6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿囡6個月開始加固,試過菜蓉,生果蓉,粥仔糊仔,全部都唔鍾意食 不停搵條脷頂出嚟,可能未ready,休息左一個禮拜再試,都係只肯第一啖開口,之後就唔肯食 依家七個半月,每日嘗試兩次粥仔,都係幾啖收工... 稀又試過,杰嘅又試過,唔知可以點!係咪又要休息一星期?
有冇媽媽可以分享下?

男爵府

reginasyl 發表於 20-3-24 22:20
阿囡6個月開始加固,試過菜蓉,生果蓉,粥仔糊仔,全部都唔鍾意食 不停搵條脷頂出嚟,可能未read ...

奶食成點?會唔會唔夠餓?見過大人食野/ 食飯未?有冇興趣伸手攞或者你俾少少佢試吓?有冇試過俾野食BB 自己攞?佢會放入口嗎?

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-24 22:43
奶食成點?會唔會唔夠餓?見過大人食野/ 食飯未?有冇興趣伸手攞或者你俾少少佢試吓?有冇試過俾野食BB 自 ...

奶食得好好!我有諗過佢唔夠餓,想餵粥仔之前嗰餐比少啲奶,但佢得七個半月唔知得唔得。佢都有見過大人食嘢㗎,不過未試過俾佢自己攞住食,佢其他嘢都會自己想攞再擺落口,但係我驚俾佢自己攞嘢食就會變咗 BLW...

洋房

honeybid2 發表於 20-3-24 22:43
奶食成點?會唔會唔夠餓?見過大人食野/ 食飯未?有冇興趣伸手攞或者你俾少少佢試吓?有冇試過俾野食BB 自 ...

我哋都係,以前飲200ml以上一餐,而家最多80ml,望住我哋食嘢冇乜興趣,俾米糊佢又唔中意,蘋果一兩啖就唔食,俾磨牙餅佢攞住肯食,仲食得好滋味,但其他野食同奶就冇興趣

男爵府

reginasyl 發表於 20-3-24 23:00
奶食得好好!我有諗過佢唔夠餓,想餵粥仔之前嗰餐比少啲奶,但佢得七個半月唔知得唔得。佢都有見過大人食 ...

餵粥仔之前嗰餐唔需要俾少啲奶但要隔3,4個鐘,應該等於佢飲奶既間格。有媽媽2個鐘餵一次奶然後話BB 唔食粥咁好顯然個問題喺邊啦... 唔係自己攞住食就馬上變左BLW,邊有咁簡單。就算餵食都要適時加finger food 幫助訓練自行進食同埋咀嚼。你首先要分清楚阿B 係未夠餓,對食物冇興趣,定對餵食冇興趣,定你煮既野唔啱口味先,幾樣野黎... 你要逐樣試搵原因。我當初都經歷過。7個半月起碼可以自己攞餅餅,菜心,水果(可以放咬咬樂)入口喇....

複式洋房

honeybid2 發表於 20-3-25 09:53
餵粥仔之前嗰餐唔需要俾少啲奶但要隔3,4個鐘,應該等於佢飲奶既間格。有媽媽2個鐘餵一次奶然後話BB 唔食 ...

有㗎,我等過咗3個半鐘先餵佢。今日試過比菜心佢咬,咬兩啖就掉咗佢 比咬咬樂佢,放咗藍莓係入邊,又係一咬到藍妹又掉咗佢 餅餅好似好啲,肯咬耐幾分鐘... 真係冇晒計。乳酪又好啲啲,肯食幾啖,但係唔可以餐餐食乳酪嘛係咪唔可以再休息淨飲奶一個禮拜?

複式洋房

Yinyin.Chan 發表於 20-3-25 00:56
我哋都係,以前飲200ml以上一餐,而家最多80ml,望住我哋食嘢冇乜興趣,俾米糊佢又唔中意,蘋果一兩啖就唔 ...

你小朋友幾大呀?

男爵府

reginasyl 發表於 20-3-25 21:12

有㗎,我等過咗3個半鐘先餵佢。今日試過比菜心佢咬,咬兩 ...

咁睇黎佢對食固體未ready... 不過又咁講,菜心開始第一日咬兩啖掉左佢好正常,玩一個禮拜到有機會識啜汁,再慢慢進展。藍莓唔係個個B食,唔甜,陣味怪怪地。我大囡好鍾意,細女好憎。你可以試吓香蕉,準確啲。
你當然可以休息再餵奶only... 但如果你唔keep 住餵你永遠都唔知BB 幾時ready 食,咁不如你對佢期望細啲,但keep 住餵吓固,煮細細份,預佢食幾啖就收工,跟手補奶咯。試多啲唔同形狀質感味道既食物。我大囡結果都係唔食粥架,要食燴BB pasta... 加油。

洋房

reginasyl 發表於 20-3-25 21:14
你小朋友幾大呀?

6個月,加固左3個星期

男爵府

Yinyin.Chan 發表於 20-3-25 00:56
我哋都係,以前飲200ml以上一餐,而家最多80ml,望住我哋食嘢冇乜興趣,俾米糊佢又唔中意,蘋果一兩啖就唔 ...

奶又唔食固又唔食既練仙B 真係好難搞。但世上總會有BB 有興趣既食物同食野既方法,媽媽可能要開通啲乜都試吓。形狀,質感,溫度,味道,顏色,煮食方法,食飯時間,食飯狀態,乜都可能有影響... 我曾經一日煮過3款lunch 去試我囡夠竟食乜唔食乜... 加油,加固路好長。

洋房

reginasyl 發表於 20-3-24 23:00
奶食得好好!我有諗過佢唔夠餓,想餵粥仔之前嗰餐比少啲奶,但佢得七個半月唔知得唔得。佢都有見過大人食 ...

奶食得好好, 佢鍾意食嘢 ,即係佢揀飲擇食!?
有牙仔未,如果有可以直接食飯,我個女6個月開始食粥好慢,7個月我見佢有大隻牙,比白飯佢,佢個口擘到好大,好明顯鍾意食飯多過食粥。
個人意見希望幫到你(emoji)

複式洋房

如果bb未完全ready加固,而你又想訓練佢,我建議你唔好甘快自己煮,因為真係會哂左好多心機,我開頭都係甘,好沮喪。跟住我買左好多唔同既baby food,唔同味道同texture, 喊甜都比佢試,睇下佢中意咩口味跟住先自己整,同埋主要其實當比bb練下吞嚥,每日2次,每次2湯匙,食到幾多得幾多,唔使迫佢,3星期左右,bb適應左糊仔既口感,跟住就可以自己煲,我bb之後都食得好好。

複式洋房

Siupang614 發表於 20-3-28 18:21
如果bb未完全ready加固,而你又想訓練佢,我建議你唔好甘快自己煮,因為真係會哂左好多心機,我開頭都係甘 ...

好呀,我初初驚唔夠新鮮所以先自己整,不過真係好晒心機!依家都係冇乜進展,等我聽日係咪係一包包嗰啲試吓!thanks

複式洋房

Chuma2019 發表於 20-3-27 03:11
奶食得好好, 佢鍾意食嘢 ,即係佢揀飲擇食!?
有牙仔未,如果有可以直接食飯,我個女6個月開始食粥好慢 ...

下面出咗兩隻少少!有時同我哋一齊食飯試過比2粒米佢 “mui” 但佢唔太鍾意(emoji) 吐番出嚟

民房

reginasyl 發表於 20-3-29 18:30
好呀,我初初驚唔夠新鮮所以先自己整,不過真係好晒心機!依家都係冇乜進展,等我聽日係咪係一包包嗰啲試 ...

啱啱開始係要試吓比唔同嘅嘢佢試,急唔嚟

大宅

reginasyl 發表於 20-3-25 21:12

有㗎,我等過咗3個半鐘先餵佢。今日試過比菜心佢咬,咬兩 ...

你粥仔係味米多過餸呀
我第1次就煮蘿蔔
煮到橙色甘
試過味係甜
第1次就食半碗
試下買甜蕃薯好多bb都鍾意
不過粥仔前我係開2星期米糊佢食
你可以買溝奶粉既試下餵

複式洋房

回覆樓主:

我女5個半月開始加固到8個月先食得晒50糊,之前一路都係2~10匙咋~
宜家食糊不過粥都係唔太肯食架

複式洋房

Ilovesleeping 發表於 20-4-22 02:06
我女5個半月開始加固到8個月先食得晒50糊,之前一路都係2~10匙咋~
宜家食糊不過粥都係唔太肯食架
...

依家八個月啦!都係食得10啖 仲要搵嘢引佢抹大個口喂佢 都已經cut咗佢少少奶,效果不大... 我驚佢唔夠營養咋

複式洋房

射手貓 發表於 20-4-18 04:06
你粥仔係味米多過餸呀
我第1次就煮蘿蔔
煮到橙色甘

你嘅意思係多啲米少啲餸會好啲?

複式洋房

reginasyl 發表於 20-4-22 17:40
依家八個月啦!都係食得10啖 仲要搵嘢引佢抹大個口喂佢 都已經cut咗佢少少奶,效果不大 ...

我女9個月喇
佢8個半月先開始叫食到50糊,所以真係急唔黎呀。
佢肯食多d糊之前我試過整饅頭,包,pancake比佢.呢d佢又肯食,跟住慢慢比糊佢又食下咁。
你都可以試下唔同野呀,可能佢真係唔中意d一pat pat既野

首頁

尾頁

跳至