家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Hi 想請教萬能姊妹,我保險經紀不斷推動我做自願醫保
想問一下是否自願醫保比較好?
本身份單己6年多?
請指教
謝謝
kckammy

禁止訪問

大宅

回覆 roxan:D 的帖子

自願醫保compared with CEO plan

which is better ? sure I know CEO plan with more cover, more secure feeling. but sure More Expensive too - that is the point.

any sharing ?

男爵府

同問....我都想了解多d...

洋房

回覆 kckammy 的帖子

自願醫保有分Standard plan 同flexi plan兩隻都係由政府監管,統一哂全行既條款而認可去賣既產品,只係Standard plan 既保額係政府話埋事,每間保險公司賣緊既都一樣,但保費唔同。 不過Standard plan 保額好少,無咩人會買

而Flexi 就係保險公司自己設個保額同保費。好多公司都係拍返齊佢現有既住院計劃既保額咁賣,額外再加多少少政府要求要有既賠償同條款, 例如以往醫生叫你就咁照MRI, PET SCAN, 如果搵唔到有事,唔洗做手術既話,係無得賠,但而家自願醫保係咪都會賠7成。
仲有就係以前同一年入幾次醫院既話係每個病獨立計有限額去賠,自願醫保就改左做每年一個限額,所以如果一年有幾次醫院既話會少左賠償。

另外以前附加既額外醫療保障係只會幫你比超額部分既80%,有一間保險公司既自願醫保就會幫你比100%

所以其實各有千秋,無話邊個好壞,但就保費黎講,一定自願醫保慳得多啦!又有扣稅又有政府限制保險公司既加價幅度

侯爵府

回覆 sohymike 的帖子

謝謝 !
kckammy

複式洋房

自願醫保係用黎扣稅為主,上限$8,000稅額,頂盡可扣$1,360。

相對一般大眾醫保,自願醫保其實個包障範圍係差好遠,如果無需扣稅而又可以支付多少少保費,建議都係揀返大眾醫保。

大宅

開心吸收勳章

Herachow 發表於 20-4-1 02:00
自願醫保係用黎扣稅為主,上限$8,000稅額,頂盡可扣$1,360。

相對一般大眾醫保,自願醫保其實個包障範圍係 ...
反而我覺得自願醫保抵玩D, 想保障大啲可以揀靈活計劃,基本計劃就真係唔夠,我前排買左bupa hero,佢 個年保額仲要好高

agnesc2017    發表於 20-4-5 12:33

複式洋房

szesees 發表於 20-4-3 14:51
反而我覺得自願醫保抵玩D, 想保障大啲可以揀靈活計劃,基本計劃就真係唔夠,我前排買左bupa hero,佢 個年 ...

靈活計劃有啲公司都還可以 有啲真係麻麻

別墅

kckammy 發表於 20-3-24 09:31
Hi 想請教萬能姊妹,我保險經紀不斷推動我做自願醫保
想問一下是否自願醫保比較好?
本身份單己6年多?

你本身買了的係咩單?叫咩名,邊間公司的?
正如有些JM 呢度有解釋,自願醫保有Standard 有Flexi plan,就要睇吓你想保障有幾全面,Flexi plan 一定係比Standard cover 得更全面,但就睇吓你有冇呢個較大budget去買。

而普通的醫療保險都有全面和高端的,都係嗰句,睇吓你的budget 係幾多錢,同埋睇番那個計劃的coverage 有幾全面。

如果你本身已經有一張很普通好基本的醫療保單,我覺得可以on top 再買多一張自願醫保Standard,原本一張唔駛cut,咁有事就可以claim 完第一張後,再在自願醫保那張再claim。

但如果你本身那張單又渣,唔夠保障之餘仲要貴,咁不如cut 左佢買過另一張單,分分鐘可以幫你慳錢之餘仲可以買大啲保障!

我自己就係咁:先前(2012年) 在萬通買了一張基本醫療保單,點知到今時今日,比對番今日的醫療保障,仲衰過一張自願醫保標準版,仲要貴過佢!我呢個月就會同佢做個了斷,買過另一份:中銀保險亞洲醫療/Bupa 非凡Hero。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

sohymike 發表於 20-3-26 09:26
回覆 kckammy 的帖子

自願醫保有分Standard plan 同flexi plan兩隻都係由政府監管,統一哂全行既條款而認 ...

想請教下自願醫保嘅standard plan, 我見每年都有420,000 保額, 點解你會覺得保額細?

你提到訂明診斷成像檢測, 如果做完之後發覺好彩冇事, 是否都可以claim自願醫保? 咁在診所做抽針, 抽組織化驗, 又可唔可以傾自願醫保呢?

侯爵府

Herachow 發表於 20-4-1 02:00

相對一般大眾醫保,自願醫保其實個包障範圍係 ...

請問可否舉一些例, 是大眾醫保包, 自願醫保是不包的?

首頁

尾頁

跳至