自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

2020勳章

佢問我可以點?我答佢睇多d課外書
基本上講睇寫都係英文,父母本來唔係想個女英文好好嘅咩?而家又呻

子爵府

2020勳章

mandy952 發表於 20-3-25 00:16
基本上講睇寫都係英文,父母本來唔係想個女英文好好嘅咩?而家又呻 :thin ...

港式父母係咁
尤其自己讀唔成書嗰班
覺得小朋友唔識中文好威

wcpcelia    發表於 20-3-26 17:33
lauralinnn    發表於 20-3-26 11:49
小詠    發表於 20-3-25 14:23
kamchaibaby    發表於 20-3-25 14:14
kamchaibaby    發表於 20-3-25 14:12
hippoo    發表於 20-3-25 12:41
SiuBBee    發表於 20-3-25 10:55
Rhapsody2    發表於 20-3-25 00:56

男爵府

中英都要叻,要平均,在一邊剛落後時,就推動下,等中英差不多,如不理,小朋友只會繼續傾向一邊, 距離就越大,之後好難救。

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

好多父母在仔女幼兒階段都側重培育英文,但其實讀上去就知中文比英文更難。好彩我一早聽朋友同事咁講,所以好重視兩文三語,小朋友起步好,佢會有信心去學。
今晚先教阿女中文作文(小一),寫咗三百幾字,作完佢好有成功感!

水晶宮

2020勳章

趁停課追翻,不外乎睇書,唔知小朋友幾大,如果無興趣就父母做多啲伴讀,如果認字都ok就做吓短篇閱讀理解,宜家停課都好多免費網上資源,每日5分鐘,都唔錯。

男爵府

學中文只為考試,只求實用唔洗學咁深你朋友嘅情況如果諗住出國讀書冇咩問題嘅,始終都係英文重要過中文
中文基本上識睇,識小學程度嘅句子已足夠溝通
香港中文一開始就教得太深,小朋友冇乜興趣學又覺得悶係正常

小菜豆    發表於 20-3-25 07:44

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

幾大?如果仲係小學,努力d就可以,做唔到大文豪,要合格以上唔難。如果已經係高中。或者諗下去外國升學。

別墅

基本上講睇寫都係英文,父母本來唔係想個女英文好好嘅咩?而家又呻 :thin ...

其實中文比英文更難學好。

水晶宮

2020勳章

C.Humphrey 發表於 20-3-25 00:31
好多父母在仔女幼兒階段都側重培育英文,但其實讀上去就知中文比英文更難。好彩我一早聽朋友同事咁講,所以 ...

其實從以往讀書嘅經驗,中文係難過英文
因為英文係識晒意思就一定識答,但中文唔係呢個level, 隻隻字都識都未必高分
根本考嘅層次唔同

大宅

2020勳章

以前讀書讀中文,又要讀埋文言文。
考中文仲難過考英文。

珍珠宮

2020勳章

mandy952 發表於 20-3-25 00:51

真,中文好難的

我小朋友都係,英文好,中文差,英文好到超幾級,中文差到低而家水平1級

我係疫情的日子用左呢個方法,每1日都讀1次中文課文,金字塔式讀,第2日就讀第1課和第2課1次,第3日讀第一,二,三課1次。。。

有1日小朋友識讀了 ,以為無可能的事。。。

水晶宮

2020勳章

mandy952 發表於 20-3-25 00:51

係,考既層次真係唔同,未計DSE既文言文
中文閱讀、寫作要求都比英文高!

水晶宮

2020勳章

spikenard 發表於 20-3-25 01:01
真,中文好難的

我小朋友都係,英文好,中文差,英文好到超幾級,中文差到低而家水平1級

啱!鐵柱磨成針
所以啲人成日話停課學唔到嘢,我就覺得停課多咗時間俾小朋友溫故知新,又多咗時間睇書。
唔係話唔需要復課,重點係大家點善用停課時間

侯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章

睇多D宮鬥劇

小菜豆    發表於 20-3-25 07:45
人間劫紛紛
百年難磨今朝恨

水晶宮

2020勳章

D..D 發表於 20-3-25 01:09
睇多D宮鬥劇

細路應該睇卡通片掛

公爵府

2020勳章

D..D 發表於 20-3-25 01:09
睇多D宮鬥劇

我認同 但而家小朋友太忙了。
自己細個成日睇TVB古裝劇,包青天、西遊記果啲, 完全明白“斬首”、 宰相、諸候、滿朝武百官、 劊子手、天子、庶民等意思, 使乜讀架 一些常用淺白的成語也記入心了。

可惜而家小朋友太忙,邊有時間睇乜鬼古裝劇,同埋無乜劇有質素。
不過,早排的確開左《西遊記》比小朋友,佢地馬上明白閻王,玉皇大帝,判官等傳說人物,超好記。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

貓頭雀 發表於 20-3-25 01:28
我認同 但而家小朋友太忙了。
自己細個成日睇TVB古裝劇,包青天、西遊記果啲, 完全明白“斬首” ...

認同煲劇對文言文幫助幾大!不過而家好多家長唔俾小朋友睇劇集。我識有個人小朋友咩電視都唔睇,係學校人哋傾電視咩都搭唔到嘴,我覺得有些家長太over...

子爵府

2020勳章

kwan_0128 發表於 20-3-25 00:43
學中文只為考試,只求實用唔洗學咁深你朋友嘅情況如果諗住出國讀書冇咩問題嘅,始終都係英文重要過中文
中 ...

從來無見過自己母語都搞唔好
反而第二語言會學得好
單單「谷」英文輕視中文教育
正正係現今港孩教育最失敗之處

大宅

面對新冠肺炎 美國人:我們快完了。中國人:我們快完了。
一樣嘅文字,完全唔同意思 呢個就係中文博大精深之處。英文係好緊要 中文都要學好啊

Mochachoi    發表於 20-3-25 11:16

複式洋房

我仔都係英文超曬班,中文麻麻。而家小一,英文唔需要溫都可以滿分,英文級一,中文冇唔及格,但就80幾lor,但持續都有進步。一上小一我就意識到中文嘅重要性,我個人覺得最重要都係閱讀。唯有老老實實同佢睇書啦。疫情下我日日同佢讀幾篇中文,都係d故事啊,有趣味嘅。如果唔係小朋友會冇興趣。然後會圈低d唔識得嘅字,當中比較常用嘅字我會抄低,然後日日認,要佢解釋意思,用例子解釋。甘樣持續了幾個月我都覺得佢中文進步咗,而且我閱讀時係要求佢讀比我聽,然後我會問下佢文章講d咩?有時問d問題。 呢個方法我覺得適合我地。你可以借鑑下。

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊