懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

新手一問,我已經15週,上星期四去健康院做檢查同抽血,今日打嚟話我血色素低同埋要再驗血,老公都要去驗,係咪代表寶寶有事呀⋯⋯而家勁擔心
求指教🙏🏻

大宅

2020勳章

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 19:43
新手一問,我已經15週,上星期四去健康院做檢查同抽血,今日打嚟話我血色素低同埋要再驗血,老公都要去驗, ...

唔洗咁擔心,可能驗到你有隱性地貧,所以要老公都驗血睇下佢有無

同埋可能幫你驗下鐵質夠唔夠,會唔會係缺鐵性貧血,睇下洗唔洗開鐵丸俾你食

洋房

super_cat 發表於 20-3-23 19:53
唔洗咁擔心,可能驗到你有隱性地貧,所以要老公都驗血睇下佢有無

同埋可能幫你驗下鐵質夠唔夠,會唔會係 ...

如果老公都有點算呀⋯⋯

本身我唔多食牛肉嗰啲,我都希望係鐵唔夠

大宅

2020勳章

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 19:58

如果老公都有點算呀⋯⋯

好似仲有分甲型乙型

兩個都同一型的話,有1/4機會重型,1/2機會隱性,1/4機會完全無事

只係重型先會有問題,所以機會都唔係好大嘅,唔好擔心咁多住,醫院會同你跟架喇

洋房

super_cat 發表於 20-3-23 20:03
好似仲有分甲型乙型

兩個都同一型的話,有1/4機會重型,1/2機會隱性,1/4機會完全無事

唔擔心就假,半年前小產過一次,而家日日都擔心佢唔識長大,而家打嚟又話血色素低又話要驗鐵質,又要驗血糖,勁擔心⋯仲想知幾時有結果

大宅

2020勳章

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 20:07
唔擔心就假,半年前小產過一次,而家日日都擔心佢唔識長大,而家打嚟又話血色素低又話要驗鐵質,又要驗血 ...

擔心都無用,個結果唔會因為你擔心而改變,反而係會明明無事,但你諗咁多食唔安瞓唔樂而影響個胎

政府驗血,無事就唔會通知,但如果有事,佢實打爆你電話搵到天腳底都搵你出嚟,仲要應該幾日內就會通知

洋房

super_cat 發表於 20-3-23 20:11
擔心都無用,個結果唔會因為你擔心而改變,反而係會明明無事,但你諗咁多食唔安瞓唔樂而影響個胎

政府驗 ...

咁又係,講咗出嚟個心舒服左啲,頭先為咗呢樣嘢真係好眼瞓但訓唔到,又擔心呢樣擔心嗰樣

大宅

2020勳章

新手一問,我已經15週,上星期四去健康院做檢查同抽血,今日打嚟話我血色素低同埋要再驗血,老公都要去驗, ...

唔洗擔心 我做私家糖水測試果陣都驗到血色素低 係缺鐵性貧血 私家醫生開左一個月份量鐵丸比我袋 公立果陣做oscar測試有幫我驗血係無地貧 所以唔洗咁擔心 唔好自己嚇自己 公立一定會跟足

洋房

super_cat 發表於 20-3-23 20:11

政府驗 ...

By the way 多謝你

大宅

2020勳章

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 21:01
By the way 多謝你

唔洗客氣,放鬆啲啦,現階段無嘢需要擔心住

洋房

rainbowflower 發表於 20-3-23 21:01
唔洗擔心 我做私家糖水測試果陣都驗到血色素低 係缺鐵性貧血 私家醫生開左一個月份量鐵丸比我袋 公立果陣 ...

真係好擔心,食唔到訓唔到,始終好難得先有寶寶

洋房

super_cat 發表於 20-3-23 21:04
唔洗客氣,放鬆啲啦,現階段無嘢需要擔心住

今日打嚟‘聽日就再驗,今晚都唔知訓唔訓到

大宅

2020勳章

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 19:58

如果老公都有點算呀⋯⋯

我戒左牛13年,期間有缺鐵性貧血唔係成日捐到血,到我捐得番血就懷第一胎,果時知道羊肉,菠菜都補鐵,準備第二胎就飲鐵水,到宜家懷孕40周都會飲下鐵水食下鐵丸,本身綜合維他命丸都有少少鐵

洋房

yan1008 發表於 20-3-23 21:50
我戒左牛13年,期間有缺鐵性貧血唔係成日捐到血,到我捐得番血就懷第一胎,果時知道羊肉,菠菜都補鐵,準 ...

我係完全唔想食肉嗰啲人,一食肉就好想嘔,我唸要買啲維他命補充劑返嚟補吓

大宅

2020勳章

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 22:00
我係完全唔想食肉嗰啲人,一食肉就好想嘔,我唸要買啲維他命補充劑返嚟補吓
...

我有四個朋友係全素人,bb都好標準

珍珠宮

2020勳章

隱性貪就要

洋房

channba31 發表於 20-3-23 23:38
隱性貪就要

即係我有隱性地貧?

大宅

KellyMa_FB 發表於 20-3-23 22:00
...

其實12周打後就要食supplement
葉酸,鈣,鐵,DHA,綜合vitamins etc
健康院可能會畀materna你食
我私家醫生叫我食nxxtle mom

因為我食materna會便秘

咁就唔怕食唔到肉唔夠鐵啦

洋房

冇事既,我本身有貧血去醫院抽血檢查後老公都要抽血,好彩最後佢冇嘢。
唔好唔緊張,放鬆啲對自己同BB都好啲。

洋房

rainbowflower 發表於 20-3-23 21:01
唔洗擔心 我做私家糖水測試果陣都驗到血色素低 係缺鐵性貧血 私家醫生開左一個月份量鐵丸比我袋 公立果陣 ...

我想問Oscar係唐氏綜合症會測試埋地貧嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊