懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

yan1008 發表於 20-3-25 16:19
首先,我要同樓主道歉,我意思唔係話你,我係睇到其他 jm 留言引發嘅感想。令你誤會,真係好對唔住。呢兩 ...
傻嘅,唔洗道歉,大家傾吓偈丫嘛,上得唻嘅都係想知多啲實況,盡量避免甩漏,千祈唔好有hard feeling。
我都有兩手準備,同我對醫護都好有信心,基本上我真係未遇過所謂唔好嘅,最多姐姐講嘢大聲d

大宅

yan1008 發表於 20-3-25 19:24
我係咁架,個背囊仲係有轆款,太重就拉,有咩事返屋企放門口消毒完先入屋

...

good idea 雖然屋企人一定會黎接 都試下先

民房

Dduck0106 發表於 20-3-25 16:33
回覆 siumenmen 的帖子

如果係公立佢通常都會叫係準備扣款,但扣款其實好易漏,只係方便姐姐護士。之後自 ...
當然啦,所以兩樣都準備好,加上同助產士有溝通好,就萬冇一失啦

民房

rainbowflower 發表於 20-3-25 16:39
我都執到個走佬袋好似走佬喼咁咁既時勢又唔想老公拎去醫院 所以我樣樣都帶多少少因為唔知生果陣同生 ...
希望到大家生嘅時候都會好啲,唔洗個個都咁tense
,帶多小小嘢唔緊要,最緊要唔好影響到自己同bb心情,加油呀

民房

yan1008 發表於 20-3-25 19:24
我係咁架,個背囊仲係有轆款,太重就拉,有咩事返屋企放門口消毒完先入屋

...
我都係近似你咁,不過就一袋過分左右同上下。
我唔會阻止到老公唔唻,所以出院嘅衣物就留返比佢攞嚟

大宅

siumenmen 發表於 20-3-25 20:22
希望到大家生嘅時候都會好啲,唔洗個個都咁tense
,帶多小小嘢唔緊要,最緊要唔好影響到自己同bb心情,加油 ...

我都係預產期5月尾大家都要加油 一定會順利

男爵府

siumenmen 發表於 20-3-25 20:17
當然啦,所以兩樣都準備好,加上同助產士有溝通好,就萬冇一失啦
...

請問入院前係乜嘢時機可以同助產士傾

民房

uckukuku 發表於 20-3-25 21:14
請問入院前係乜嘢時機可以同助產士傾
哦⋯⋯我第一次去聽講座嗰次就問啦,嗰陣係10w,傾左成個幾鐘,佢好資訊都講比我知,同之後有一兩次見到護士都可以問

民房

rainbowflower 發表於 20-3-25 21:08
我都係預產期5月尾大家都要加油 一定會順利

男爵府

siumenmen 發表於 20-3-25 21:23
哦⋯⋯我第一次去聽講座嗰次就問啦,嗰陣係10w,傾左成個幾鐘,佢好資訊都講比我知,同之後有一兩次見到護 ...

原來係咁......

我農曆年前後第一次產檢,已經宣布講座同運動班取消哂 x_x 唯有真係臨入院再問下姑娘

民房

uckukuku 發表於 20-3-25 21:30
原來係咁......

我農曆年前後第一次產檢,已經宣布講座同運動班取消哂 x_x 唯有真係臨入院再問下姑娘
你每次返去檢查見到姑娘都可以問下加

別墅

我年幾前QE生就一包產婦,其他褲型,我用晒產婦款先再用褲型,出院帶少樣野,我今年8月將會生第二胎

男爵府

siumenmen 發表於 20-3-25 02:01
想問下帶褲型衛生巾入院嘅媽媽們,你地會帶幾多包?因為一包得四條,但係一般產婦用衛生巾一包都10條,好似 ...

我生2胎,可能我係威記生,啲醫院姐姐叫我唔用褲型衛生巾,用網褲方便佢哋幫手換,自己換又方便,生完未必夠力著到,傷口好痛,所以2胎買左都無用到,個人意見用網褲係方便啲

大宅

JP930 發表於 20-3-26 16:04
我生2胎,可能我係威記生,啲醫院姐姐叫我唔用褲型衛生巾,用網褲方便佢哋幫手換,自己換又方便,生完未必 ...

咁威院有無限要用扣款定黏貼款? 我有朋友話17年果時無限,最近唔知有無變。
疫情下產前講座都cut 晒, 無得問助產仕。

朋友話黏貼方便d。我就買左一包扣款, 諗緊要買多包扣定黏貼。都明白姑娘姐姐佢地忙, 唔想加重佢地工作。如果只用得扣, 我會買多包扣款。
Thx

男爵府

00ling 發表於 20-3-26 16:50
咁威院有無限要用扣款定黏貼款? 我有朋友話17年果時無限,最近唔知有無變。
疫情下產前講座都cut 晒, 無 ...

醫院姐姐又無講喎,只係要求著網褲,我帶左衛生巾褲去都唔俾我著,我諗無所謂嘅,啲姐姐姑娘大部分都好好人,我建議你唔好買咁多,我用係黏貼款,用左一包就夠,用完轉夜用衛生巾,始終我覺得產婦衛生巾唔好用,又唔吸水,連床墊我都無帶當然最好帶幾塊啦,驚污糟左無得換,醫院只供應一塊,我6年前同舊年生嘅,都係住左2日希望幫到你

男爵府

00ling 發表於 20-3-26 16:50
疫情下產前講座都cut 晒, 無 ...

另外我唔知扣款係點樣著會唔會好麻煩?如果好麻煩我就建議唔好用,都係用1、2日啫,甚至你落得床,傷口唔太痛已經可以自己換唔使麻煩人啦

民房

uckukuku 發表於 20-3-25 21:30
原來係咁......

係呀,最好記底哂問題,一有機會就問

報告下先,今日產檢前安排左見護士先報返資再見醫生,咁又有機會問護士:
~有扣綁帶/粘貼式產婦衛生巾/褲型衛生巾
三種都可以同方使用,不過要注意入產房前要不停檢查度數,會先帶上醫院提供嘅衛生帶,所以呢個時候最好係用綁帶式,可以快手揭開唻check。
產後,經濟上就用完餘下嘅,用褲型都冇所謂,就算真係痛到著唔到要護士或者護理員幫手都好方便,都係著條褲,但係要用平面唔好買中間有突起嗰種,怕整到傷口。

所以我都係會有兩手準備,就算突然要開刀都有適合嘅野用,又唔會煩到太多人。

民房

rmmy 發表於 20-3-26 15:30
我年幾前QE生就一包產婦,其他褲型,我用晒產婦款先再用褲型,出院帶少樣野,我今年8月將會生第二胎 ...
咁樣仲唔會嘥左d嘢添
恭喜你又使媽媽

民房

JP930 發表於 20-3-26 17:42

醫院姐姐又無講喎,只係要求著網褲,我帶左衛生巾褲去都唔俾 ...
可能每間醫院做事要求唔同啦

大宅

siumenmen 發表於 20-3-26 18:59
可能每間醫院做事要求唔同啦

根據今日生產經歷,我會解釋比大家聽事實姐姐同醫護嘅工作。開刀一定著扣款,因為綁帶著上媽媽度最快,唔駛穿腳抬高pat pat,條紗穿過條腰就咁夾住下體,自然產,對腳丫到好大,仲要加床墊入網褲做第一輪過床,安睡褲邊度有咁大彈性同空間放咁多野,反而貼款真係唔駛買。姐姐話你自己用咩自己準備冇所謂,但醫院有要求嘅野點解媽媽,醫院可以搵比你用,不過唔方靚野,大家都知醫管局係價低著得,有時醫護借完比你要你即時去醫院醫療用品部買番一包還比佢哋,出面有平野唔買,最後要賠貴野

siumenmen    發表於 20-3-26 23:59

首頁

尾頁

跳至