1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就快1歲,平時10點前就會訓覺,但呢個星期開始愈來愈夜訓,12點都未訓到 睇得出佢的樣好攰,係咁扭同喊,但就係唔訓。佢唔訓,我都無得抖下.....

大家有無遇過,有無咩方法令BB訓啊?
感謝
回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko ,1歲BB全日大概瞓12-14個鐘左右,當中一般係日間會有2段小睡(1-2小時),依個年紀小朋友活潑好動,如果日頭瞓多左/晏左,可以會影響晚上瞓得唔好,BB最近午睡有冇改變? 有冇其他不適表現: 例如出吽大牙?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-25 15:11
回覆 yeemeko 的帖子

Hi yeemeko ,1歲BB全日大概瞓12-14個鐘左右,當中一般係日間會有2段小睡(1-2小時), ...

佢最近朝早起身好活躍係咁玩,晏就無晒電就訓多左啲,會唔會同呢件事有關?
有無辦法可以幫佢調整下? 好無奈
yeemeko 發表於 20-3-26 13:11
佢最近朝早起身好活躍係咁玩,晏就無晒電就訓多左啲,會唔會同呢件事有關?
有無辦法可以幫佢調整下? :sw ...

試下黃昏後盡量玩靜態活動,以免影響晚上睡眠質素,蓋住有媽媽氣味BB被,輕拍佢背部,做親子按摩、唱兒歌,安全感多D有助BB睡眠質素架。 平時BB 鍾意玩什麼遊戲/活動?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至