1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

見佢2歲有多,又試過成功屙到,咪買啲學習底褲比佢啦

呢幾日都係著底褲,佢都鍾意著
我都捉得佢密去廁所
拎埋車車貼紙係廁所等佢入去可以睇下

但唔知點解佢唔鍾意去廁所
為左唔去廁所
佢今日連水都唔飲
成2個鐘都冇尿

各位可以分享你們既戒片經驗嗎?
係咪突然有一日佢會自己成功戎片?

別墅

留毛學野

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章

如果係男仔的話,建議爸爸同佢一齊屙。
我最近買左個企係度屙嘅站立掛墙企兜俾個仔屙(個仔2歲8個月)。佢見到爸爸企係度,佢有學習對象,就想模仿爸爸咁樣屙。

而且依個企兜係兔仔樣,我會叫佢雙手扶住兔仔耳仔,佢依家覺得好新奇會話主動去屙

複式洋房

nikestrong 發表於 20-3-23 19:40
見佢2歲有多,又試過成功屙到,咪買啲學習底褲比佢啦

呢幾日都係著底褲,佢都鍾意著

我仔2歲2個月。都係唔肯去屙。而且沒成功過。好苦惱(emoji)。。
我帶距去屙尿企好耐都沒屙,坐係度都屙唔出,一帶距離開廁所,就馬上屙濕褲啦

大宅

蚊豬仔 發表於 20-3-25 03:32
我仔2歲2個月。都係唔肯去屙。而且沒成功過。好苦惱(emoji)。。
我帶距去屙尿企好耐都沒屙,坐係度都屙唔 ...

我仔同樣情況呀!都係行出廁所就賴尿了

大宅

qqyanyan 發表於 20-3-24 11:29
如果係男仔的話,建議爸爸同佢一齊屙。
我最近買左個企係度屙嘅站立掛墙企兜俾個仔屙(個仔2歲8個月)。 ...

佢已經有個青蛙尿兜架啦

不過爸爸好忙,唔可以成日陪佢屙就真

大宅

Hattie 發表於 20-3-24 09:55
留毛學野

你仔仔幾大呀?

男爵府

介片真係冇得急 你急反而弄巧反拙
我仔都係岩岩先開始介 2歲半 開始左2個星期都係要我講先肯去 就算佢自己講屙尿 多數已經賴左 所以真係要等佢習慣

大宅

viko2231 發表於 20-3-25 22:43
介片真係冇得急 你急反而弄巧反拙
我仔都係岩岩先開始介 2歲半 開始左2個星期都係要我講先肯去 就算佢自己 ...

所以今日我幫佢著返片啦
等佢再ready先

大宅

我都幫緊我女戒片,27個月大了,一開始吾錯,最近越來越差,吾太肯去,而且癩左都吾出聲,間中先肯去小便,大便完全吾肯係廁所去,差不多兩個月了,搞到自己都好大壓力😣

大宅

wan105 發表於 20-3-26 10:37
我都幫緊我女戒片,27個月大了,一開始吾錯,最近越來越差,吾太肯去,而且癩左都吾出聲,間中先肯去小便, ...

我仔一開始都唔錯架
肯去廁所,有時會屙到
但而家連廁所都唔肯入

別墅

回覆樓主:

我仔26個月大,我諗住5月等天氣熱番少少先同佢介 ,著少d衫褲會方便d

大宅

yokoyo 發表於 20-4-2 01:19
我仔26個月大,我諗住5月等天氣熱番少少先同佢介 ,著少d衫褲會方便d

我暫時都放棄左啦
而家都係著片
都係等佢再大啲先
或許夏天著少啲真係容易啲

洋房

我小朋友啱3歲 都未戒到片
有時仲會屙落片到 又會掛住玩唔肯去廁所

大宅

Bonnie6868 發表於 20-4-8 13:15
我小朋友啱3歲 都未戒到片
有時仲會屙落片到 又會掛住玩唔肯去廁所

我已經放棄了
唔想比太大壓力佢
你小朋友肯唔肯去廁所呀?肯去已經係好開始

男爵府

開心吸收勳章

我女兩歲半,仲未識得在廁所痾,自己除咗褲都浄係坐係廁所發呆,冇野痾到出嚟,但一試著戒片褲冇耐又就濕晒條褲,甚至地下又一灘,一濕就唔開心喊。佢似乎習慣企住痾,所以我都半放棄比佢著返拉拉褲。

別墅

My daughter also 2.5 years old but not yet succeed in potty train... also don’t know how to do. But she can sit on the baby toilet bowl, just that she cannot voice up “wee wee” and “poo poo” in time.

複式洋房

留名學嘢,加油

複式洋房

留名學嘢(emoji)

大宅

janede1314 發表於 20-4-8 21:50
我女兩歲半,仲未識得在廁所痾,自己除咗褲都浄係坐係廁所發呆,冇野痾到出嚟,但一試著戒片褲冇耐又就濕晒 ...

肯坐已經好好了
可以密啲叫佢坐下
我仔之前死都唔肯入廁所呀

首頁

尾頁

跳至