嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

小兒三歲。入讀N班。自入學後就一直傷風發燒喉嚨痛。有日睇佢訓覺點解成日轉來轉去。用口呼吸。鼻寒聲大到形容唔到。最慘係佢有窒息現像。突然呼吸停頓,之後就會發出*轟*一聲就繼續呼吸。咁樣情況不斷無限重覆。我地決定去睇專科。經過一連串檢查,用藥。得出結果係嚴重睡眠窒息症。成因係扁桃體及腺樣體重覆發炎導致增生發大,阻礙呼吸道暢通。只能透過手術解決。若果唔做就有後遺症例如發展遲緩。過度活躍。心臟負荷加重。作為家長。呢個係好難的決定。唔想佢咁細個捱一刀。但睇佢每晚咁辛苦呼吸就真係想喊。對大人都係一個精神折磨。醫生有講過扁桃體及腺樣體係會隨住小朋友成長會自己縮小。但幾歲會縮少就人人唔同。可能8歲?10歲?15歲?無人知。所以我地都係聽醫生意見做手術。
手術就全身麻醉。做大概一個鐘。做完後已經有明顯進展。現在已經休養一星期。之前的鼻寒聲已經大幅改善。睡眠窒息都冇左了。我地兩公婆都覺得做手術係最好決定。

別墅

terrycheng123 發表於 20-3-24 03:21
小兒三歲。入讀N班。自入學後就一直傷風發燒喉嚨痛。有日睇佢訓覺點解成日轉來轉去。用口呼吸。鼻寒聲大到 ...

我女都係扁桃腺大
請問你地睇邊個專科醫生?
手術全數大概幾錢?

洋房

回覆 sinman08 的帖子

別墅

terrycheng123 發表於 20-3-24 03:21
小兒三歲。入讀N班。自入學後就一直傷風發燒喉嚨痛。有日睇佢訓覺點解成日轉來轉去。用口呼吸。鼻寒聲大到 ...

我本人都係扁桃線偏大,但我就冇你仔仔嘅病徴,只係經常喉嚨發炎引致容易發燒,同埋成日生痱滋,生完女女仲嚴重咗,請問可介紹下個醫生同費用比我知嗎?

大宅

回覆 terrycheng123 的帖子

我女3歲9個月個個月都扁桃線發炎,d兒科都建議割,但要睇大耳鼻喉先,我仲而為得咁少case係咁細個,佢個個月都發炎發高燒,好辛苦,訓教時都係用口透氣,唔識高,好多問題都令我好痛落,你介唔介意pm我你係邊個醫生做?唔該你,好無助,其實我想宜家比佢去睇完去做,但又有肺炎好擔心,雖然我都係諗住比佢係私家醫院做

洋房

我仔都係扁桃腺大
請問你地睇邊個專科醫生?
手術全數大概幾錢?
手術後小朋友康復期要幾耐?是否好辛苦?

大宅

回覆 臣臣mamama 的帖子

兒科推介左個耳鼻喉,但因為有肺炎我未戴佢去睇住

別墅

我都想知點樣檢查,謝謝

大宅

我個女都已經做左手術出左院喇,過程好快,做完個刻佢就好辛苦,都痛,但小朋友幾日已經好好多喇,祝各位小朋友早日康復

大宅

我個仔由3歲開始發現,一直都在觀察,請問小朋友有做窒息檢查嗎?係邊到做

大宅

請問多少錢

大宅

感謝分享。bb2歲黎緊9月尾要做手術。醫生話手術後直接去icu病房,又要插喉果啲。好擔心

複式洋房

你介唔介意pm我你係邊個醫生做?我細仔都是類似情況

大宅

請問可唔可以pm醫生d資料?同埋睡眠測試系邊度做?thx

大宅

Hello, can you please pm doctor information? Thanks!

大宅

你好,可以PM醫生資料嗎?謝謝!

大宅

妳好!想知醫生詳細資料!同埋手術費用!阿女都係扁桃腺大!訓覺鼻鼾聲大!用口呼吸!謝謝(emoji)

大宅

a微微一笑 發表於 21-6-4 19:26
妳好!想知醫生詳細資料!同埋手術費用!阿女都係扁桃腺大!訓覺鼻鼾聲大!用口呼吸!謝謝(emoji)
...

可以pm醫生資料嗎

首頁

尾頁

跳至