婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚同住左3年,自問對6299唔錯,但係佢哋講嘢成日唔經大腦,我次次都忍佢哋,真係忍得好唔開心,結婚第四年就同老公搬出去
6299講嘢真係好難聽,一年前我哥哥走咗,親人離世本身都好難過,出完殯一個星期都6299去完旅行返黎,佢哋想拎啲手信上嚟我地屋企,咁我就同老公講,不如呢三個月都唔好上黎啦,始終哥哥走咗都唔夠一個月,唔怕一萬最怕萬一,老公照實咁同99講,點知99話我已經嫁左人黎,係佢哋屋企嘅人,仲話我遲啲生小朋友,生出來都唔係跟外家姓,果下我聽到真係.....覺得好唔開心,係到爆喊

複式洋房

Cch234 發表於 20-3-25 01:23
結婚同住左3年,自問對6299唔錯,但係佢哋講嘢成日唔經大腦,我次次都忍佢哋,真係忍得好唔開心,結婚第四 ...

仲有好多唔同案發經過, 不能盡錄,雖然而家6299都知自己有問題,想對我好啲,但係我已經驚左佢哋,我自己都知道佢哋有改善,但係佢哋講過嘅嘢我始終都係擺喺心入邊,老公都知6299有問題,但係始終都係佢父母,明白佢都好難做,佢只可以話大家見小d
當然老公最想係我可以忘記以前唔開心嘅嘢,但係我真係做唔到,我試過半夜發惡夢,見到6299又講d難聽嘅說話
而家32w ,加上近排疫情關係冇返工,自己留係屋企,有時會亂諗嘢,試過有日坐係度諗翻起以前啲嘢,又喺度喊

覺得自己越嚟越情緒化....

大宅

樓主我完全明白。因為我係34W,而我都因為捻起99所講既嘢一直耿耿於懷,尤其呢兩日無限LOOP。起碼你6299知道自己唔識講嘢,會去改善。而我係唔知道我99係有心比說話我聽定真係唔識講野,無論係點,其實可以點呢?唔通話返佢咩?只可以叫自己睇開D,當佢唱歌囉。
加油,為咗BB,唔好捻咁多。

複式洋房

ninewest882 發表於 20-3-25 01:40
樓主我完全明白。因為我係34W,而我都因為捻起99所講既嘢一直耿耿於懷,尤其呢兩日無限LOOP。起碼你6299知道 ...

我都好努力咁同自己講睇開d,但次次我好似睇開左小小,想關係好d ,佢哋有黎料

我老公有同佢哋傾過,佢哋話下次唔會,下次又係咁

男爵府

Cch234 發表於 20-3-25 01:23
結婚同住左3年,自問對6299唔錯,但係佢哋講嘢成日唔經大腦,我次次都忍佢哋,真係忍得好唔開心,結婚第四 ...

明白架,我老爺都係講野唔用腦
我爸爸以前係食煙食到生癌過生既,而我老爺都食,所以我都會叫佢唔好食或食小啲(同佢講都係對牛彈琴),有日食飯佢唔知痴左邊條筋,話係我地幾姐妹逼老豆介煙所以先會死,所以嬲到我想即時反枱,勁想爆粗罵佢

男爵府

回覆樓主:

好明白樓主,我自己到依家都會記得男家講過傷人既說話。我自己都好想釋放,但做唔到。

生完小朋友仲多野講

男爵府

回覆樓主:

有左情緒會易波動d,如果自己好唔穩定咪唔好見住先,最緊要同c6有共識,佢會幫你擋,可能6299表達得唔好你哥哥走時佢係當你自己人唔怕見你,不過慢慢吧關係唔係一下子就可以去返,現時最緊要係安胎,出面呢排又多菌咪用呢個藉口唔見住

複式洋房

有咩唔開心,同人講。我同家人講,同朋友講,同親戚講。

如情緒影響自己,去健康院時同姑娘講。

我都有同我c6講,我話覺得自己有情緒病,但講得多佢覺煩,甚至會鬧我,覺得我小題大做,覺得我鑽牛角尖。到後來我因情緒要去見姑娘,見多幾次,我先比張複疹紙佢睇,佢先知道個嚴重性。

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 20-3-25 08:28
明白架,我老爺都係講野唔用腦
我爸爸以前係食煙食到生癌過生既,而我老爺都食,所以我都會叫佢唔好食或食 ...

我62又係間中跳制,有次父親節特登早啲起身拎位飲茶我先返工,果時我姪女未成年懷孕,本身自己爸媽好傳統,因為呢件事好唔開心,不過係自己嘅孫都冇法,做女只可以多啲陪下佢

咁坐低飲茶果陣,62就去左洗手間,99就講開姪女件事,我62一返黎坐低,第一時間就話‘果d畜生呢嫁,算咩親生骨肉,唔好要’果時成張枱安靜哂,冇人出聲,我好想喊,果個係我親人,我由細睇到佢大,佢係邊個,憑咩咁講
都未算完,飲完茶我c6想送我搭車返工,我62仲要指住我話‘佢隻腳跛嫁,唔識自己行咩!‘
果一刻真係好後悔早起身同佢哋飲茶

男爵府

回覆樓主:

你62講野又真係好難聽,唔出聲已經係最大嘅幫忙,又唔關佢事,娘家嘅事你都係同c6夾唔好同6299講,報喜不報憂,係心煩嘅時候聽呢d說話只會心情更差

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-3-25 08:56
有左情緒會易波動d,如果自己好唔穩定咪唔好見住先,最緊要同c6有共識,佢會幫你擋,可能6299表達得唔好你哥 ...

我都好想咁諗,不過真係呃唔到自己,佢仲要話係我整到佢血壓高,有時真係覺得唔值得我對佢哋好

複式洋房

香蕉煎餅 發表於 20-3-25 08:35
好明白樓主,我自己到依家都會記得男家講過傷人既說話。我自己都好想釋放,但做唔到。

生完小朋友仲多野講 ...

我都好擔心,BB出世之後好多野煩,佢哋成日都話會成日睇BB,要抱走佢返自己屋企住下,未諗到咩借口唔俾佢上黎

男爵府

Cch234 發表於 20-3-25 10:26
我都好想咁諗,不過真係呃唔到自己,佢仲要話係我整到佢血壓高,有時真係覺得唔值得我對佢哋好
...

咁咪到你扮囉大家假假地,話唔想搞到你高血壓唔見,見面你又有壓力我又有壓力

複式洋房

軒軒軒 發表於 20-3-25 09:02
有咩唔開心,同人講。我同家人講,同朋友講,同親戚講。

如情緒影響自己,去健康院時同姑娘講。

開頭c6都想我算數,佢覺得6299都知錯,唔通真係要兩老同新抱道歉咩,我話唔係道唔道歉問題,就算道左歉,有d野發生左就係發生左,記得就係記得,我又唔係電腦,識得自己刪除

佢見我有時因為呢d事喊唔開心,佢先知影響咁大,冇迫我,不過大時大節,生日果d就走唔甩

6299其實都明,成日同c6講話好想好似以前咁一齊去旅行,搵d新餐廳食飯,因為以前我試左d新野都會想同6299試吓,不過而家就冇lu
C6唯有扮聽唔到

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-3-25 10:35
咁咪到你扮囉大家假假地,話唔想搞到你高血壓唔見,見面你又有壓力我又有壓力
...

如果我咁講,佢一定會發癲都似

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-3-25 10:08
你62講野又真係好難聽,唔出聲已經係最大嘅幫忙,又唔關佢事,娘家嘅事你都係同c6夾唔好同6299講,報喜不報 ...

我都好後悔有同佢地講娘家嘅事

男爵府

Cch234 發表於 20-3-25 10:44
我都好後悔有同佢地講娘家嘅事

唔好多想比自己休息下,重心放返BB安胎之後安排到,6299果邊叫c6安慰下先,你情緒唔好,大家見到感覺都唔會好

男爵府

Cch234 發表於 20-3-25 09:49
我62又係間中跳制,有次父親節特登早啲起身拎位飲茶我先返工,果時我姪女未成年懷孕,本身自己爸媽好傳統 ...

其實真係好嬲,講真娘家人既事,聽完咪算,其實唔應該出把口,唔關佢事,仲要甘難聽,唔好同佢講甘多,都唔洗理佢

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 20-3-25 11:38
其實真係好嬲,講真娘家人既事,聽完咪算,其實唔應該出把口,唔關佢事,仲要甘難聽,唔好同佢講甘多,都 ...

果陣真心嬲,你話我都算,仲要話唔我屋企人

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-3-25 11:12
唔好多想比自己休息下,重心放返BB安胎之後安排到,6299果邊叫c6安慰下先,你情緒唔好,大家見到感覺都唔 ...

99尋日打俾我,我特登唔聽,唔想聽到佢把聲

佢有次叫c6唔洗對我咁好,成日諗我感受,迫我妥協,果次係因為我好想搬走,知道佢咁講,真係心寒,我同c6講如果我娘家咁同我講,叫我唔好理c6感受,你會有咩感覺,佢先明我咩感受

有d野真係冇得返轉頭

首頁

尾頁

跳至