烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前求其買左個500蚊既 rasonic焗爐,依家發現佢唔夠力,扭到最盡250度,預熱10分鐘後,焗爐溫度計顯示180度左右。但好多食譜都要200度以上呀,係咪可以相對焗耐d??

有乜解決辦法呢?新買又唔想掉左佢。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

有乜嘢食譜會全程用200度來焗?

唔夠溫度就焗耐小小,比多啲耐性。等自己廚藝再上一層就買過部好啲既焗爐。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

alfreday 發表於 20-3-24 18:17
有乜嘢食譜會全程用200度來焗?

唔夠溫度就焗耐小小,比多啲耐性。等自己廚藝再上一層就買過部好啲既焗爐 ...

我睇youtube好多時都有用200度既食譜。

個問題係 我將食物放入焗爐後 佢由180度跌到150度,我經驗少,唔知低度數焗耐d係咪多數可行。因為之前試過焗耐成半個鐘至一個鍾都係唔熟。

男爵府

我想講我有同樣情況!
我個爐而家要焗成個鐘!
仲要焗得勁唔靚!好灰

大宅

Dordormummum 發表於 20-3-24 23:40
我想講我有同樣情況!
我個爐而家要焗成個鐘!
仲要焗得勁唔靚!好灰

你果個幾錢?

我覺得我果個太平 唔work.

公爵府

唔係平貴的問題, 係購買時要注意焗爐的火力 同 WALT 數.

男爵府

20160413 發表於 20-3-24 23:42
你果個幾錢?

我覺得我果個太平 唔work.

我是Panasonic果部蒸焗爐
蒸function ok
但焗包焗蛋糕焗勁耐都唔得!
今日焗cupcake 焗左一個鐘

大宅

Dordormummum 發表於 20-3-24 23:47
我是Panasonic果部蒸焗爐
蒸function ok
但焗包焗蛋糕焗勁耐都唔得!

我上次整muffins都成個鐘

男爵府

20160413 發表於 20-3-24 23:51
我上次整muffins都成個鐘

我諗應該即係個爐唔夠熱!同我一樣

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

焗爐溫度偏低是比較麻煩的問題,一般出廠都是偏高10度甚至20度,偏低是屬於不合格的,如果可以的話拿回代理調教,偏低通常可以要求調教的,但偏高就未必受理,因為是正常的,我以前出過一個post是人為調教爐溫,但需要點動手能力,只限於機械式恆溫器的焗爐,我現在同樣遇到溫度偏低的問題,就算偏低5度我都不高興,我的焗爐是電子恆溫的,所以無法人手調教,爐溫偏低,搞到我很多產品不能動手做,例如法包,根本就是爐溫偏低的原因,搞到我完全不著手做,pizza又唔夠脆,我的爐溫最高230度,實際測量為220度。

大宅

Dordormummum 發表於 20-3-25 00:47
我諗應該即係個爐唔夠熱!同我一樣

係 所以我直頭買個溫度計check溫度。

低溫焗耐d, 我覺得好影響作品成效。

大宅

kenstin 發表於 20-3-25 00:59
焗爐溫度偏低是比較麻煩的問題,一般出廠都是偏高10度甚至20度,偏低是屬於不合格的,如果可以的話拿回代理 ...

Oh.... Check返張單,原來岩岩過左保養期一個月。我抖先有睇你既方法,
但我已經校到最盡250度,但預熱後係得180度,放入食物跌到150度,咁既情況,還可以提高溫度嘛?咁做安全嘛?

如果我遲d換焗爐,請問邊款款較好?

男爵府

20160413 發表於 20-3-24 15:03
之前求其買左個500蚊既 rasonic焗爐,依家發現佢唔夠力,扭到最盡250度,預熱10分鐘後,焗爐溫度計顯示180 ...

焗蛋糕就唔得,好易失敗

大宅

sheep010 發表於 20-3-25 10:43
焗蛋糕就唔得,好易失敗

已失敗了好幾次 初時覺得係自己問題。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 20160413 的帖子

有時過左保養代理都可能會幫你搞,試問下咯。買焗爐講彩數,大牌子的QC會較有保證,但價錢也有反映,自己衡量。
調教焗爐溫度偏差的方法
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5434173

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 20160413 的帖子

機械式控溫的原理是裡面有個彈簧,當你調教好溫度,而溫度到左位後,個彈簧就會因為冷縮熱漲原理彎曲或者拉直,這樣來啟動發熱線的,這彈簧大約在上下15度之間工作,即係如果你set 100度,當溫度到了115度就會停,但靜止時當溫度約85度左右,個彈簧就因為冷卻了而變樣,這樣又會重新啟動發熱線,如此來回工作,達到恆溫效果。食物放入焗爐會吸熱,爐溫會跌是正常現象,隨時跌個20-30度,要視乎食物量而定,但因為機械式控溫反應較慢,所以不會馬上做出反應的,即使你調高20甚至30度,它也未必即時啟動發熱線,你大可以調高50度,讓焗爐啟動發熱線,如果你細心聽,你可能會聽到焗爐裡面有滴滴答答的聲音,那就是彈簧拉直彎曲的聲音,這就是發熱線被接觸和非接觸的啟動聲音。

男爵府

kenstin 發表於 20-3-25 00:59
焗爐溫度偏低是比較麻煩的問題,一般出廠都是偏高10度甚至20度,偏低是屬於不合格的,如果可以的話拿回代理 ...

我部都係用電子,是咪教唔到?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

Dordormummum 發表於 20-3-25 17:09
我部都係用電子,是咪教唔到?

電子溫控無得調校。
我發覺電子溫控的都有同樣問題,普遍電子溫控最高溫是250度,除非買啲貴價野,本身就超過250度,例如有些是可以達到300度的,當要達到這溫度,焗爐的剛性要配合,我以前買的是250度級別的,但經過我人手調校后,溫度上到300度,但這樣相當危險,因為鋼水單薄,焗爐很快就打柴了,而且相當危險,我玩到格住度磚墻,墻的另一面都有一定熱力的,所以唔好隨便試。
電子溫控我也試過用高溫膠布黏住個sensor,以為可以擋一下熱力來騙個sensor,結果不成功,我相信可以把sensor移去別的位置,這樣應該有效,但一直無時間玩。

男爵府

20160413 發表於 20-3-24 15:03
之前求其買左個500蚊既 rasonic焗爐,依家發現佢唔夠力,扭到最盡250度,預熱10分鐘後,焗爐溫度計顯示180 ...

想問你是買左邊部?因為我而家想買過部

大宅

kenstin 發表於 20-3-25 22:53
電子溫控無得調校。
我發覺電子溫控的都有同樣問題,普遍電子溫控最高溫是250度,除非買啲貴價野,本身就 ...

買焗爐好似好難咁。。
我剛試左校去熱風對流模式,個爐高溫左,但要調教到岩岩好就要試調幾次。大概190度焗既話 要調到個爐250度左右。(預熱後大約220度,放食物後190度)

我又有個問題,例如youtuber 話要200度焗既,咁其實佢地放左食物入去焗溫都會降底架喎,咁我焗野時係咪大概攪到入面180度就得呢?

首頁

尾頁

跳至