懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 11:19
我想問Oscar係唐氏綜合症會測試埋地貧嗎?

12wk做oscar測試果日除左照超聲波度頸皮之外佢仲有抽血 抽血結果會係19wk第一次公立產檢見醫生果陣話比我知 除左地貧仲有驗埋梅毒 血色素 血型等等成7-8樣野 太多唔係好記得 我果陣係咁囉

我係廣華 所以所有產檢都係直接返醫院做 無得揀健康院

洋房

rainbowflower 發表於 20-3-24 11:41

12wk做oscar測試果日除左照超聲波度頸皮之外佢仲有抽 ...

真㗎,我以為只係驗唐氏綜合症,我唔知嗰次驗咁多嘢,因為係健康院抽血先知要驗

大宅

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 11:45
真㗎,我以為只係驗唐氏綜合症,我唔知嗰次驗咁多嘢,因為係健康院抽血先知要驗
...

係呀 我都以為淨抽血 之後19wk見醫生佢先話同我講返上次抽血個結果咁岩oscar測試同第一次產檢我都有去 之後第二次產檢就無再去啦因為爆肺炎

洋房

rainbowflower 發表於 20-3-24 11:49
係呀 我都以為淨抽血 之後19wk見醫生佢先話同我講返上次抽血個結果咁岩oscar測試同第一次產檢 ...

嗰次你抽咁幾多支血,因為屯門醫院無同我講做Oscar會驗地貧,如果唔係健康院唔會叫我返去,今日個姑娘都話有機會係地貧

大宅

睇你自己都唔知自己貧血,即係輕度je
我自己本身隱性地貧+血色素偏低,但完全唔影響日常生活,醫生開double 鐵丸+葉酸,除左驚老公都係隱性地貧,血色素偏低仲會有機會係生時大出血,當時我開刀,醫生準備定俾我隨時輸血,最後冇事冇幹bb好健康
只要你老公驗埋冇事,咁就唔洗擔心
當時我老公仲驗左兩次,因為我奶奶同姑仔都係隱性地貧

洋房

sakurawings85 發表於 20-3-24 12:06
睇你自己都唔知自己貧血,即係輕度je
我自己本身隱性地貧+血色素偏低,但完全唔影響日常生活,醫生開double ...

我睇過兩年前啲報告,佢有隱性地貧,唔知我係唔係

大宅

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 12:08
我睇過兩年前啲報告,佢有隱性地貧,唔知我係唔係

血色素偏低其實都幾大機會係
希望你地唔係同一型

洋房

sakurawings85 發表於 20-3-24 12:19
血色素偏低其實都幾大機會係
希望你地唔係同一型

我希望唔係地貧,希望唔好打嚟,嚇到我訓唔到食唔到,要逼自己食嘢

男爵府

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 11:45
...

其實係兩組嘢嚟嘅,我分咗兩次抽

第一次登記抽咗成四支血,驗血型,Rh因子、梅毒、愛滋、乙型肝炎同埋有一個唔記得咗
我唸地貧都係呢度睇埋的

Oscar嗰日再抽,就係用來驗荷爾蒙,評估唐氏風險

可能你地產檢日子計落一次過抽唔駛煩

大宅

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 12:20
我希望唔係地貧,希望唔好打嚟,嚇到我訓唔到食唔到,要逼自己食嘢

係,我好明白!
當時我唸過哂所有方案,如果真係中會點,做試管又得唔得~
而家咁先進,總有辦法既

洋房

sakurawings85 發表於 20-3-24 12:35
係,我好明白!
當時我唸過哂所有方案,如果真係中會點,做試管又得唔得~
而家咁先進,總有辦法既

因為無得見醫生,就問姑娘中咗係地貧會點,佢話要返屯門醫院使檢查,叫我唔駛太擔心住,嗰邊會俾方案我,但都係好擔心,食唔安訓唔落,好似係我累咗寶寶咁

男爵府

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 12:58
因為無得見醫生,就問姑娘中咗係地貧會點,佢話要返屯門醫院使檢查,叫我唔駛太擔心住,嗰邊會俾方案我, ...

唔係話飲食小心啲注意健康就會無事嘅問題來,就算你有,你老公有,都唔係你地嘅錯,唔好怪自己啊

我搵到條舊thread
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3974972

大宅

我老婆3月頭(7週幾)果時去法國做產檢, 順便抽埋血.
驗血唔係即時有結果, 但醫生話B超正常, 就安排左5月份(16-17週)度先再返去產檢..
我老婆血常規測試係有貧血(未知咩型地貧), 產檢果時有無醫生講, 但佢又無話要加倍份量既葉酸或開鐵丸.
想問下有無JM有經驗法國醫院睇左驗血報告打來通知提前返去產檢?
如果驗血結果唔係咁好, 又等到16-17週先返去, 咁咪錯過左食藥既時機?

洋房

uckukuku 發表於 20-3-24 13:14
唔係話飲食小心啲注意健康就會無事嘅問題來,就算你有,你老公有,都唔係你地嘅錯,唔好怪自己啊

我搵到 ...

多謝你⋯連我老公都無同我講呢啲嘢,所以好內疚,如果寶寶有咩事,我真係唔知點算,頭先係健康院差啲喊出嚟,見到個個都唔駛老公抽血,得我要,好唔開心(emoji)

大宅

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 13:23
多謝你⋯連我老公都無同我講呢啲嘢,所以好內疚,如果寶寶有咩事,我真係唔知點算,頭先係健康院差啲喊出 ...

血色素低唔一定係地貧,我婚前檢查已經知自己血色素偏低紅血球體積偏細,當時醫生要求再驗清楚咩事,結果只係缺鐵性貧血,無地貧,醫生叫我食多啲紅肉,話說我戒牛幾十年

今胎驗產前血,當然收到姑娘電話,我話我無地貧,醫生話無地貧就ok,自己留意返鐵質吸收

男爵府

KellyMa_FB 發表於 20-3-24 13:23
多謝你⋯連我老公都無同我講呢啲嘢,所以好內疚,如果寶寶有咩事,我真係唔知點算,頭先係健康院差啲喊出 ...

其實成個孕期要擔心有好多嘢可以擔心,生咗出嚟都仲有好多嘢擔心,真實養兒100歲長憂99,要學識調整心態呀

我試過胎停有時都會亂唸,老公心底都擔心但係正面啲,佢會話驗出嚟係先算,有問題就處理佢,未出結果就唔好成日唸住可能性ABCDE,因為無事的話呢啲擔心同murmur就是多餘,心情唔好又影響到個胎

最緊要醫護幫你 follow ,結果出來再唸啦

男爵府

回覆 tonywkl 的帖子

如果有問題,實会打電話要早d 跟進啦,不用擔心

男爵府

回覆 rainbowflower 的帖子

jm, 我11週個時做過類似你的產前血檢查,如果成個幾月冇電話通知,即正常?下次見醫生看報告?

大宅

如果叫你老公抽血,好大機會係驗地貧。其實懷孕前應該做檢查,了解自己和另一半有冇地貧,如果大家都有隱性,生出來的bb會有機會有重型地貧。不過既然都有左,就一路檢查睇情況點,祝你and baby good luck

大宅

tonywkl 發表於 20-3-24 13:22
我老婆3月頭(7週幾)果時去法國做產檢, 順便抽埋血.
驗血唔係即時有結果, 但醫生話B超正常, 就安排左5月份(1 ...

貧血唔等於地貧

首頁

尾頁

跳至