男家有事就去攪,但要自己娘家冒風險去揍仔,個仔8歲,仲要有工人,我自己都唔會開口叫阿媽幫手。

bb 餓1日都唔會死, 何況8歲! 工人傻啫,8歲自己都識食自己喇。

男爵府

wmkcnw 發表於 20-3-23 23:38
樓主朋友自己都好自私。男家有事就去攪,但要自己娘家冒風險去揍仔,個仔8歲,仲要有工人,我自己都唔會開 ...

咪係,8歲小朋友識點工人姐姐做野啦。
要啲乜都識講。
樓主朋友係ftm,可能平時照顧周到,一直無放手俾小朋友出主意同話事,所以咁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mother904 發表於 20-3-23 07:18
所以我唔覺得樓主小氣,經歷過呢d情況既人先會明白嗰種徬徨,有人願意扶一把真係好入心,相反如果親人都將 ...

個個人識得掉轉諗就好啦,當日我奶奶對老爺好衰,心諗你自己都有老果一日,點解要對一個已經相處四十幾年嘅人咁刻薄?幾年後而家到我奶奶得番一個人住,真係死咗都冇人知,我地又係唯一去睇佢果個,佢走果日都應該又係我同老公搞掂,男家果邊我地已經送完一個又一個,到咗一定年紀其實生老病死已經越見越多,個人都應該要睇得開至係。

樓主朋友應該係諗住自己媽媽咁親,唔信得過工人咁新,當有期望就會有失望,凡事都係唯有靠自己,無錯一餐半餐真係可能餓唔死,只係父母都錫自己仔女,擔心都正常,只能調節心態。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至