0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔3個半月,之前一直跟我媽瞓,呢個星期我地湊返佢瞓,發現佢瞓覺會一直左右左右咁擰頭,周身郁,而且成晚都係咁,好似冇熟睡過 抱住就好啲,但都唔熟睡,一放低就醒。放低瞓就不斷擰頭周身郁R頭,我地已經輪流不斷拍佢心口,拍住就好啲,一停手又繼續郁。日頭都會瞓但唔熟睡,都係會擰頭同郁,但冇夜晚咁多。我同老公已經幾晚冇得瞓啦 阿仔滿月後已經厭奶,全人奶B,樽餵愈食愈少,每日5餐,每餐得60~100ml,阿仔愈來愈瘦,好擔心,而家轉咗全埋身,諗住按需要就餵,但缺點係唔知奶量。
阿仔食又食得少,瞓又瞓得差,請問可以點做?

別墅

Archung106 發表於 20-3-25 13:35
阿仔3個半月,之前一直跟我媽瞓,呢個星期我地湊返佢瞓,發現佢瞓覺會一直左右左右咁擰頭,周身郁,而且成 ...

可以試下用睡袋,我覺得幾有用

大宅

Leahma 發表於 20-3-25 14:49
可以試下用睡袋,我覺得幾有用

有用包被,佢都仍然係咁呀

男爵府

阿仔3個半月,之前一直跟我媽瞓,呢個星期我地湊返佢瞓,發現佢瞓覺會一直左右左右咁擰頭,周身郁,而且成 ...

其實初生瞓覺郁黎郁去又唔一定等於唔熟睡喎 佢郁但照瞓?只要佢日頭有精神就得。放低就醒可能係冇安全感。都係嗰句,大個就會好。3個月厭奶亞洲B好普遍,冇乜可以做,盡餵,盡早加固。

大宅

honeybid2 發表於 20-3-25 21:11
其實初生瞓覺郁黎郁去又唔一定等於唔熟睡喎 佢郁但照瞓?只要佢日頭有精神就得。放低就醒可能係 ...

佢日頭冇精神所以會變咗係咁瞓,但都唔熟睡……佢係滿月已經厭奶,厭到而家已經2個月啦

大宅

回覆樓主:

同情樓主!
我仔5個月,touchwood冇厭奶,但晚晚都係周身郁,好嘈!
之前就係咁扭來扭去食手捽面(佢皮膚touchwood係冇野嘅),自從3.5個月之後仲加埋係咁dump腳!dump到張床仔bang bang聲!有時佢掙扎一輪之後可以自己訓返(5-15mins), 有時掙扎到醒左!有時個個鐘都扭幾次又dump幾次!
我冇一晚訓到!有時有晚咁岩佢又冇咁嘈,但我又成晚仍住佢會嘈,搞到神經緊張失眠!
佢日頭又訓得少,nap得好短時間..
日夜都唔熟睡咁..
唔知幾時先可以訓返覺好..

我問過d fd 佢地bb訓覺有冇周身郁又發出聲音... 幾個都話冇,訓左就好靜.. 如果半夜有少少聲可以奶嘴了事...
所以我諗唔係人人明白我地嘅心情....

複式洋房

楼主你勾起我的回忆!我个囡4个月大之前,晚上10点睡,一到三点就会哭,我就精神紧张,不停睇手机,快3点了,快3点了要睡觉了!紧张过睡吾到,结果3点饮佐美素佳儿之后,我就抱天光,我奶奶7点接手,我去睡!我个喂完人奶再加60 ml奶粉!我怀疑当初我补得太少奶粉,所以她总是哭!

大宅

hihihigi 發表於 20-3-25 23:03
同情樓主!
我仔5個月,touchwood冇厭奶,但晚晚都係周身郁,好嘈!
之前就係咁扭來扭去食手捽面(佢皮膚to ...

係,好慘 仲要厭奶,我全人奶,之前樽餵而家埋身,因為日頭得我一個人湊,阿仔又長期瞓唔好我都冇得瞓,所以轉埋身起碼我唔駛洗奶泵奶樽又泵奶。不過就唔知佢每日奶量,個心會好不安……
係呀,我仔誇張到每分鐘都擰一下,我都神經衰弱咁佢一郁我就拍佢心口,因為如果佢郁到醒我又有排先氹到佢瞓 之前晚晚抱住行嚟行去行天光,真係人都癲 媽媽谷好多神B,夜晚9點瞓到第二朝8點,好羨慕,真係唔係好多人明白我地呀

大宅

星野光 發表於 20-3-26 00:34
楼主你勾起我的回忆!我个囡4个月大之前,晚上10点睡,一到三点就会哭,我就精神紧张,不停睇手机,快3点 ...

我仔全人奶,又厭奶,我比佢吮佢又唔吮,係咁扭 我仲要一個人湊咋,我都冇得瞓呀…除非我媽嚟幫我時我先有得瞓下

複式洋房

Archung106 發表於 20-3-26 00:57

我仔全人奶,又厭奶,我比佢吮佢又唔吮,係咁扭 ...

我个女現在晚晚过12点才睡,半夜要醒来帮她擦汗,又怕件衫走光个肚入佐风!你有无帮他按摩肚仔,掃下肚仔d风吖!我个女细个一到晚上哭,我就怀疑有果D吾干净野,我就抱住她去拜佛菩萨!拜佐之后就好D.我干脆帮她上契,契佐菩萨做契妈!上佐之后真有改善!这是我个人经历,不代表所有人!

大宅

Archung106 發表於 20-3-26 00:56
係,好慘 仲要厭奶,我全人奶,之前樽餵而家埋身,因為日頭得我一個人湊,阿仔又長期瞓唔好我都冇 ...

我女情況同你差唔多,訓唔霖,要手抱,我而家五勞七傷,手痛+腰就反斷。一訓落床又捽面R頭,灑拳咁,又喊又扭,日日朝早先肯訓,凌晨又扭抱唔抱就喊到成面眼淚
我好羨慕早訓既bb,如果我女肯早訓,凌晨4-5點起身我都唔介意,而家兩個幾月大,好希望過左3個月會好d

大宅

聖誕老人 發表於 20-3-26 03:00
我女情況同你差唔多,訓唔霖,要手抱,我而家五勞七傷,手痛+腰就反斷。一訓落床又捽面R頭,灑拳咁,又喊 ...

你女會唔會係有肚風?

大宅

hihihigi 發表於 20-3-26 07:47
你女會唔會係有肚風?

我有幫佢搓肚,大便都正常,次數一日4次,算唔算多呀?有肚風會係點?

大宅

聖誕老人 發表於 20-3-26 08:11
我有幫佢搓肚,大便都正常,次數一日4次,算唔算多呀?有肚風會係點?
...

肚風未必關大便次數事... 好多時3/4個月以下bb如果傍晚/夜晚/凌晨定時定候大喊,扭抱,好可能係有肚風問題。我唔係專家,你google下肚風/百日哭/colic..
嗰時我仔滿月冇耐開始有兩個星期,晚晚7-10總會大喊兩三個鐘,搓肚/碌雞蛋(蛋白)都唔掂,最後忍唔住比左吳德物次佢飲又好左好多!(我唔係鼓勵人飲呀!食落肚嘅野要小心!好多媽媽都抗拒.. 不過我媽話我同細佬細個都飲過,我掙扎左好耐先試下..)
有d醫生會開肚風水,你可以問下醫生。

男爵府

Archung106 發表於 20-3-25 20:04
有用包被,佢都仍然係咁呀

包被唔同睡袋喎。包被係夾硬㩒左BB 對手落黎包住佢唔俾郁,但有BB 唔鍾意仲會好忟。你可睇吓love to dream 睡袋,佢係俾BB 用最自然投降式瞓但同時俾安全感佢。

同埋厭奶B 係唔會有demand 要飲奶,你應該定時餵(埋身又好樽又好),食到唔食就等下一個定點。

別墅

深同感受,唉...我B直頭唔鍾意我抱,除咗喂奶果陣可能有人話係我抱姿勢唔好,或者係我太瘦...但我覺得唔係,因為阿B係一落我手就喊因為阿B成日訓訓下紮醒,同埋成日放屁,聽人講係肚風多...我阿B的食量同睡眠質素掛鉤,所以我嘗試掃風至少半粒鐘以上,結果係阿B成日拒絕掃風,我亦懷疑由於係甘,阿B拒絕我抱抱真係好傷心,純分享下...可能阿B出世果陣就比較紮實,今日岩岩滿月人仔,今日早上發現佢自己側身訓咗,仲識隻手壓係頭下面,我真係嚇親,好驚佢甘樣影響脊椎發育我都驚自己有產後抑鬱

別墅

我女女兩個半用大,出世到依家都好醒訓,成日訓一陣就郁身郁勢,之後就嘔,嘔到麻木左。有時抱住佢係咁鑽塊面好似好癢咁。真係好羨慕訓得好又唔嘔既bb

別墅

hihihigi 發表於 20-3-25 23:03
同情樓主!
之前就係咁扭來扭去食手捽面(佢皮膚to ...

我BB就係甘,而我周圍朋友嘅小朋友都無呢啲問題

大宅

星野光 發表於 20-3-26 01:09
我个女現在晚晚过12点才睡,半夜要醒来帮她擦汗,又怕件衫走光个肚入佐风!你有无帮他按摩肚仔,掃下肚仔d ...

我有幫佢按下肚仔呀,佢頭1個月真係晚晚都喊,不過最近疫情問我冇得帶佢出去呀…都有親戚叫我去拜下

大宅

hihihigi 發表於 20-3-26 10:22
肚風未必關大便次數事... 好多時3/4個月以下bb如果傍晚/夜晚/凌晨定時定候大喊,扭抱,好可能係有肚風問題 ...

我星期一會帶阿仔去睇醫生,試下肚風水得唔得先。不過你個支吳德物次成日聽啲媽媽講,其實成分係咩嚟?

首頁

尾頁

跳至