親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

WinkyLee 發表於 20-7-10 17:10
我係驚AA佢有截止日期, 因為好似我有一間酒店佢唔畀退款都要我某月某日前通知決定怎樣, 延期要講明邊日邊 ...

就我個case就冇deadline(我案件係3月中既), 而我一直都冇回覆同意退到credit accunt, 如果你堅持退cash你就要等, 等消委會同AA溝通下先~~ 耐心等待

p.s. 你可check下AA電郵睇下有冇提及要你最遲幾時回覆, 每個人的case都不同, 而我地3月當時可以選擇全數退款

男爵府

睛靈勳章

travling 發表於 20-7-10 17:17
就我個case就冇deadline(我案件係3月中既), 而我一直都冇回覆同意退到credit accunt, 如果你堅持退cash你 ...

好感激你嘅回應

等我可以了解多一點, 講真真係無所適從亦都從未試過.

我喺facebook專頁都有問佢佢剛才回覆都話沒有deadline, 咁我而家明白你哋嘅做法.
我可以跟住做。

謝謝你哦!

travling    發表於 20-7-11 10:38

男爵府

睛靈勳章

travling 發表於 20-7-10 17:17
就我個case就冇deadline(我案件係3月中既), 而我一直都冇回覆同意退到credit accunt, 如果你堅持退cash你 ...

我睇返佢嘅email, 我已經冇得揀退款, 不過佢寫明如果揀credit account係由選擇開始才計算730日內.

你嘅情況係咪都係咁?到今日你都冇揀到咁即係都未開始計呢730日嗎?

大宅

WinkyLee 發表於 20-7-11 10:51
我睇返佢嘅email, 我已經冇得揀退款, 不過佢寫明如果揀credit account係由選擇開始才計算730日內.

你嘅 ...

我已經全數退返$到信用卡了(全個過程大概三個半月),我是3月中被取消來回航班,當時AA有3個選擇給我,是可全數退款/更改航班/退到credit acc,我當時即在AVA申請退款,但之後AA更改條款只可選擇退到Credit acc 或更改航班日期,之後我就報消委會,待消委會幫我跟進(理據是當時AA是給選擇是可以退款),我一直堅持要退到信用卡的,而退credit ac 係計你接受果日起計730日,我一直靜待AA給消委會的回覆,因為冇得急,你要做都已經做左,唯有等 或 接受退到credit acc。

男爵府

睛靈勳章

travling 發表於 20-7-11 22:57
我已經全數退返$到信用卡了(全個過程大概三個半月),我是3月中被取消來回航班,當時AA有3個選擇給我,是可 ...

好的謝謝你!
再次詳盡解釋給我一次。

我哋呢批都唔知有冇得退款 根本都冇呢個退款offer.

唯有等! 希望 消委會幫到 退款.
730天都唔知幾時有得再去而家 疫情 咁反覆。

大宅

WinkyLee 發表於 20-7-11 23:01
好的謝謝你!
再次詳盡解釋給我一次。

其實你可以用AA提供唔到服務呢個理據黎要求退款,堅持,但要耐心等待

男爵府

睛靈勳章

travling 發表於 20-7-11 23:05
其實你可以用AA提供唔到服務呢個理據黎要求退款,堅持,但要耐心等待

好的知道 真的萬分感謝你分享

別墅

回覆樓主:

今日收到Airasia電郵通知退款至信用咭約10至15日工作天,雖然仍未收到退款,但漸漸見到曙光,由3月中申請退款等到7月中,Airasia愛理不理,找消委會求助,係有Airasia職員回覆,但退款申請仍是進行中。昨日打去咭center要求chargeback,雖過左60天,銀行仍肯幫我跟進,上次都有打去咭center,但處理同事只幫我check Airasia有否退款,所以銀行CS怎樣處理好重要,如真的收到退款,再向大家跟進。另外大家真的要用多個渠道向Airasia強烈要求退款。否則你所繳付的機票費用,便沒法追討回來。

wcpcelia    發表於 20-7-29 11:32

大宅

wtchung 發表於 20-7-17 17:46
今日收到Airasia電郵通知退款至信用咭約10至15日工作天,雖然仍未收到退款,但漸漸見到曙光,由3月中申請退 ...

咁應該退緊啦, 多D check下ebanking有冇退款入數

別墅

travling 發表於 20-7-17 17:52
咁應該退緊啦, 多D check下ebanking有冇退款入數

我一共有兩筆向Airasia購買機票的記錄,退款只是其中一筆有回應,仍要努力爭取!

大宅

wtchung 發表於 20-7-17 18:22
我一共有兩筆向Airasia購買機票的記錄,退款只是其中一筆有回應,仍要努力爭取!
...

2個不同日子booking? 我係3個booking因為多人去拆左3個book, 咁佢一取消就取消晒我3個, 我找消委會同一時間追討3個booking既數

珍珠宮

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wtchung 發表於 20-7-17 17:46
今日收到Airasia電郵通知退款至信用咭約10至15日工作天,雖然仍未收到退款,但漸漸見到曙光,由3月中申請退 ...

我昨日再online問,佢話已經處於同銀行交涉的階段,我都考慮緊要不要打去銀行做chargeback

別墅

回覆樓主:

今日收到第一筆Airasia退款,飲得杯落,糾纏了4個幾月,又揾消委會和銀行介入,終於令佢肯退錢,未收退款的朋友要繼續加油,用任何方法追討巳付的機票費用,不要接受退款至亞航户口內,好揾笨,現在我仍等緊第二筆退款!

男爵府

回覆樓主:

我都收到錢啦,經驗分享,aa會不停close你file, 你要時時check, close 左再開番,堅持退錢

珍珠宮

2020勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

喧嘩 發表於 20-7-31 19:51
我都收到錢啦,經驗分享,aa會不停close你file, 你要時時check, close 左再開番,堅持退錢
...

你中途有冇live chat搵過佢地或email佢地? 我仲係進行中。。。前幾日打埋去銀行做chargeback

男爵府

Lqueenie 發表於 20-7-31 22:48
你中途有冇live chat搵過佢地或email佢地? 我仲係進行中。。。前幾日打埋去銀行做chargeback
...

一路都只係喺aa個網站同佢地溝通,close完,我又再開番,佢地有email叫我轉積分,我就堅持唔肯,佢地冇覆架,總之耐不耐就再催,堅持只要退錢

大宅

Lqueenie 發表於 20-7-31 22:48
...

你仲未攪掂呀,希望chargeback幫到手

大宅

喧嘩 發表於 20-8-1 17:21
一路都只係喺aa個網站同佢地溝通,close完,我又再開番,佢地有email叫我轉積分,我就堅持唔肯,佢地冇覆 ...

你有冇搵消委會介入?

珍珠宮

travling 發表於 20-8-2 23:40
你仲未攪掂呀,希望chargeback幫到手

咪係囉,仲未退錢 我之前有1單chargeback已經成功退左,今次我專登搵返同一個人幫我搞,希望成功

不過我一直冇搵過消委會

男爵府

travling 發表於 20-8-2 23:41
你有冇搵消委會介入?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊