1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb一直飲人奶 依家中意埋身唔肯用奶樽飲 我要返工所以只得朝早夜晚埋身食
平時日常就食固體 想問咁嘅奶量足唔足夠俾bb? 定係要買盒仔奶補充? 想問埋大家買咩盒仔奶俾bb飲? thanks

珍珠宮

2020勳章

Yyan116 發表於 20-3-25 11:48
Bb一直飲人奶 依家中意埋身唔肯用奶樽飲 我要返工所以只得朝早夜晚埋身食
平時日常就食固體 想問咁嘅奶量 ...

其實一歲後以固體食物為主,三餐正餐另外加茶點,早晚埋身已經好OK。注意固體食物嘅種類同份量就可以有足夠營養。是否另外畀奶係個人選擇,如果畀的話最好揀純全脂奶。此外,亦可以畀小朋友食乳酪同芝士,揀嗰時最好搵成份最簡單,冇/少添加劑,冇額外加糖、較低鈉嗰啲。

複式洋房

Yyan116 發表於 20-3-25 11:48
平時日常就食固體 想問咁嘅奶量 ...

賈盒仔奶做乜吾冲奶粉呢,才一岁多!奶粉營養價值高,!我囡k1都飲奶粉!升級版美素佳兒,又加佐hmo落去,營養更全面,已经无以前甘甜!宜家上網訂奶粉有多禮物送添。

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我仔1歲大,早,午,晚都飲約150mI~200m l美素佳兒奶粉,返到健康完時,護士話BB體重正常,奶糧適中!

珍珠宮

2020勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
星野光 發表於 20-3-26 00:58

賈盒仔奶做乜吾冲奶粉呢,才一岁多!奶粉營養價值高,!我囡 ...

我覺得沖奶粉好麻煩喎。 牛奶倒出嚟就飲得。

一歲以後營養主要靠固體食物,唔係靠奶㗎喇。

買奶粉送禮物,都係羊毛出在羊身上啫。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊