懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下帶褲型衛生巾入院嘅媽媽們,你地會帶幾多包?因為一包得四條,但係一般產婦用衛生巾一包都10條,好似有少少難預算。

大宅

siumenmen 發表於 20-3-25 02:01
想問下帶褲型衛生巾入院嘅媽媽們,你地會帶幾多包?因為一包得四條,但係一般產婦用衛生巾一包都10條,好似 ...

你想全程用褲就兩至三包,如果淨係瞓覺用就帶一包。我地媽媽群都係帶左一包扣款比姑娘/姐姐幫自己換,自己換得就著褲

別墅

siumenmen 發表於 20-3-25 02:01
想問下帶褲型衛生巾入院嘅媽媽們,你地會帶幾多包?因為一包得四條,但係一般產婦用衛生巾一包都10條,好似 ...

我生完係醫院住左兩日 用左兩包

大宅

yan1008 發表於 20-3-25 03:54
你想全程用褲就兩至三包,如果淨係瞓覺用就帶一包。我地媽媽群都係帶左一包扣款比姑娘/姐姐幫自己換,自己 ...

請問私家定政府醫院?

複式洋房

yan1008 發表於 20-3-25 03:54
你想全程用褲就兩至三包,如果淨係瞓覺用就帶一包。我地媽媽群都係帶左一包扣款比姑娘/姐姐幫自己換,自己 ...
即係預備兩款好d?

複式洋房

giiisbb 發表於 20-3-25 05:16
我生完係醫院住左兩日 用左兩包
咁睇嚟一包用一日都ok喎,護士都唔抗拒用褲型?

兩日就出得院咁好,好叻呀你

複式洋房

as0602 發表於 20-3-25 06:21
請問私家定政府醫院?
我5月尾政府醫院(QE)呀,因為想輕裝入院,雖然冇得探病,但唔夠叫老公攞嚟都唔洗佢lau交丫嘛

大宅

as0602 發表於 20-3-25 06:21
請問私家定政府醫院?

東區同瑪麗都有,私家都有

大宅

siumenmen 發表於 20-3-25 06:39
即係預備兩款好d?

生仔冇人預計到,你遇到咩姑娘同姐姐都預計唔到,如果突發有事,你自己換唔到,點解唔準備番醫院要求嘅嘢去方便醫護?條褲係方便自己,唔係增加醫護工作。疫情咁耐,點解仲唔識好好幫醫護諗下減輕人哋嘅工作?

複式洋房

yan1008 發表於 20-3-25 08:52

生仔冇人預計到,你遇到咩姑娘同姐姐都預計唔到,如果突發 ...
所以我咪問下有經驗嘅媽媽意見,加上我同助產士&護士都好ok產後用褲型,即使要幫忙都好方便,而家係想問多啲唔同資訊。

再者,增加醫護負擔嘅係林鄭。

多謝大家嘅意見🙏🏻thx

別墅

siumenmen 發表於 20-3-25 06:41
咁睇嚟一包用一日都ok喎,護士都唔抗拒用褲型?

兩日就出得院咁好,好叻呀你

本身要三日架 但我要催生已經住左五日 住到好抑鬱係到喊先比我出咋 只有生完個陣上返產後房會有姐姐幫你著 之後就無人理架啦
我都係qe生

大宅

siumenmen 發表於 20-3-25 14:48
所以我咪問下有經驗嘅媽媽意見,加上我同助產士&護士都好ok產後用褲型,即使要幫忙都好方便,而家係想問多 ...

首先,我要同樓主道歉,我意思唔係話你,我係睇到其他 jm 留言引發嘅感想。令你誤會,真係好對唔住。呢兩星期都有媽媽瑪麗生b有人數臭產後房姑娘,有人激讚,所以我哋呢啲未生遇到咩遭遇真係話唔埋。有媽媽只帶三張床墊,結果生完要老公帶入院還番比醫院,有人有一包十張生產時已經用晒,產後唔夠要再買。有人催生前後住左成個禮拜。

複式洋房

回覆 siumenmen 的帖子

如果係公立佢通常都會叫係準備扣款,但扣款其實好易漏,只係方便姐姐護士。之後自己換到就可以著自己內褲自己中意既衛生巾
我覺得最好首先跟返人地叫你點準備準備好先再諗自己想點會好啲,簡單講2樣都準備最好無壞,方便人又方便自己

大宅

yan1008 發表於 20-3-25 16:19
首先,我要同樓主道歉,我意思唔係話你,我係睇到其他 jm 留言引發嘅感想。令你誤會,真係好對唔住。呢兩 ...

我都執到個走佬袋好似走佬喼咁咁既時勢又唔想老公拎去醫院 所以我樣樣都帶多少少因為唔知生果陣同生完咩情況 床墊我都帶10張 貼果款產婦衛生巾同網褲都帶多左(因為有廣華生既媽媽話廣華姑娘換會方便d所以我都買呢隻)仲有口罩等等 起碼比疫情發生前個袋裝多起碼3分2既野希望到時順利

大宅

rainbowflower 發表於 20-3-25 16:39
我都執到個走佬袋好似走佬喼咁咁既時勢又唔想老公拎去醫院 所以我樣樣都帶多少少因為唔知生果陣同生 ...

有媽媽教,要帶出帶走嘅野放背囊,會消耗同唔會帶返屋企嘅野入手提袋,到時自己出院就背囊走加抱bb,唔想屋企人/老公到醫院被感染返屋企再傳人嘅處理手法。如果屋企人有車接送就可以分兩袋。

男爵府

yan1008 發表於 20-3-25 17:10
有媽媽教,要帶出帶走嘅野放背囊,會消耗同唔會帶返屋企嘅野入手提袋,到時自己出院就背囊走加抱bb,唔想 ...

咁可以唔好用旅行袋,直用巨型大膠袋,到時啲消耗品用完咪成袋消失

大宅

uckukuku 發表於 20-3-25 18:04
咁可以唔好用旅行袋,直用巨型大膠袋,到時啲消耗品用完咪成袋消失
...

薄款可以收番埋做袋仔果d都ok

大宅

yan1008 發表於 20-3-25 17:10
有媽媽教,要帶出帶走嘅野放背囊,會消耗同唔會帶返屋企嘅野入手提袋,到時自己出院就背囊走加抱bb,唔想 ...

好主意喎無諗過呢樣 等我又試下先

大宅

rainbowflower 發表於 20-3-25 19:14
好主意喎無諗過呢樣 等我又試下先

我係咁架,個背囊仲係有轆款,太重就拉,有咩事返屋企放門口消毒完先入屋

複式洋房

giiisbb 發表於 20-3-25 15:19

本身要三日架 但我要催生已經住左五日 住到好抑鬱係到喊先 ...
想像到你嘅辛苦,不過努力冇白費到

首頁

尾頁

跳至